Se zvonește că Samsung și Huawei dezvoltă propriile sisteme de operare pentru dispozitivele lor pentru a concura cu Android. E o idee interesantă, dar eu unul cred că șansele de a se întâmpla așa ceva sunt destul de mici. De ce? Explicăm imediat…
În iunie 2016, Android deținea 65.8% cotă de piață pe sectorul smartphone/tablete, conform celor de la Net Market Share. Cei de la Gartner de asemenea scot în evidență faptul că pentru Q1 2016, Android avea 84% din totalul sectorului smartphone. Statista de asemenea afirmă că de la începutul lui 2016, 85% dintre telefoanele mobile vândute în întreaga lume rulau Android. Următoarele de 15 procente se împart între iOS, Windows, BlackBerry.
Android este cel mai răspândit sistem de operare în întreaga lume în acest moment
Așadar, dacă cei de la Samsung și Huawei se hotărăsc să producă propriile sisteme de operare, cu siguranță vor rupe o bucățică din plăcinta Android, dar mult prea mică. În plus, chiar dacă Samsung este cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, folosește servicii Google precum Maps, Search și Play Store. Clienții Samsung s-au obișnuit cu Android și cred că mulți au optat pentru Samsung în loc de Apple din cauza acestui sistem de operare.
De asemenea, numărul imens de aplicații din Play Store este încă un argument important conform căruia Samsung ar trebui să rămână la Android. La finalul lunii iulie, ar trebui să fie cam 2.25 milioane aplicații în Play Store. Cred că ar fi imposibil să concurezi cu așa ceva.
Perspectiva Huawei însă, e un pic diferită pentru că cel puțin în China deține deja un App Store. Este vorba despre un magazin de aplicații destul de bine întreținut asemănător celui de la Apple. Cu toate acestea, am putea vedea mai degrabă un magazin de aplicații Huawei în întreaga lume decât un smartphone al lor care să ruleze altceva în afară de Android. Zvonurile gravitează și în jurul acestei companii pentru că recent, au angajat un fost expert în sisteme de operare de la Nokia.
Android este foarte bun DOAR pe telefoane
Există televizoare Android, ceasuri inteligente și multe alte chestii interesante care nu rulează însă acest sistem de operare cum ar trebui. Televizoarele de exemplu au probleme în a rula aplicații din Play Store din cauza rezoluției. Androidul pe ceasuri este un fail pentru că nu diferă cu nimic față de cel de pe telefon iar acest lucru seacă dispozitivele de resurse și de energie.
Aici da, aici s-ar putea impune un alt sistem de operare precum Tizen OS al celor de la Samsung, folosit cu mare încredere pentru Samsung Gear S2. Nu cred că Samsung va face schimbarea de la Android la Tizen pentru că trebuie să recunoaștem: ceasurile inteligente sunt o nișă extrem de redusă.
Concluzie
Android OS permite producătorilor să facă anumite schimbări și ajustări dar este un compromis. Deși oferă diversitate, libertate și compatibilitate, toate studiile concepute vreodată au scos la iveală că cel mai bine este să ai propriul OS, să nu depinzi de nimeni. Samsung și Huawei nu cred că vor trece niciodată la alt sistem de operare.