Samsung Galaxy S23 este mai rapid, mai robust, cu opțiuni de conectivitate sporite și cu un consum de baterie mult îmbunătățit. Galaxy S23 este încă la fel de mic, ușor și atractiv ca întotdeauna și ne așteptăm să devină preferatul fanilor în segmentul compact.
Noile modele Galaxy S23 vin cu un design rafinat și acesta este primul lucru pe care îl veți observa. Carcasa camerei tăiată după contur nu mai există, sunt doar trei inele mici pentru lentile. În plus, panourile din sticlă din față și din spate sunt acum realizate din Gorilla Glass Victus 2 cu rezistență îmbunătățită la cădere.
Galaxy S23 păstrează ecranul compact de 6,1 inchi Dynamic AMOLED 2X cu rezoluție de 1080p și rată de reîmprospătare dinamică de 120 Hz. Luminozitatea maximă a panoului a fost îmbunătățită, iar acum este de 1750 nits, față de 1300 nits pe Galaxy S22.
Pentru prima dată după mult timp, întreaga linie Galaxy S23 folosește un chipset Snapdragon. Și mai bine, Samsung a folosit o versiune overclockată exclusivă pentru telefoanele Galaxy S23 cu frecvențe CPU și GPU mai mari. Noile modele se bazează și pe cipuri de memorie de ultimă generație fabricate chiar de Samsung.
Camera triplă de pe spate nu a suferit nicio îmbunătățire – cea principală OIS de 50MP, teleobiectivul de 10MP 3x și camera ultrawide de 12MP rămân la fel. Ceea ce a fost îmbunătățit este camera selfie – acum are 12 MP și acceptă Super HDR, în timp ce autofocusul și înregistrarea 4K rămân disponibile.
Capacitatea bateriei a fost mărită cu 200 mAh, iar acum este de 3.900 mAh. Proprietățile de încărcare sunt aceleași ca la S22 – 25W pe cablu, cu opțiuni wireless și reverse wireless disponibile.
În ceea ce privește conectivitate, Galaxy S23 introduce Wi-Fi tri-band cu suport 6e și Bluetooth 5.3. Suportul Ultra Wideband este încă rezervat versiunilor Plus și Ultra.
Pe scurt, Galaxy S23 este o versiune mai rapidă a Galaxy S22, cu un ecran mai luminos și o baterie mai mare. Și un design mai frumos, deși este o părere întotdeauna subiectivă.
Galaxy S23 este un flagship ca la carte, nu există îndoială – are structura și aspectul, ecranul, chipset-ul și camerele unui smartphone premium. Singurele lucruri pe care le considerăm că lipsesc sunt adâncimea de culoare de 10 biți pentru ecran – ceva ce oferă multe telefoane high-end și suportul Ultra Wideband – o opțiune de conectivitate care ar fi permis suportul pentru SmartTag+. Desigur, puteți utiliza în continuare SmartTag-urile obișnuite bazate pe Bluetooth.
Samsung Galaxy S23 este un upgrade minor față de Galaxy S22 și ne îndoim că mulți proprietari de S22 vor găsi suficiente motive pentru a face upgrade. Dar are mai mult decât suficiente funcții noi peste Galaxy S21 și alte versiuni mai vechi pentru a-l face o variantă atractivă. Și mai bine, se conturează drept cel mai bun telefon Android compact de pe piață.
Design și Calitate de Construcție
Samsung Galaxy S23 este un smartphone frumos, cu un design simplu. Este, de asemenea un dispozitiv robust, rezistent la apă și ușor – cu siguranță o combinație atractivă. Anul acesta Samsung a optat pentru un design și mai curat, unul disponibil în culorile Phantom Black, Cream, Green, Lavender, Graphite și Lime – nu la fel de multe ca Galaxy S22, dar suficiente.
Avem Galaxy S23 Lavander, și este o nuanță foarte plăcută, odihnitoare pentru ochi și nu la fel de comună pe piață.
Cele mai importante componente hardware ale noului Galaxy S23 sunt panourile Gorilla Glass Victus 2, cadrul din aluminiu blindat și carcasa retrasă a camerei, tăiată în contur, în favoarea unui spate plat curat.
