A venit vremea să prezint unul dintre cele mai impresionante telefoane multimedia pe care am avut onoarea să le butonez în ultima vreme. Este vorba despre un Lenovo Vibe K5 Plus primit de la Orange România și care deși pare genul acela de smartphone depășit, fără nici o calitate, trebuie să recunosc faptul că am fost impresionat de câteva lucruri la care nu mă gândeam vreodată să le descopăr într-un asemenea smartphone.
Precizez că acest review reprezintă opinia mea sinceră, neinfluențată într-un fel sau altul de interese materiale sau de orice alt tip primite din partea Orange România. Nu sunt plătit să fac asemenea reclame și nu voi accepta niciodată ca pe androidblogger.eu să apară dispozitive lăudate aiurea dar care în realitate, dezamăgesc.
Să vedem așadar care sunt punctele forte și punctele slabe ale acestui Lenovo Vibe K5 Plus. Să începem cu specificațiile.
Specificații Lenovo Vibe K5 Plus
Când a fost lansat Lenovo Vibe K5 Plus și cât costă în acest moment?
Lenovo Vibe K5 Plus a fost lansat în luna februarie a anului 2016, așa că doar ce a împlinit un an. Cât despre preț, acesta costă în jur de 750 de lei prin magazinele de specialitate sau poate fi achiziționat cel mai probabil la un abonament Orange. Așadar, este un telefon care nu poate fi comparat cu dispozitivele apărute recent, are deja un an vechime dar asta nu înseamnă că vremea lui a trecut. Veți vedea imediat de ce spun asta.
Design și calitate de construcție Lenovo Vibe K5 Plus
Designul acestui telefon este din punctul meu de vedere unul decent. Este vorba despre o combinație între plastic și aluminiu destul de interesantă. Avem de-a face cu un telefon dual-sim cu baterie detașabilă destul de solid. Este aproape la fel de solid ca Samsung Galaxy J5 2016, cu toate că din punct de vedere al greutății, este un pic mai ușor.
Lenovo Vibe K5 Plus este un telefon care se ține bine în mână, nu am avut niciodată tendința să-l scap pe jos sau ceva de genul. Din punctul meu de vedere, designul este unul corect pentru un telefon de clasă medie, singurul aspect cu care nu sunt de acord este acea dungă argintie din plastic, aflată la marginea dintre față și carcasă pe care am întâlnit-o și la Rambo, și la Huawei Honor 7 Lite și care cu timpul se va coji urât de tot.
Din punctul meu de vedere, este o greșeală uriașă folosirea acestor materiale care cu timpul oferă telefonului un aspect inestetic. Per total, pentru 750 de lei cât costă în februarie 2017, acest telefon are un design corect.
După cum puteți observa și din imaginile de mai jos, telefonul Lenovo Vibe K5 Plus vine cu o așezare a butoanelor laterale destul de simplistă, respectiv toate pe aceeași parte. În stânga nu ave, nimic, pe dreapta avem butoanele de volum + cel de blocare/deblocare telefon. Surpriza vine însă pe laterala din partea de sus a dispozitivului, acolo unde este amplasat portul Micro USB, alături de jack-ul de 3.5 MM pentru audio. Cred că este primul telefon la care văd portul pentru alimentare poziționat deasupra dar în timpul cât l-am utilizat nu am întâmpinat probleme din această cauză.
Pe partea din față a telefonului avem camera de 5 megapixeli alături de difuzor, senzori și butoanele capacitive, în vreme ce pe spate apare magia. Pe lângă camera de 13 megapixeli, și blitz-ul destul de puternic, există două boxe extraordinare. De fapt, se vede pe spatele dispozitivului însemnul DOLBY, lucru ce pe mine m-a făcut destul de curios. De cum l-am primit, mi-am dat seama că cei de la Lenovo or să adreseze acest telefon sectorului de piață interesat de multimedia așa că l-am pus la treabă. Sunetul este mai tare și mai clar decât pe al meu Samsung Galaxy J5 2016, asta-i clar.
