Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016

Am spus de multe ori faptul că Samsung Galaxy J5 2016 este cel mai bun telefon sub 1000 de lei. Luni de zile asta am crezut până am dat peste acest Huawei Honor 7 Lite. Pentru cei care nu știu, Honor 7 Lite este fratele mai mic al lui Huawei P9 Lite. Costă cu aproximativ 150 – 200 RON mai puțin față de P9 dar are în schimb aceleași componente interne.

Am făcut o comparație între cele două în speranța că voi reuși să răspund la întrebarea elementară: și-a pierdut coroana de rege acest J5 2016? Poate să fie el detronat de un telefon chinezesc care culmea tupeului, este și mai ieftin? Ei bine, vom trage concluziile la final, acum vă invit să parcurgem împreună cele mai importante aspecte legate de diferențele dintre cele două dispozitive.

Specificații Huawei Honor 7 Lite și Samsung Galaxy J5 2016

Dacă ne uităm un pic la datele din tabelul de mai jos, observăm că telefoanele sunt oarecum trase la indigo. Diferă doar rezoluțiile, un pic camerele foto, și bineînțeles procesoarele.

Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – calitate de construcție și design

La capitolul calitate de construcție și design, vă spun de acum faptul că rege rămâne Samsung Galaxy J5 2016. J5 este un telefon foarte solid, calitativ. Chiar dacă spatele său este din plastic, lateralele din aluminiu îi oferă o rigiditate de invidiat. Este un telefon foarte plăcut de ținut în mână și rezistent. Nu am de gând să compar așezarea butoanelor sau tipul lor, este irelevant.

Huawei Honor 7 Lite pierde bătălia pentru design cu toate că el are carcasa din aluminiu. După cum am spus și în review-ul acestui dispozitiv, pe laterale, la limita dintre față și carcasă, are o bandă din plastic argintiu care cu timpul se va coji urât de tot. De asemenea, este un telefon care nu pare deloc solid, se vede că cei de la Huawei au decis să compromită designul și calitatea de construcție pentru performanță. Oricum, veți vedea la final cui recomand acest smartphone.

Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – performanță

Ei bine, aici e de discutat. După cum spuneam mai sus, chinezii de la Huawei au sacrificat designul și calitatea de construcție pentru a aduce un plus de performanță. Doamnelor și domnilor, ignorați fumul din jurul vostru, provine de la racheta Huawei Honor 7 Lite care tocmai și-a luat zborul. Conform AnTuTnu Benchmark, acest dispozitiv este de două ori mai performant decât J5 2016.

Prima imagine este pentru Honor 7 Lite, cea de-a doua cu valori mai mici, este pentru Samsung Galaxy J5 2016

Cei de la Samsung au luat o bătaie soră cu moartea pe parte de performanță de la chinezi și dacă ne uităm puțin la specificațiile de mai sus, cred că e logic de ce. Avem un Octacore de 2 Ghz vs un Quadcore de 1.2 Ghz. Eu am primit dispozitivul în teste în urmă cu două săptămâni și primul lucru pe care l-am făcut a fost să instalez jocul Sky Dancer. Ei bine, s-a instalat mult mai repede și a rulat mult mai fluid față de J5 iar când am făcut testul cu AnTuTu, am văzut și explicația.

Sunt bucuros să vă spun că pentru a obține această performanță, cei de la Huawei nu au sacrificat și stabilitatea, pe lângă design. Honor 7 Lite este un telefon foarte stabil, perfect pentru jocuri și pentru multitasking. Nu se încălzește și nu se blochează. Am fost plăcut impresionat de acest Huawei Honor 7 Lite, nu aș fi crezut că asiaticii pot să facă telefoane atât de bune.

Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – camera foto

Conform specificațiilor, cele două camere foto sunt aproape identice. Singura diferență apare la senzorul de la Samsung, ce are f/1.9 iar Huawei 2.0. Ambele fac fotografii la fel de bune, după cum puteți observa și voi în colajele de mai jos. De asemenea, trebuie precizat faptul că Honor 7 are cameră de 8 MP pe față în timp ce J5 2016 are cameră de doar 5 megapixeli. Cel mai important aspect legat de camerele foto-video ale celor două dispozitive se reumă la LED-ul Flash de pe camera frontală, LED care lipsește de pe telefonul celor de la Huawei. Așadar, dacă ai de gând să faci selfie într-un club, cu Honor 7 Lite îți va fi imposibil.

Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – display

Cele două telefoane au display-uri identice ca dimensiune, respectiv 5.2 inci, dar în schimb apare diferență de calitate. Display-ul de pe Galaxy J5 2016 este net superior chiar dacă are jumătate din rezoluția lui Honor 7 Lite: e mai luminos, e mai clar, culorile sunt mai vii. Display-ul de pe Honor 7 Lite este Full HD dar culorile nu sunt atât de frumoase precum cele de pe J5. De ce? Din păcate, aici Honor 7 Lite pierde bătălia pentru că Samsung a aruncat în joc arma letală numită display Super AMOLED. Un IPS, indiferent de rezoluție, nu are cum să bată un Super AMOLED.

Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – baterie

Baterile celor două dispozitive sunt identice dar telefonul care va sta mai mult timp încărcat va fi clar Samsung Galaxy J5 2016 pentru că deși are tot Android 6.0 Marshmallow ca și Honor 7-le, are un display Super AMOLED. Huawei Honor 7 Lite are un display 1080p IPS. Display-urile Super AMOLED sporesc durata de viață a bateriei dacă se folosesc poze de fundal negre, întrucât pixelii negri nu se aprind deloc și apare astfel o importantă economie de energie.

Ce mi-a plăcut la Huawei Honor 7 Lite

La acest Huawei Honor 7 Lite mi-a plăcut foarte mult faptul că este un dispozitiv stabil și performant. Este mult peste J5 2016 ca performanță din moment ce în AnTuTu scoate un punctaj dublu. E drept, într-un scenariu real testele AnTuTu contează mai puțin dar se vede clar că Huawei Honor 7 este un telefon mai performant: jocurile se încarcă mai repede, display-ul este Full HD, are procesare HDR la camera foto. De asemenea, trebuie să mai spun că mi-a plăcut foarte mult prețul (750-800 RON). Cele mai frumoase funcții pe care le-am iubit la acest telefon au fost senzorul pentru amprentă și indicatorul LED pentru notificări, funcții care lipsesc cu desăvârșire de pe Galaxy J5 2016.

Ce nu mi-a plăcut la Huawei Honor 7 Lite

Două lucruri nu mi-au plăcut la acest telefon. Primul, cel mai important este display-ul. Este vorba despre un IPS Full HD care spre deosebire de Super AMOLED-ul lui J5 2016, este destul de șters și palid. Nu are luminozitate atât de bună, culorile nu sunt atât de vii. Apoi, după display, nu mi-a plăcut nici designul, care pare unul destul de simplist. Cred că a fost compromisul celor de la Huawei astfel încât să poată pune un procesor Octacore în carcasă. Colac peste pupăză, are și o dungă din plastic lucios la delimitarea dintre carcasă și față, dungă ce se va coji în ultimul hal cu timpul.

Ce mi-a plăcut la Samsung Galaxy J5 2016

La J5 2016 mi-a plăcut foarte mult designul și calitatea de construcție. Este un telefon solid, cu o ramă metalică din aluminiu. Pur și simplu este un telefon de foarte bună calitate. Punctul forte al acestui smartphone este evident display-ul, un Super AMOLED de 5.2 inci care deși este doar 720p, are o luminozitate de invidiat și niște culori mai mult decât superbe. De asemenea, îmi place faptul că este un telefon foarte stabil, nu se încălzește, nu se blochează.

Ce nu mi-a plăcut la Samsung Galaxy J5 2016

Cred că dacă ar trebui să găsești nod în papură pentru acest telefon, performanța scăzută ar fi de tras la răspundere. Foarte slab J5 2016 la capitolul performanță, doar 25.000 de puncte în AnTuTu față de cele 52.000 scoase de Honor 7 Lite. Probabil că cei de la Samsung au decis să aducă pe piață un telefon frumos, dar mai puțin performant în timp ce Huawei a mers pe firul invers. De asemenea, nu-mi place camera foto care deși face niște poze super ok, nu are stabilizator, nu are funcțiile pe care le regăsești în aplicația de cameră a Huawei Honor 7 Lite.

Cine ar trebui să cumpere Huawei Honor 7 Lite și cine ar trebui să cumpere Samsung Galaxy J5 2016?

Cele două telefoane sunt destul de asemănătoare ca preț, însă trag către extreme diferite. Huawei merge către performanță cu un Octacore în carcasă în vreme ce Samsung merge către utilizatorul obișnuit care vrea un telefon frumos pe care să ruleze doar Facebook, Messenger, Gmail și eventual să mai facă niște poze de la care nu are pretenții, din când în când.

Așadar, Honor 7 Lite se adresează celor care doresc jocuri și performanță în multitasking, în vreme ce J5 2016 se adresează celor care doresc un telefon cu display superb, cu o calitate de construcție foarte bună, pe care nu au de gând să-l forjeze în jocuri sau alte minuni.

Rămâne la aprecierea voastră către care extremă doriți să mergeți. Important este să știți dinainte ce anume doriți, care vă sunt nevoile elementare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here