Noua sticlă Victus 2 a îmbunătățit performanța la cădere împotriva suprafețelor aspre precum betonul, ceea ce ar trebui să crească șansa ca S23 să supraviețuiască căderilor accidentale pe beton, teracotă, plăci de granit etc.
Cadrul din aluminiu blindat promovat pentru rezistența sa îmbunătățită la cădere și zgârieturi în comparație cu aluminiul obișnuit este identic pentru toate telefoanele Galaxy S23, ușor curbat și cu un finisaj mat.
În cele din urmă, Galaxy S23 este clasificat IP68 ca multe telefoane Galaxy S și poate supraviețui în apă adâncă de 1,5 m timp de jumătate de oră.
Primele impresii despre Galaxy S23 sunt destul de pozitive – oferă o aderență bună adică telefonul se ține bine în mână, iar dimensiunea compactă este adorabilă.
Partea frontală găzduiește ecranul AMOLED de 6,1 inci 1080p, același panou ca pe Galaxy S22, dar cu luminozitate îmbunătățită. S23 arată exact ca S22 în față, de la ramele ecranului impresionant de subțiri până la decupajul camereu frontale.
Camera selfie a fost îmbunătățită, totuși, acum folosește un senzor de 12 MP în loc de 10 MP ca la modelele precedente Galaxy S. Dimensiunea decupajului nu a crescut mai mult. Și încă folosește focalizarea automată Dual Pixel.
Securitatea biometrică este identică cu cea a lui Galaxy S22 – un scaner de amprente cu ultrasunete sub afișaj. Are o precizie remarcabilă și o viteză mare. Dacă intenționați să utilizați folii de protecție, ar trebui să rămâneți la cele din sticlă și poate să vă scanați din nou amprentele digitale pentru o performanță mai bună.
Există un lucru care merită menționat, deși pare invizibil – difuzorul de sus, care funcționează și ca și cască. Nu există grilă, doar o ieșire subțire între cadru și sticlă, chiar deasupra camerei.
Spatele este locul în care s-a produs o oarecare schimbare – carcasa metalică care învăluie cele trei camere, un element de design caracteristic pentru generația Galaxy S22, a dispărut. Camerele încă nu sunt la nivelul spatelui de sticlă, dar sunt înconjurate de mici inele metalice, ușor ieșite în afară. Și datorită acestei îmbunătățiri, Galaxy S23 se clatină mult mai puțin atunci când este folosit pe un birou fără husă.
Există un bliț LED pe spate și este unul cu o singură culoare, ca pe aproape orice alt Galaxy.
Tastele de volum și de pornire/blocare sunt pe partea dreaptă, cu o suprafață suficientă pentru o operare ușoară și un feedback bun. Partea superioară a lui Galaxy S23 găzduiește doar un microfon iar partea de jos este supraaglomerată – avem slotul dual-SIM, al doilea difuzor și portul USB-C înconjurat de microfoanele primare și secundare.
În general, Galaxy S23 merită o notă excelentă pentru design și manevrabilitate și cred că Samsung a găsit încă o dată un echilibru între dimensiunea ecranului și dimensiunea perfectă pentru un telefon ca să intre în buzunar.
Display, baterie, încărcare
Ecranul este un Dynamic AMOLED 2X de 6,1 inchi pe care l-am văzut și pe Galaxy S22. Acum apare din nou pe noul model Galaxy S23. Are o îmbunătățire notabilă – luminozitatea maximă este cu 35% mai mare, ceva care ar trebui să îmbunătățească și mai mult experiența de streaming HDR.
Panoul AMOLED are o rezoluție tipică de 2.340 x 1.080 pixeli, dar pe acest ecran de 6,1 inci, are o densitate de 422ppi și totul pare foarte clar. Există suport pentru o rată de reîmprospătare dinamică de 120 Hz, o gamă largă de culori și HDR10+. Protecția display-ului este asigurată de cel mai recent Gorilla Glass: Victus 2.
Galaxy S23 este alimentat de o baterie de 3.900 mAh, ceea ce înseamnă că are cu 200 mAh mai multă capacitate decât bateria din interiorul Galaxy S22, dar cu 100 mAh mai puțin față de Galaxy S21.
Galaxy S23 a reușit un scor excelent de utilizare activă de aproximativ 11:30 ore. Asta îl pune aproape la egalitate cu Google Pixel 8 cu bateria sa mai mare. Cu toate acestea, Galaxy S23 este încă depășit de iPhone 15.
