Tot mai multă lume devine interesată să achiziționeze o stație pentru dedurizare a apei, întrucât beneficiile unui asemenea echipament au devenit din ce în ce mai populare și în România ultimilor 5 ani. În cele ce urmează vom discuta în detaliu despre cele mai importante aspecte pe care lumea nu le cunoaște despre aceste echipamente, aspecte care justifică oarecum un interes în ascensiune.
STATIA DE DEDURIZARE A APEI – 4 ASPECTE PE CARE NU LE STIAI DESPRE EA
- Dedurizatorul folosește rășină cationică schimbătoare de ioni pentru a transforma apa dură în apă moale. Acest produs reușește să te scape de paharele care ies cu aspect murdar din mașina de spălat vase, te ajută să ai rufe mai curate și mai moi, te scapă de depunerile de piatră de pe cadă și toaletă. Această rășină nu este dăunătoare pentru organism sau pentru mediu.
- Stația pentru dedurizarea apei intră periodic în procesul numit regenerare. Regenerarea se face cu saramură, o soluție compusă din apă și clorură de sodiu. Pentru majoritatea dedurizatoarelor, etapele regenerării constau în câțiva pași simpli:
– spălarea inversă – apa străbate coloana de jos în sus antrenând părțile solide depuse în straturile patului de rășini pe timpul funcționării. Această apă este eliminată apoi prin intermediul racordului de golire amplasat în partea de sus a coloanei.
– aspirația de saramură – soluția concentrată de saramură, compusă din apă și clorură de sodiu este aspirată prin intermediul unui injector din rezervorul de saramură în coloana de rășini. În cadrul acestui proces, saramura traversează coloana de sus în jos.
– spălarea lentă – în cadrul acestei proceduri are loc schimbul de ioni dintre clorura de sodiu și rășini. Ea începe în momentul în care rezervorul de saramură este gol.
– reumplerea rezervorului de saramură – stația furnizează apă rezervorului de saramură în scopul preparării soluției de saramură necesară pentru următoarea regenerare.
– spălarea rapidă – pasul în care reziduurile de sare sunt eliminate iar coloana de rășini este gata pentru a începe un nou ciclu de funcționare.
- Există stații pentru dedurizare a apei care nu folosesc curent electric absolut deloc. Să luăm spre exemplu modelul Kinetico Essential 8, capabil să ofere un debit minim maxim de apă dedurizată de 30 de litri pe minut la presiunea de 1 bar. Această stație dedurizare este foarte recomandată celor care nu doresc bătăi de cap cu cabluri și fire, ori cu baterii. În plus, este un dedurizator care funcționează chiar și atunci când nu există curent electric în locuință, este practic independent de rețeaua electrică.
- Înainte de a monta o stație pentru dedurizarea apei, trebuie montat un filtru de sedimente capabil să rețină particule cu dimensiuni cuprinse între 20 și 25 de microni. Este foarte important acest aspect întrucât dedurizatorul se poate defecta în cazul în care primește apă cu sedimente mari. Nu este deloc de mirare, o stație pentru dedurizarea apei poate să coste chiar și peste 10.000 de lei dacă aducem în discuție modelele capabile să deservească locuințe mari cu peste 4 băi. Este foarte indicat să încercăm să protejăm pe cât posibil această investiție, mai ales că acel filtru este ieftin.
Dedurizatoarele sunt niște dispozitive fantastice, care demonstrează într-un fel cât de mult am evoluat noi ca societate în ultimii 30 de ani. Tehnologia din spatele lor combină chimia cu ultimele inovații tehnice și reușește să aducă în prim plan niște aparate care reușesc să ne facă viața mult mai bună.
Ar mai fi de precizat faptul că aceste dedurizatoare sunt garantate de obicei 10 ani, atât cele care funcționează 100% mecanic cât și care au nevoie de curent electric. Acest lucru indică foarte clar calitatea aparatelor și siguranța în continua lor funcționare pe termen lung, practic nu ar fi niciun producător capabil să ofere garanție timp de 10 ani dacă nu ar avea pe piață produse de calitate.