Motorul electric sau electromotorul deserveste scopuri din cele mai variate in momentul de fata. Omenirea se bazeaza pe tehnologie in orice domeniu, iar electricitatea si motoarele sunt lucruri de care nu ne putem lipsi cu nici un chip. Situatiile in care sunt necesare motoare electrice sunt din cele mai variate: le folosim (uneori chiar fara sa constientizam asta) la echipamentele electrice si electrocasnice din locuinta, sunt utile de asemenea la autoturismele pe care le conducem zi de zi, fara sa mai vorbim despre sectorul industrial, comercial sau de productie unde fara motoare electrice de mare putere nu ar fi posibil niciun proces.
Aria de aplicare a motoarelor electrice extrem de extinsa impune insa si adaptare de fiecare data. Astfel intra in rol gama de motoreductoare si variatoare de turatie care accesorizeaza si personalizeaza motoarele electrice in functie de necesitati.
Un reductor – indiferent ca este vorba de un reductor melcat universal, un reductor ortogonal sau unul planetar ori un reductor cu sistem de prindere special – indeplineste de fiecare data acelasi scop: adapteaza functionarea motorului electric, reducand treptele de turatie intr-un raport de la 1:7 pana la 1:100 sau chiar mai mult. Caracteristicile si specificatiile tehnice ale reductoarelor le fac astfel solutia potrivita oricand se doreste personalizare la nivel de utilaje si motoare electrice care le actioneaza.
Motoarele electrice fabricate in serii standard nu se pliaza de fiecare data nevoilor unui anumit domeniu. Sunt necesare astfel motoare electrice speciale, realizate in comenzi si serii scurte. De foarte multe ori insa aceasta varianta se dovedeste mult prea costisitoare chiar si pentru mari conglomerate industriale. Mult mai rentabila si accesibila se dovedeste solutia variatoarelor de turatie sau a reductoarelor melcate, coaxiale sau planetare care pot oferi motorului electric un cuplu mai puternic chiar la turatii reduse.
Disponibile pe baza de comanda sau realizate in serie, in mod similar cu motoarele electrice, reductoarele si variatoarele de turatie de orice tip faciliteaza procese numeroase. Sectorul industrial beneficiaza cu precadere de toate aceste avantaje ale personalizarii motoarelor electrice – se obtine astfel necesarul de putere, de moment, cuplu si turatie conform cu specificatiile dorite pentru fiecare proces.
Montate la motoarele electrice printr-o flansa, reductoarele pastreaza aceleasi linii in ceea ce priveste protectia si siguranta in operare. Mediile in care actioneaza motoarele – corozive, cu grad de umiditate ridicat sau conditii de temperaturi extreme – impun aceleasi protectii si pentru reductoare, astfel personalizarea si adaptarile trec dincolo de simplul motor electric ajungand si la accesoriile care il fac sa functioneze la parametrii doriti.