Home Tutoriale Securitate online. Cum îți dai seama dacă cineva ți-a spart parola

Securitate online. Cum îți dai seama dacă cineva ți-a spart parola

4699
0

Din păcate, hackerii au devenit la nivel mondial o problemă, chiar și în România și deși mulți dintre noi spunem „lasă că nu mi se va întâmpla tocmai mie să mi se spargă conturile”, surprizele încep să se țină lanț de români de câțiva ani buni. Ei bine, în cele ce urmează vom vedea cum poți să-ți dai seama foarte rapid dacă cineva ți-a spart vreun cont de e-mail, Facebook, etc.

Cum trebuie să securizezi conturile online: autentificarea în 2 pași, parola

Folosește mereu autentificarea în 2 pași

În primul rând trebuie să verifici dacă ai activat nivelele maxime de securitate. Dacă ești ghinionist, serviciu pe care-l folosești a fost spart iar hackerii au avut acces la baza de date. Dacă discutăm despre conturile de social media, probabil o să-ți dai seama imediat pentru că nu te vei mai putea autentifica. Ca să eviți această problemă, toate platformele online, de e-mail, de socializare, etc, au o opțiune care se numește autentificare în 2 pași. Cu această funcție activată, șansele de a pierde controlul asupra contului sunt aproape de zero pentru că nimeni nu se va putea loga în conturi fără codul primit de tine prin SMS sau e-mail. În plus, servicii precum Google, Facebook sau Dropbox îți vor trimite notificări atunci când cineva încearcă să se logheze pe contul tău.

Verifică nivelul de securitate al parolei tale

Desigur, dacă un întreg serviciu este compromis, este irelevantă parola dar aceste cazuri se întâmplă destul de rar. Astfel, ar trebui să îți setezi o parolă mai mult decât puternică. Din punctul meu de vedere, parola folosită pentru serviciile online trebuie să fie compusă din minim 16 caractere: cifre, numere și simboluri. Evitați parolele de genul „aaaaaa” sau „parola” pentru că aceasta sunt cele mai vulnerabile în fața atacurilor de tip brute force.

Cum îți dai seama dacă cineva ți-a spart parola

În teorie, conturile online pot fi sparte fără ca proprietarii să-și dea seama. În practică, lucrurile nu stau chiar așa pentru că dacă cineva s-a chinuit să facă rost de detaliile contului tău, are de gând să facă ceva cu ele, are el un scop. Ori îți va folosi direct contul ori îl va folosi cu scopul de a aduna din el anumite informații mai mult sau mai puțin compromițătoare. Dacă ești o persoană importantă online, mai mult ca sigur secretele tale au o anumită valoare.

Verifică simptomele

  • Pe Facebook ai o secțiune la Security unde-ți spune de unde s-a accesat contul. E un fel de istoric. Dacă vezi acolo lucruri ciudate sau locații pe care nu le cunoști, contul tău a fost spart
  • Dacă nu te mai poți loga deși parola o cunoști, încerci să recuperezi parola și nu mai primești nici un e-mail de la acel serviciu, contul a fost compromis.
  • Intră pe https://haveibeenpwned.com/ și introdu în câmpul cu pricina contul tău pentru o sumedenie de servicii. Dacă contul tău a fost vreodată expus, o să fii înștiințat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here