Display Lenovo Vibe K5 Plus
Display-ul este un IPS LCD de 5 inci, cu o rezoluție Full HD 1080 x 1920 și o densitate a pixelilor de 441 dpi. Chiar dacă avem doar un simplu IPS, este unul mai bun decât cel de pe Huawei Honor 7 Lite cu toatecă nu este la fel de luminos. Culorile sunt mult mai vibrante, mai clare, mai interesante. Cu toate acestea, nu are cum să bată Super AMOLED-ul lui J5 2016. Ca și nivel de calitate, aș amplasa acest display de pe Lenovo Vibe K5 Plus între Honor 7 Lite și J5 2016. Unghiurile de vizualizare sunt destul de bune, însă, dacă-l veți ține în lumina directă a soarelui o să constatați o pierdere evidentă de calitate.
Performanță Lenovo Vibe K5 Plus
Telefonul nu este unul foarte performant, asta e clar. Cu toate acestea, a scos un scor de 27273 puncte în AnTuTu Benchmark , mai bine decât J5 2016. E clar că avem de-a face cu un telefon recomandat pentru muzică, filme, viața de zi cu zi, e-mail, fotografii, și cam atât. Nu este un telefon pentru jocuri deși are înăuntru un veritabil Snapdragon 616, Octacore cu 4 nuclee la 1.5 GHz și 4 nuclee la 1.2 GHz.
Cei 2 GB RAM sunt suficienți pentru multitasking elementar, nu am avut niciodată probleme cu acest telefon în perioada de teste cu toate că atunci când l-am forțat cu jocuri, a început să se încălzească.
Este ceva normal pentru Snapdragon 616. Placa video este una Adreno 405, slabă, nu recomand așa ceva pentru jocuri mai ales pentru cele avansate. Un Angry Birds merge, dar nu mai mult. Memoria internă este de 16 GB și poate fi upgradată prin intermediul unui card de memorie Micro SD, dar sincer să viu, nu cred să aveți nevoie de așa ceva.
Calitatea sunetului Lenovo Vibe K5 Plus
Sunetul pe acest Lenovo Vibe K5 Plus este ceva aparte. În apel, sunetul este de calitate, dispune de funcție pentru anularea zgomotelor de fundal pe microfon și atenția, de o îmbunătățire Dolby Audio pentru cele două boxe de pe spate. Pentru cei care nu știu, Dolby reprezintă o tehnologie de compresie audio dezvoltată de Laboratoarele Dolby.
Cu ajutorul Dolby Audio, sunetul de vine mai bun, mai clar, mai puternic. Tehnologia Dolby implementată în acest smartphone este vizibilă, după cum spuneam mai sus, sunetul este chiar foarte clar comparativ cu alte dispozitive. De fapt, aveți mai jos un clip în care am testat sunetul celor două boxe. Vedeți și voi rezultatul.
Camera foto Lenovo Vibe K5 Plus
Aici ar fi un pic de discutat pentru că există destul de multe voci pe internet care spun că acest telefon nu face fotografii bune. Mie unul nu mi s-a părut. Aveți mai jos câteva cadre făcute cu camera de 13 megapixeli a lui Lenovo Vibe K5 Plus și sincer să fiu, cu greu vezi vreo diferență între pozele făcute de acesta și cele făcute de J5 2016 sau Honor 7 Lite.
E posibil ca în condiții de iluminare precară să facă poze ceva mai proaste, întrucât are f/2.2 la camera din spate și f/2.8 la cea frontală, dar în rest, nu cred că există probleme. Din contră, cred că este primul telefon căruia-i testez camera și observ diferențe notabile între HDR activat și dezactivat. Lenovo Vibe K5 Plus face niște poze destul de bune dacă lași HDR ON, chiar se vede diferența.
Pe parte de video, camera este ok, cu nimic mai bună sau mai slabă față de alte telefoane din această categorie sub 1000 de lei. Nu are din păcate stabilizator de imagine, se pare că este o funcție dificil de implementat pe telefoanele ieftine. Funcții avansate acest telefon nu are în ceea ce privește camera foto. Este un telefon cu care să faci fotografii în condiții de iluminare bune și cam atât.
Software Lenovo Vibe K5 Plus
Lenovo Vibe K5 Plus vine cu android 5.1 Lollipop și sincer să fiu, pentru mine a fost o surpriză neplăcută. Aș fi vrut să aibă Marshmallow dar în fine, nu a contat aproape deloc în ceea ce privește rezultatul testelor. E o chestie de gusturi. Interfața este simplă și sincer să fiu îmi place destul de mult modul acesta de a afișa iconițele cu un background alb solid în spate. În combinație cu o rezoluție 1080p, rezultă o interfață destul de frumoasă.
