Home Review Review Huawei Honor 7 Lite – primul telefon de la Huawei care...

Review Huawei Honor 7 Lite – primul telefon de la Huawei care m-a impresionat

3937
3
Huawei Honor 7 Lite

Am primit de la Huawei România un smartphone Honor 7 Lite pe care l-am testat vreo două săptămâni și pot spune că am rămas mai mult decât impresionat. Cei care mă cunosc știu probabil că am un dinte împotriva telefoanelor asiatice pe care le-am considerat întotdeauna definiția perfectă pentru compromis, dar iată că părerile se mai pot schimba. Vom discuta în cele ce urmează despre ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la acest telefon și mai ales de ce am rămas impresionat după cele două săptămâni de teste. Dar să trecem mai întâi în revistă specificațiile tehnice…

Specificații Huawei Honor 7 Lite

Când a fost lansat Huawei Honor 7 Lite și cât costă?

Huawei Honor 7 Lite a fost lansat în luna aprilie 2016 (mai are un pic și face anul) și costă în jur de 750 – 800 RON în magazine în luna februarie 2017. E posibil să-l găsiți și mai ieftin acum de Valentine’s Day, foarte multe magazine or să aplice niște discount-uri mai mari. Este o idee mai ieftin decât fratele mai mare Huawei P9 Lite, despre care vom discuta într-un articol separat săptămânile următoare.

Design și calitate de construcție pentru Huawei Honor 7 Lite

Acest smartphone este unul de clasă medie, așa că pentru un telefon care costă sub 1000 RON nu prea ai cum să te aștepți la o calitate de construcție foarte bună. Huawei Honor 7 Lite are o carcasă din aluminiu destul de interesantă, nu prea vezi metale în construcția și designul exterior al telefoanelor de clasă medie, sub 1000 de lei. Este un telefon care-ți stă bine în mână și care dă senzația de calitate un pic peste medie. Trei lucruri legate de design nu-mi plac:

  • Chiar dacă este din aluminiu, nu ai acces la baterie, nu poți scoate capacul din spate
  • Chiar dacă este de calitate peste medie din punct de vedere al materialelor, nu dă senzația de telefon foarte solid cum pare Samsung J5 2016. Nu pare un telefon foarte legat.
  • Între carcasă și partea din față există o dungă argintie din plastic. Aș fi preferat să văd o carcasă din aluminiu cap coadă pentru că acel plastic argintiu o să se jupoaie cu timpul și telefonul va arăta jalnic.

Pe laterala din dreapta avem toate butoanele telefonului. Îmi place ideea asta de a nu diviza așezarea lor pentru că de cele mai multe ori îți este un pic peste mână să accesezi butoanele de volum dacă acestea sunt pe marginea din stânga și telefonul se află în buzunar. Pe stânga însă există tăvița pentru cartelele SIM. Trebuie să precizăm că Huawei Honor 7 Lite este un telefon Dual Sim dar dacă vreți să-i montați un card Micro SD, veți fi nevoiți să-l puneți în locul uneia dintre cele două cartele. De asemenea, mai trebuie precizat faptul că telefonul funcționează cu Micro SIM-uri. Dacă aveți cartele mai vechi o să înjurați de toți sfinții și veți fi nevoiți să mergeți cu ele la decapitare.

Pe marginea din jos avem portul de încărcare Micro USB păzit cu strășnicie de două boxe care se aud destul de clar. Nu sunt de o calitate excepțională, am văzut și mai bune dar sunt ok din punctul meu de vedere. E un lucru bun faptul că sunt două, cu toate că aș fi vrut să le văd pe spate, nu pe laterale pentru că riști să le astupi cu mâinile atunci când ții telefonul și te uiți la un film. În rest, pe latura superioară nu există decât portul audio de 3.5 MM.Pe fața și pe spatele telefonului există câteva funcții pe care eu le iubesc ca pe ochii din cap și de care din păcate nu am parte la al meu Samsung Galaxy J5 2016. Pe față acest Huawei Honor 7 Lite are un LED pentru notificări pe care eu îl găsesc mai mult decât util. Tot pe față mai găsim camera foto de 8 megapixeli, difuzorul și bineînțeles, senzorul de proximitate. Pe partea din spate găsim camera de 13 megapixeli cu LED Flash și atenție, senzorul de amprentă. LED-ul de notificare de pe față și senzorul de amprentă de pe spate sunt două funcții pe care eu unul le iubesc la nebunie, așa că BIG LIKE Huawei pentru aducerea acestora pe telefoane de maxim 1000 de lei.

