Desi stim cu totii ca telefonul trebuie lasat la incarcat la priza fara sa-l mai bazaim cu diverse, nu toti procedam in acest mod… Nu pentru ca nu vream, ci pentru ca uneori nu putem. Aceste baterii pe baza de litiu prezente in telefoanele mobile contemporane, desi au o capacitate destul de mare (chiar si 4000mAh), nu reusesc sa-ti tina telefonul pornit mai mult de o zi… Daca iesi din zi cu macar 25% baterie, sa te consideri norocs. In plus, cam 2 ani ar trebui sa fie ciclul de viata ale acestor baterii litiu – ion…
Daca stam sa ne gandim putin, bateria este partea cea mai sensibila a telefonului, calcaiul lui Ahile daca vreti sa o numiti asa. Aceasta influneteaza in mod direct timpul de functionare al telefonului si posibilitatea de a rula anumite aplicatii intr-un anumit interval de timp.
Acestea fiind spuse, daca vrem sa avem o baterie sanatoasa pentru cat mai mult timp si sa ne bucuram de maximum de energie pe care il poate furniza pe parcursul celor 2 ani de viata, exista 2 mari reguli pentru a nu defecta bateria in timpul procesului de incarcare, dupa cum urmeaza…
Cum protejam bateria telefonului in timpul incarcarii?
- Nu incarca telefonul la calculator. Incarcarea prin portul USB de la PC nu numai ca dureaza mai mult dar este si daunatoare. Tensiunea de pe portul USB variaza de cele mai multe ori si genereaza o caldura mai intensa. Bateria isi pierde capacitatea de stocare cu pana la 65% daca este mai calda de 40 de grade Celsius.
- Nu ramane fara baterie complet. Cand deja ai 2% baterie, e deja prea tarziu pentru a cauta priza. Descarcarea pana la 0 a bteriei poate sa cauzeze imbatranirea prematura a acesteia. Astfel, o baterie care se descarca complet atinge numai 300 -500 de cicluri de incarcare, in timp ce una ce primeste curent cand se afla pe la 25 – 50 % atinge 1000 – 2500 de cicluri de incarcare…