Home Diverse Ce este 5G Advanced și când va fi lansată?

Ce este 5G Advanced și când va fi lansată?

345
1

5G Advanced, numit formal 3GPP Release 18, reprezintă un upgrade al rețelelor 5G care este în dezvoltare în acest moment în mai multe țări din lume. Este vorba despre mai multe optimizări aduse rețelei de bază și despre fundația următoarei generații 6G.

În mod normal, fiecare rețea a avut o durată de viață de aproximativ 10 ani. Prima rețea 3G a fost pusă în funcțiune șa începuturile anilor 2000, și a fost înlocuită de rețelele LTE și 4G prin anii 2010. 10 ani mai tîrziu, în 2020 a fost lansată la nivel mondial și rețeaua 5G.

Acum avem 5G Advanced (sau 5.5G), iată ce îmbunătățiri promite, ținând cont de faptul că va fi lansată între 2024 și 2026.

Ce îmbunătățiri aduce rețeaua 5G Advanced comparativ cu 5G

  • Viteze de transfer mai mari – nicio nouă generație nu a venit cu un update care să nu fie notabil atunci când vine vorba despre viteză. Se zvonește că prin 5G Advanced vom ajunge în sfârșit la viteze de download de 10Gbps.
  • Massive MIMO – Massive MIMO a fost o funcție de bază în momentul în care rețeaua 5G a fost lansată. Se referă la turnurile de transmitere a semnalului care folosesc zeci de antene pentru a manageria mai mult stream-uri de date simultan. Cuplate cu capacitatea de a transforma undele într-o rază precisă și trimisă acolo unde este nevoie de ea, tehnologia permitea rețelei sub-6G să prindă viteze Gigabit în scenarii reale. 5G Advanced aduce câteva îmbunătățiri pentru Massive MIMO, adăugând mai muylte antene pentru a îmbunătăți calitatea conexiunii chiar și în zone aglomerate precum stadioanele. Există zvonuri și legate de folosirea A.I. pentru a prezice tipare de trafic și pentru a îmbunătăți puterea semnalului.
  • Eficiență energetică – când telefoanele inteligente au început să facă tranziția de la 4G în urmă cu ceva ani, utilizatorii au observat faptul că rețeaua 5G le storcea bateria de energie foarte repede. De atunci, modem-urile pentru telefoanele smart s-au îmbunătățit, dar 5G Advanced promite să rezolve această problemă odată pentru totdeauna, permițând telefoanelor să intre în modul low-power apoi în idle. Pentru îmbunătățirea eficienței energetice la nivel de emisie, turnurile cu celule pot în mod inteligent să-și ajusteze puterea de ieșire sau să intre în modul sleep când nu deservesc dispozitive.
  • Identificare de mare viteză – mulțumită abordării multi-antenă, 5G Advanced poate folosi sincronizarea semnalului pentru a localiza dispozitive în timp real. Este vorba despre o precizie de câțiva centimetri care ar putea pava drumul adopției 5G Advanced în logistică și managementul de bunuri mobile.

Momentan, China este singura țară din lume care se pregătește să dea drumul testelor pentru 5G Advanced, sau 5.5G, alături de coloși industriali precum Huawei sau ZTE.

De fapt, în luna martie a acestui an s-au făcut primele teste pentru această nouă rețea și, iată, China este în fruntea țărilor care vor da drumul acestei tehnologii. Oricum, nu vă bucurați prea tare, chiar dacă s-ar da drumul la 5G Advanced și în Europa, nu prea sunt telefoane care să suporte această rețea, deocamdată doar Oppo Find X7 suportă 5G Advanced.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here