Cu toții ne dorim să avem o stare de sănătate cât mai bună și încercăm pe cât posibil să ne îmbunătățim standardele de calitate prin diverse investiții. Astăzi o să discutăm puțin despre sistemele de filtrare a apei cu osmoză inversă, devenite oarecum obligatorii în anumite regiuni ale țării.
Deși România ar trebui să profite la maxim de apa din Dunăre, din păcate acest lucru nu se întâmplă decât în orașele din apropierea fluviului, orașe care se pot lăuda într-un fel cu o apă potabilă de calitate superioară, fără gust de clor și mai puțin dură. În restul orașelor în special în București, apa care vine la robinet efectiv nu se poate bea, cu toate că ea respectă „standardele de calitate” și este declarată potabilă.
În momentul în care locuiești într-un oraș în care apa de la robinet are gust de clor, ori este suficient de dură încât să te facă să te gândești de 3 ori înainte să o bei, până nu demult nu aveai altă variantă decât să te duci la magazin și să cumperi apă îmbuteliată, pe care să o folosești pentru băut și pentru mâncare.
Evident discutăm despre o variantă costisitoare și destul de incomodă în special pentru cei care locuiesc la bloc și trebuie să urce baxurile cu apă pe scări. Probabil această operațiune a devenit o rutină transformată treptat într-un chin.
Ei bine, în ultimii ani au început să apară pe piața din România sistemele de filtrare a apei cu osmoză inversă, capabile să transforme apa de la robinet într-o apă la fel de pură și bună la gust precum apa pe care o putem cumpăra îmbuteliată de la magazin.
Un sistem de filtrare a apei cu osmoză inversă îmbunătățește gustul și mirosul apei reducând concentrația de clor, elimină nitriții și nitrații, elimină sedimentele și compușii organici și nu în ultimul rând, mineralizează apa.
În plus, costurile de întreținere pentru aceste sisteme sunt destul de mici și se bazează pe înlocuirea unor filtre o dată la 6 sau 12 luni.
Să luăm spre exemplu acest purificator pentru apa cu osmoză inversă KRAUSEN. Are în componență 4 filtre care se înlocuiesc o dată la 6 luni (filtru de sedimente 1 micron, filtru de carbon activ granular, filtru de sedimente 5 microni și filtru de carbon după osmoză) și care costă împreună între 130 și maxim 200 de lei, în funcție de furnizor.
Acum să facem un mic calcul. Sistemul de filtrare a apei cu osmoză inversă KRAUSEN costă undeva la 1200 RON și are un cost de întreținere anual de maxim 250-300 RON.
Acest sistem reprezintă aur curat pentru cei care obișnuiesc să cumpere apă îmbuteliată de la magazin din două motive. În primul rând este o investiție pe termen lung care-i va ajuta să facă economie. 3 RON /zi dacă se cheltuie cu apa îmbuteliată deja ne apropiem de costurile unui sistem cu osmoză inversă KRAUSEN în 12 luni ceea ce înseamnă că investiția poate fi amortizată chiar din primul an.
În al doilea rând, aceste sisteme de filtrare a apei cu osmoză inversă te scapă de căratul baxurilor cu apă pe scări. Există multă lume pentru care costul apei îmbuteliate nu reprezintă neapărat o problemă însă refuz să cred că le face o deosebită plăcere să deschidă portbagajul mașinii, să ia un bax cu apă de 12 kg într-o mână, plasa cu cumpărături în cealaltă mână, și să urce voioși cu ele pe scări până la etajele 3 sau chiar 4. Nu mai zic de cei care locuiesc în blocuri turn în care lifturile nu funcționează. Sunt destul de multe aceste cazuri chiar și în București, nu neapărat în provincie.
Așadar, în linii mari, investiția într-un sistem de filtrare a apei cu osmoză inversă are numai beneficii. Discutăm despre economie pe termen lung și despre confort în propria casă, ne mai fiind necesar urcatul baxurilor cu apă pe scări.
Din păcate trăim într-o țară în care nu există grijă față de cetățean din partea autorităților, nimeni nu se preocupă de ridicarea standardului de viață pentru oamenii de rând așa că suntem datori să punem noi umărul la treabă și să facem anumite investiții care să ne ajute să trăim și noi puțin mai bine, fără chin și fără urcat baxuri cu apă pe scări zilnic.