SHARE
folosirea telefonului noaptea

Se vehiculează peste tot pe net că dacă vei privi prea mult un display noaptea, înainte să te duci la culcare sau chiar după ce te-ai băgat în pat, nu o să mai poți să adormi. Să fie oare adevărat? Sunt ecranele rele pentru ochii tăi sau pentru psihicul tău? Să facem o mică analiză.

Android 7 Nougat trebuia să vină cu o nouă funcție numită Night Mode, tocmai pentru a combate această problemă însă se pare că se lasă așteptată. Apoi, producătorii de telefoane mobile au decis să implementeze această funcție în dispozitive, funcție care a căpătat diverse nume precum  ‘night mode’, ‘eye protection mode’ sau ‘blue light filter’. La bază, toate au același principiu: filtrul pentru lumina albastră.

Ce este lumina albastră

Fiecare culoare este asociată de creier cu o anumită undă. În funcție de lungimea acestei unde, creierul poate realiza cu ce fel de culoare are de-a face. De exemplu, între 510 și 541, se află culoarea verde iar între 498 și 483, se află culoarea albastră. În ochii noștri, pe retină, avem niște fotoreceptori care sunt sensibili la lumina ultra violetă. Culorile ce sunt transmise cu unde scurte sunt încărcate cu mai multă energie ceea ce în final nu e un lucru foarte bun. Lumina albastră deranjează melanopsinul (pigmentul folosit de fotoreceptor) și implicit ganglionii care folosesc acel fotoreceptor. Cu alte cuvinte, ochii pot să obosească și creierul să nu ne mai permită să adormim. De precizat că lumina albastră este dăunătoare numai în cazul în care aceasta este artificială, atunci când privești un ecran. Mulți profesioniști atenționează asupra problemei luminii albastre în ceea ce privește copiii. Copiii care cresc cu nasul în ecrane pot să aibă probleme cu vederea.

Sunt eficiente filtrele pentru lumină albastră?

Dacă lumina albastră este filtrată, ochii nu mai obosesc iar somnul nu mai este afectat. Acestea fiind spuse, calitatea somnului depinde de foarte mulți factori. Dacă dispozitivul vostru oferă această opțiune, nu ezitați să o folosiți, ochii voștri vor avea de câștigat.

Articole Recomandate

Ce așteptări trebuie să ai de la un telefon Android de 1000 de lei? Un smartphone Android care costă 1000 de lei este departe de tot ceea ce înseamnă performanță uluitoare. Discutăm despre niște dispozitive de clasă me...
Întreținere elementară pentru telefoanele mobile Android Telefoanele mobile au nevoie de întreținere, mai ales dacă aparțin unor oameni care nu le schimbă prea des. De exemplu, eu am un ritm de cumpărat disp...
De ce nu mai testez telefoane Android – Editorial Alex Ciocan În trecut, am testat câteva telefoane mobile cărora le-am făcut review pe acest blog. Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat de ce nu mai par astfel...

Ți-a plăcut acest articol? Înscrie-te la NEWSLETTER

Îți vom trimite o dată pe săptămână cele mai importante știri din lumea Android! Nu vă faceți griji, urâm SPAM-ul la fel de mult ca voi.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here