În timp ce Galaxy S23+ și S23 Ultra acceptă încărcare rapidă cu pe fir de până la 45 W, puterea de încărcare a Galaxy S23 este limitată la 25 W. Încă acceptă încărcare rapidă wireless, precum și încărcare reviersibilă atât pe cablu cât și wireless.
Samsung livrează Galaxy S23 fără încărcător, așa că va trebui să cumpărați unul de 25 W de la Samsung pentru cele mai bune rezultate (dacă nu ați făcut-o deja sau dacă comerciantul/operatorul dvs. nu v-a oferit unul).
Adaptorul menționat încarcă 30% din bateria Galaxy S23 în 15 minute, și are nevoie de alte 15 minute pentru a-l duce la 57%.
Software
Samsung Galaxy S23 este primul smartphone pe care l-am întâlnit folosind noua interfață One UI v.5.1. Noua versiune se bazează pe cel mai recent sistem de operare, Android 13, și se bazează pe One UI cu widget-uri noi și diverse îmbunătățiri ale galeriei, opțiunilor de conectivitate și modului DeX. În afară de acestea, este același cu One UI pe care multe telefoane Samsung l-au primit în ultimele două luni.
Funcțiile Android de bază sunt uneori neglijate de alți producători atunci când își actualizează versiunile de sistem proprietare, dar Samsung le implementează cu sârguință în One UI.
Odată ce instalați o aplicație și o lansați pentru prima dată, sistemul vă va întreba dacă doriți să vă trimită notificări sau să le păstrați dezactivate în mod implicit. Comenzile legate de notificări sunt acum mai ușor de accesat și vor apărea întotdeauna în partea de sus a meniului.
Este disponibil și controlul separat al limbii pentru fiecare aplicație, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce o astfel de caracteristică de bază nu era disponibilă înainte.
Din punct de vedere al confidențialității, Android 13 șterge acum datele din clipboard automat după un timp, deoarece aplicațiile malițioase exploatau adesea clipboard-ul. Utilizatorii copiau adesea date sensibile precum numere de telefon, e-mailuri, numere de card de credit și chiar parole.
Acum, să vorbim despre One UI 5.
Una dintre cele mai mari îmbunătățiri ale One UI 5 este performanța generală a sistemului de operare. Încă de la vechiul TouchWiz, software-ul Samsung a fost renumit pentru performanța sa destul de lenta. Și chiar dacă One UI este mult mai bun decât predecesorii săi, încă rămâne în urma rivalilor săi în acest sens.
One UI 5.0 își propune să remedieze acest lucru și o face până la un anumit punct. Samsung S23 are animații și tranziții optimizate, iar acestea sunt considerabil mai rapide și mai fluide. Totul pare mai natural.
Alte modificări vizuale includ un contrast mai bun, pictograme noi pentru aplicații și ilustrații în meniurile sistemului, astfel încât să fie mai ușor să recunoașteți aplicațiile și să citiți textul.
Widgeturile pot fi acum stivuite și puteți comuta între widget-uri stivuite printr-o simplă glisare. Rețineți că nu toate widget-urile acceptă stivuirea, așa că dezvoltatorii de aplicații ar putea fi nevoiți să rezolve această problemă destul de curând.
Performanță și benchmark
Samsung Galaxy S23 are chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 cu o chichiță – este o versiune exclusivă Samsung cu CPU și GPU overclockate în comparație cu standardul SD8G2. Bănuiesc că această versiune va deveni disponibilă ca Snapdragon 8+ Gen 2 mai târziu în acest an. Și nu mai există versiune Exynos anul acesta – toate modelele Galaxy S23 folosesc SoC Qualcomm.
Îmbunătățirile cheie față de modelul Gen 1 sunt performanța cu 35% mai mare și eficiența îmbunătățită cu 40% a procesorului datorită în mare parte unei configurații de bază reproiectate (1+2+2+3 în loc de 1+3+4 de mai înainte). ), creșteri de performanță și eficiență de 25% și 45% pe partea GPU și suport pentru tehnologii de memorie noi și mai rapide (LPDDR5X și UFS 4.0).
