Un smartphone Android care costă 1000 de lei este departe de tot ceea ce înseamnă performanță uluitoare. Discutăm despre niște dispozitive de clasă medie, capabile să-și facă treaba cu brio atât timp cât nu sunt forțate. Pentru că majoritatea românilor au pretenții destul de mari de la un dispozitiv de 1000 de lei, vom discuta în cele ce urmează despre ce anume îți oferă un astfel de telefon mobil, care sunt limitele lui și care ar trebui să fie profilul psihologic al persoanei care s-ar bucura destul de mult de performanțele unui astfel de dispozitiv Android.
Ce așteptări trebuie să ai de la un telefon Android de 1000 de lei?
Performanțele în GAMING
Un telefon Android care acum costă 1000 de lei ar trebui să fie capabil să ruleze destul de bine majoritatea joculețelor din PlayStore. Problema va fi pe viitor, pentru că aceste dispozitive de clasă medie nu sunt deloc futureproof. Veți vedea peste 6 luni că va avea probleme destul de mari în a rula joculețele noi, cu grafică 3D destul de solicitantă.
Multitasking
În multitasking, aceste telefoane se vor descurca destul de bine. Au deja majoritatea 2 GB RAM, memorie suficientă pentru o funcționare lipsită de LAG și pentru performanțe multitasking satisfăcătoare. Desigur, trebuie să conștientizați faptul că este un dispozitiv de 1000 de lei, aproximativ 200 de euro. Nu va egala performanțele unui telefon de 500 euro.
Update Android
Din păcate, nu mulți sunt producătorii Android care investesc resurse și timp în updatarea telefoanelor de clasă medie. Sunt șanse foarte mici să primești două update-uri la sistemul de operare. Există producători care oferă unul singur, există producători care nu-și updatează niciodată sistemele de operare din dispozitivele ieftine.
Camera fără opțiuni
Camerele foto din dispozitivele Android de maxim 1000 de lei sunt destul de sărace în opțiuni. Doar cei de la Huawei am văzut că mai pun un pic de opțiuni prin aplicație, dar nici ei nu dau pe-afară. Nici cine știe ce fotografii nu vor scoate aceste camere, care se vor învârti în jurul a 12 megapixeli. În lumină, vor fi ok.
Valoarea de revânzare
Dacă aveți de gând să cumpărați un telefon Android care acum costă 1000 de lei, să-l țineți vreo 2 ani apoi să-l vindeți, luați-vă gândul. Prețurile pentru asemenea dispozitive după 2 ani sunt derizorii, mai bine îl țineți drept amintire. De exemplu, un J6 2018 ca al meu se vinde acum în 2021 cu 400 de lei second hand. Și nu au trecut 3 ani de când îl am.
Cui se adresează telefoanele Android de maxim 1000 de lei?
Aceste dispozitive se adresează în primul rând celor care nu prea se joacă pe telefon. Se adresează celor care nu instalează în telefon 765624 aplicații și le lasă acolo instalate până la Sf. Așteaptă, se adresează celor care doresc un dispozitiv stabil capabil să te scoată din zi cu baterie 20-25% și cam atât. Nimic fancy…