Display Huawei Honor 7 Lite

Display-ul lui Huawei Honor 7 Lite este un IPS de 5.2 inci, cu o rezoluție Full HD 1080 x 1920 și o densitate a pixelilor de 423 dpi. Din punctul meu de vedere, este un display bun, luminos, suficient de luminos cât să poată fi folosit în lumina soarelui fără probleme. Chestia e că cei care au avut un AMOLED sau un Super AMOLED nu or să fie prea încântați de acest display de pe Huawei Honor 7 Lite. Este bun dar nu se compară cu display-urile AMOLED ale celor de la Samsung. Din punctul meu de vedere, display-ul este călcâiul lui Ahile pentru acest telefon, care ar fi avut ocazia să fie un dispozitiv bestial dacă încorpora și un Super AMOLED. Trebuie să precizez faptul că este un IPS de calitate, unghiurile de vizualizare sunt bune dar aș fi preferat poate o rezoluție 720p și un Super AMOLED în loc de un 1080p cu IPS.

Performanță Huawei Honor 7 Lite

Aici, lucrurile se schimbă radical și apar surprizele FOARTE plăcute. Când am luat contact pentru prima dată cu acest telefon, am zis să instalez un joc pe care îl aveam și pe celelalte telefoane. Am rămas oarecum uimit de faptul că jocurile pe acest dispozitiv se încarcă mult mai repede și sunt mult mai fluide față de J5 2016 de exemplu. Apoi, am instalat AnTuTu Benchmark și am văzut un scor de atenție 52341 puncte, DUBLU față de Samsung Galaxy J5 2016 sau Lenovo Vibe K5 Plus.

Cel mai probabil, procesorul Octa-core (4×2.0 GHz Cortex-A53 & 4×1.7 GHz Cortex-A53) în combinație cu cipul video Mali-T830 își spune cuvântul, ajutat bineînțeles de cei 2 GB RAM și de Android-ul 6.0 optimizat. Chiar dacă este un Octacore destul de slab comparativ cu procesoarele de pe telefoane de top, ajută Huawei Honor 7 Lite să dea fum în jocuri și în multitasking. Cât despre memoria internă, am spus mai sus că telefonul dispune de 16 GB, din care veți rămâne cu doar vreo 5 GB disponibili după ce veți instala aplicațiile de social media și office.

Calitatea sunetului Huawei Honor 7 Lite

Chiar dacă are două boxe, nu o să-ți spargă timpanele. Calitatea sunetului venite din acestea două este una medie, lucru la care mă așteptam de altfel. Calitatea sunetului în convorbire este una destul de bună, acceptabilă, auzi interlocutorul destul de bine iar el te aude pe tine la fel, destul de bine. S-au cam dus vremurile acelea în care pe piață erau lansate fel de fel de telefoane la care se auzea foarte încet și pe care toată lumea le ura.

Camera foto Huawei Honor 7 Lite

Discutăm despre un senzor de 13 megapixeli, cu f/2.0 care din punctul meu de vedere este destul de ok. Este o cameră destul de bună cu care se pot face poze mai mult decât decente atât timp cât există suficientă lumină. Să nu ne îmbătăm cu apă rece și să avem pretenția să fie la fel de bună precum cea de pe Galaxy S6 sau Huawei P9. Este o cameră foto decentă și atât. Surpriza foarte frumoasă apare în momentul în care te uiți la funcțiile camerei foto. Aici o să găsești Beauty, HDR, Time-lapse, Slow-mo, Watermark și Document Scan.

Big LIKE pentru cei de la Huawei pentru că au reușit să vină cu asemenea funcții într-un telefon de 700 – 800 de lei. Nu mai spun ce face fiecare dintre funcțiile de mai sus în parte, vă dați seama și singuri. Le apreciez pentru că nu le găsești în Samsungurile de maxim 1000 de lei. De fapt, Samsungurile în afară de Beauty nu au nimic din cele menționate mai sus. Cu toate acestea, Honor 7 Lite nu are stabilizator de imagine, clipurile ies foarte bâțâite…

TEST CAMERĂ VIDEO HUAWEI HONOR 7 LITE

Camera frontală este de asemenea destul de bună, cu toate că aș fi înclinat să-i acord o bilă neagră din pricina faptului că-i lipsește un LED Flash pentru selfie-uri în beznă, am să trec cu vederea acest minus. Poate că am rămas eu obișnuit cu Samsungurile precum J5 2016.

camera foto frontală Huawei Honor 7 Lite

Software Huawei Honor 7 Lite

După cum spuneam mai sus, Huawei Honor 7 Lite vine cu Android 6.0 Marshmallow și cu EMUI 4.1. Ce este EMUI? Este Emotion UI, interfața originală Huawei, similară Touch Wizz a celor de la Samsung. Sincer să fiu, din pricina acestui EMUI am fost mereu foarte sceptic în ceea ce privește Huawei. Din fericire, primul contact a fost unul destul de plăcut. Am rămas plăcut impresionat de două aspecte, după cum urmează:

  • Meniurile sunt frumoase și foarte fluide, telefonul nu se blochează. Nu mi s-a blocat niciodată cât timp l-am avut în teste, nu am fost nevoie să-i dau niciodată restart.
  • Funcțiile suplimentare adăugate de Huawei acestui smartphone alături de aplicațiile preinstalate m-au surprins plăcut. Cred că este primul telefon cu bloatware benefic pe care-l întâlnesc.