Telefonul se mișcă fluid, nu mi s-a blocat decât o singură dată în momentul în care am încărcat un joc ce nu putea rula ok nici pe J5 2016. Cât despre Bloatware, nu am constatat nimic semnificativ. Cred că au cam trecut vremurile în care producătorii de telefoane Android ne umpleau meniurile cu fel de fel de aplicații care mai de care mai inutile. Este un Android destul de puțin personalizat de chinezii de la Lenovo, fără nebunii.
Nu am nimic de comentat legat de acest aspect. Este un telefon simplu, destinat unei utilizări normale. Cât despre update la Android 6.0, nu va primi dar asta nu vă oprește pe voi să puneți un custom ROM. Telefonul are caii putere sub capotă să suporte un Android mai nou, puteți încerca.
Bateria Lenovo Vibe K5 Plus
Bateria este un pic cam mică, de 2750 mAh și clar o să fiți nevoiți să-l puneți la încărcat seara când ajungeți acasă. Din păcate, nu are Android 6.0 Marshmallow astfel încât să beneficieze de noile funcții de economisire a bateriei. Cu cât veți folosi mai mult și mai des YouTube sau camera foto, cu atât se va descărca mai rapid bateria dar cred că este un concept destul de normal pentru ideea de smartphone cu display de 5 inci, un display care din păcate nu ajută deloc în procesul de economisire, nu este decât un simplu IPS.
Bateria acestui Lenovo Vibe K5 Plus este ok, am văzut și mai rău de-așa. Nu pot să spun că-i nasoală din moment ce există baterii mult mai praf și pulbere față de aceasta, pe telefoane mult mai interesante precum Samsung Galaxy S6 de exemplu.
Concluzie. Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Lenovo Vibe K5 Plus
La Lenovo Vibe K5 Plus mi-a plăcut display-ul. Cred că este unul dintre cele mai frumoase IPS-uri pe care le-am văzut pe un telefon de maxim 800 RON. Calitatea de construcție e ok, avem aluminiu. Mi-a plăcut faptul că funcția HDR își face treaba cu brio, camera foto este una ok pentru condiții de iluminare bune. Mi-a plăcut sunetul.
Cred că cel mai mult dintre toate funcțiile acestui telefon, sunetul este de departe cel care distruge competiția. Nu cred că veți găsi un telefon sub 1000 de lei care să se audă mai bine decât acest Lenovo Vibe K5 Plus , din toate punctele de vedere. Nu în ultimul rând, mi-a plăcut prețul, este cel mai ieftin telefon Android pe care l-am testat.
Ce nu mi-a plăcut la acest Lenovo Vibe K5 Plus
Nu mi-a plăcut faptul că are doar Android 5.1 Lollipop. Am fost obișnuit cu Marshmallow și cred că este de departe cel mai tare sistem de operare scos de Google vreodată. Nu mi-a plăcut faptul că uneori se încinge. Acel procesor Octacore Snapdragon 616 poate să creeze neplăceri dacă ești genul care butonează foarte mult pe telefon, o să îl simți la mână destul de frecvent. Nu mi-a plăcut pe parte de design acea dungă argintie care repet, se va coji urât de tot odată cu trecerea timpului. Cei de la Lenovo ar fi trebuit să adopte o laterală 100% metalică, asemenea Samsung Galaxy J5 2016.
Acestea sunt concluziile mele legate de telefonul Lenovo Vibe K5 Plus. Este un smartphone pe care-l recomand celor care doresc un telefon multimedia de calitate, celor care doresc să asculte muzică în special și nu în ultimul rând, celor care doresc să privească online materiale video. Lenovo Vibe K5 Plus este un telefon simplu, ieftin, poate fi luat în calcul și drept un al doilea telefon pentru cei care dețin deja un flagship trimis în service. +
Mai recomand acest Lenovo Vibe K5 Plus tinerilor, rezistă destul de bine la butonatul pe Facebook sau pe Facebook Messenger. NU recomand acest telefon celor care doresc să aibă un dispozitiv mai performant decât un telefon de 1500 RON sau alte idei de genul. Raportul calitate-preț este unul destul de bun.
[…] în AnTuTu Benchmark v6.2.7. Acest scor este din punctul meu de vedere extraordinar, mult și peste Lenovo Vibe K5 Plus care avea tot un Octacore sub carcasă. Jocurile merg foarte bine pe acest dispozitiv și cred că […]