Această versiune exclusivă Samsung are 1×3.36 GHz Cortex-X3, 2×2.8 GHz Cortex-A715, 2×2.8 GHz Cortex-A710 și 3×2.0 GHz Cortex-A510. Principalul nucleu Cortex-X3 este mai rapid în comparație cu chipsetul obișnuit, unde este blocat la 3,2 GHz.
GPU – Adreno 740 are 719MHz la telefoanele Galaxy S23, comparativ cu 680MHz la restul smartphone-urilor alimentate cu SD8G2.
Toate telefoanele Galaxy S23 folosesc RAM LPDDR5X, 8GB în cazul lui Galaxy S23, indiferent de opțiunea de stocare. Dar vorbind despre stocare, versiunea de 256 GB și 512 GB se bazează pe cipuri UFS 4.0 mai rapide, în timp ce modelul de bază de 128 GB se bazează pe standardul UFS 3.1 mai vechi. Și, deoarece Samsung oferă S23 de 256 GB la același preț ca și S23 de 128 GB la lansare, vă recomand insistent să obțineți versiunea de stocare de nivel superior înainte de a se epuiza stocul.
Și acum, să rulăm niște benchmark-uri.
Galaxy S23 are cel mai puternic procesor mobil de pe piața Android, iar benchmark-urile spun această poveste. Red Magic 8 Pro are un sistem de răcire mult mai bun – de aici și scorul total mai mare.
Galaxy S23 devine extrem de fierbinte atunci când rulează la performanță maximă CPU/GPU, după benchmark-uri prelungite. În afară de asta, S23 este cald după o jumătate de oră de joc sau când înregistrezi videoclipuri pentru o perioadă asemănătoare. Nu vă va arde mâinile în niciunul dintre cazuri, deși bănuim că o carcasă își va scădea și mai mult stabilitatea, deoarece ar opri disiparea normală a căldurii.
Per total, Galaxy S23 are cel mai bun hardware Android, dar răcirea este destul de mediocră, ceea ce nu este ceva șocant, mai ales pentru un smartphone compact. Chiar nu este nimic de reproșat legat de performanța Galaxy S23 – dimpotrivă, dar ar trebui să aveți în vedere particularitățile pe care le-am spus despre stabilitate și stocare.
Camera foto-video
Samsung Galaxy S23 are o configurație identică cu trei camere pe spate ca și Galaxy S22 (wide, UW, 3x tele), dar aduce o nouă cameră selfie cu un senzor de rezoluție mai mare.
Camera principală folosește un senzor Samsung S5KGN3 1/1,57″ de 50 MP cu pixeli de 1,0 µm și un filtru Tetracell. Acest senzor este asociat cu un obiectiv stabilizat (OIS) de 23 mm f/1,8.
Fiind aceeași cameră ca și pe Galaxy S22, acesta salvează și fotografiile la rezoluție de 12 MP în loc de 12,5 MP. Câmpul său vizual este, de asemenea, destul de larg.
Camera telefoto folosește un senzor Samsung S5K3K1 de 10 MP. Este de tip 1/3.94″ cu pixeli individuali la 1.0µm. Folosește același obiectiv ca pe Galaxy S22 – un obiectiv stabilizat (OIS) de 69 mm f/2.4 și acceptă PDAF.
Camera ultrawide se bazează pe Sony IMX564 de 12MP 1/2.55″ cu pixeli de 1.4µm și un obiectiv de 13mm f/2.2. Focalizarea este fixată la infinit.
În cele din urmă, noua cameră selfie folosește un senzor Samsung S5K3LU de 12 MP cu dimensiunea pixelului de 1,12 µm și obiectiv de 25 mm f/2,2. Există PDAF dual-pixel, ca de obicei. Multe dintre modelele anterioare, inclusiv Galaxy S22, foloseau senzori de 10MP pentru camera frontală.
Aplicația pentru cameră este aceeași pe care ați găsi-o pe fiecare telefon Samsung în zilele noastre. Glisând la stânga și la dreapta va comuta între toate modurile disponibile și există o opțiune de a rearanja sau elimina unele dintre modurile din vizor. Glisările verticale în ambele direcții vor comuta între camerele din față și din spate.
Câteva fotografii făcute pe timp de zi și de noapte cu Samsung Galaxy S23