Ce este Bloatware? Bloatware se numește conceptul conform căruia, producătorii de telefoane mobile și tablete precum Samsung, HTC, Huawei, etc, adaugă din fabrică unele aplicații în softul telefonului care NU pot fi dezinstalate de către utilizator, ci cel mult oprite. Aceste aplicații sunt o metodă de promovare agresivă și pot consuma resurse importante dacă sunt prost concepute. Vezi aici cum poți opri aceste aplicații Bloatware.

meniu setări Honor 7 lite

De ce numesc aplicațiile preinstalate de Huawei bloatware benefic? Păi să luăm de exemplu aplicația Phone Manager. Cu ajutorul ei poți optimiza sistemul, poți să supraveghezi traficul de date, să spui STOP hărțuirii cu mesaje sau apeluri, poți vedea care este consumul de curent electric prin intermediul Battery Manager. În rest, telefonul vine destul de curat, nu o să aveți parte de prea mult aplicații preinstalate.

Phone Manager

Care sunt funcțiile suplimentare pe care cu greu le găsești pe alte telefoane de maxim 1000 de lei? Ei bine, aici amintim un screen recorder nativ, posibilitatea de a schimba poziția butoanelor din meniul de navigație, posibilitatea de a folosi telefonul chiar și atunci când ai mănuși, o funcție genială după părerea mea.

Bateria Huawei Honor 7 Lite

Bateria la acest Huawei Honor 7 Lite este de 3000 mAh oficial, neoficial AnTuTu mi-o arată de 3100 mAh, la fel și CPU-Z. Nu-i bai, avem 100 mAh gratis în plus ceea ce nu-i tocmai rău. Pentru că rulează Android 6.0 Marshmallow, dispozitivul o să te scoată dintr-o zi cu butonare peste medie fără probleme, dar nu uitați totuși că are un display IPS care va consuma destul de mult. În timpul celor două săptămâni de teste, am ajuns la concluzia că bateria acestui dispozitiv ține undeva la maxim 1.5 zile, în funcție de cât de mult butonezi sau te joci. De obicei, vei fi nevoit să-l încarci seara când ajungi acasă ceea ce nu e catastrofal în lumea aceasta smartphone.

Concluzie: ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Huawei Honor 7 Lite

Când am făcut un review unui dispozitiv, am încercat întotdeauna să aduc în discuție și lucrurile care nu-mi plac. Nu sunt genul care să laude un produs doar pentru că l-a primit în teste. Astfel, vom concluziona articolul spunând pe scurt ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Huawei Honor 7 Lite.

Mi-au plăcut foarte mult funcțiile utile precum LED-ul de notificare și senzorul de amprentă. Mi-a plăcut procesorul care a distrus din temelii quad-core-ul de pe J5 2016 și care permite rularea jocurilor mult mai bine. Mi-a plăcut faptul că este un telefon bine pus la punct de Huawei, nu se încinge, nu se blochează.

Vă spun sincer că de-asta mi-a fost cel mai teamă înainte de review, că voi primi un telefon chinezesc ce va funcționa în șuturi și căruia voi fi nevoit să-i caut cu lupa câteva puncte forte. Ei bine, nu a fost deloc așa. Mă declar FOARTE impresionat de ce a reușit Huawei să facă din Huawei Honor 7 Lite, fratele mai mic al lui Huawei P9 Lite pe care sper să-l primim în teste în zilele ce urmează.

Nu mi-a plăcut nivelul de calitate al carcasei. Cu toate că se folosește aluminiul, cu acel plastic argintiu de pe margine și-au dat cu tesla-n deget. În plus, nu dă senzația aceea de telefon foarte solid. Nu mi-a plăcut nici display-ul dar repet, poate să fie din pricina faptului că folosesc un Super AMOLED în restul timpului. Să treci de la Super AMOLED la un simplu IPS fie el și de calitate, e o diferență uriașă. Nu mi-a plăcut deloc nici tastatura pe care am înjurat-o de fiecare dată când am folosit-o. Nu mi-a plăcut pentru că de multe ori când vrei să apeși bara de spațiu, lovești butonul capacitiv de sub tastatură și părăsești aplicația cu pricina.

Per total, Huawei Honor 7 Lite este un telefon care merită banii și îl pot recomanda tuturor celor care doresc un telefon de maxim 800 – 1000 de lei. Dacă nu aveți pretenții la calitate de construcție excepțională, dacă doriți un telefon mai puternic decât un Samsung Galaxy J5 2016, Huawei Honor 7 Lite este o opțiune perfectă.

Dacă aveți întrebări despre acest dispozitiv, nu ezitați să le lăsați în secțiunea de comentarii.

3 COMMENTS

  1. salut, daca tot l-ai avut cum poti spune ca are 2 boxe?nu mai du lumea in eroare, are doar o boxa in partea dreapta si microfonul in stanga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here