După ce am primit în teste de la Huawei celebrul Honor 7 Lite, pe care l-am declarat primul telefon chinezesc ce m-a surprins într-un mod foarte plăcut, am cerut și un P9 Lite pentru că acesta este practic telefonul celor de la Huawei care a făcut cu adevărat furori în rândul maselor ce doreau telefoane de clasă medie, performante.
Ei bine, da. Huawei P9 Lite merită diferența de bani în plus față de Honor 7 Lite pentru că vine într-un ambalaj mult mai calitativ. Înăuntru, telefoanele sunt similare așa că nu am de gând să bat apa-n piuă cu acest telefon, l-am cerut doar pentru că voiam să văd dacă P9 Lite este un telefon mai calitativ față de Honor 7 Lite și într-adevăr este.
Specificații Huawei P9 Lite
Specificațiile tehnice ale lui P9 Lite sunt trase la indigo cu cele ale Honor 7 Lite. Avem același procesor Octacore HiSilicon Kirin 650 cu 4 nuclee ce rulează la 2 GHz și 4 la 1.7 GHz pe o arhitectură Cortex-A53. Drept GPU, același cip Mali-T830MP2 capabil să ruleze jocuri destul de decent din punctul meu de vedere.
Memoria internă este de 16 GB iar cea RAM de 2 GB. Camerele tot de 13 și 8 megapixeli cu f/2.0 despre care vom discuta un pic mai târziu.
Bateria este neschimbată și ține la fel de bine ca la Honor 7 Lite, 3000 mAh. Display-ul însă mi s-a părut un pic mai reușit deși este același, de 5.2 inci, Full HD, cu 424 ppi. Poate că folia cu care telefonul a venit este una mai de calitate.
Când a fost lansat Huawei P9 Lite și cât costă acum?
Huawei P9 Lite a fost lansat în aprilie 2016 așa că doar o lună ne desparte de data aniversară. O să facă un an de zile. Din punct de vedere al prețului astăzi o să-l găsiți pe rafturile magazinelor în jurul sumei de 1000 RON, în funcție de oferte este posibil să-l luați și cu 800 – 850 lei.
Design și calitate de construcție Huawei P9 Lite
Calitatea de construcție este una foarte bună, mult peste Honor 7 Lite. A dispărut acea dungă lucioasă din plastic de pe marginea superioară a telefonului, locul ei a fost luat de aluminiu și plastic obișnuit, de culoare albă. Foarte bună alegere pentru Huawei pentru că am criticat foarte mult deciziile producătorilor de a folosi acele plastice oarecum cromate, ce ulterior ajung să se cojească și să ofere telefonului un aspect foarte inestetic.
Huawei P9 Lite este un telefon mai solid, nu mai solid decât J5 2016 (pe care din păcate, nu-l bate la calitate de construcție, acesta este adevărul) dar se vede îmbunătățire majoră față de acel Honor 7 Lite pe care l-am avut în teste în urmă cu câteva săptămâni. Chiar dacă are doar plastic pe spate, este foarte subțire și foarte plăcut la atingere. Este genul acela de telefon al cărui design creează dependență, îți place să stai cu el în mână mereu.
Pe laterale, telefonul este destul de simplist. Are acea dungă din metal printre care-și fac apariția butoanele de volum și de blocare/deblocare. Aceste butoane sunt pe marginea din dreapta, iar pe stânga este locașul pentru cartelele SIM sau pentru o cartelă SIM și un card de memorie Micro SD.
Deasupra se află portul jack de 3.5 milimetri iar dedesubt întâlnim portul de încărcare Micro USB alături de două boxe destul de impresionante. Sunetul lor este destul de clar și destul de puternic. Aș fi preferat să le văd puse undeva pe spate astfel încât să nu le astupi cu mâna când te joci dar în fine, sunt ok și așa. Nu am de gând să caut nod în papură pe această temă.
Partea din față a telefonului este acaparată de display. În rest nimic deosebit. Avem și camera de 8 megapixeli cu f/2.0 alături de LED-ul pentru notificări și difuzor. Spatele are niște note de asemenea foarte simple, plastic alb + camera de 13 megapixeli cu Flash LED și senzorul pentru amprentă.
Display Huawei P9 Lite
Display-ul este unul destul de bun, identic cu cel de pe Honor 7 Lite. Are o dimensiune de 5.2 inci și o rezoluție Full HD, 1080 x 1920, cu o densitate a pixelilor de 424 ppi. Din păcate acesta este singurul minus al acestui telefon. Cei de la Huawei au optat din nou pentru un display IPS LCD, în vreme ce Samsung reușește să pună Super AMOLED pe telefoane mai ieftine decât acesta (pe J5 2016 de exemplu). Aș fi vrut să văd un display mai colorat și mai luminos pe Huawei P9 Lite. Este bunicel și cel actual, dar, din păcate, nu este chiar ce-mi doresc eu din punct de vedere calitativ.
Performanță Huawei P9 Lite
Doamnelor și domnilor, cred că am onoarea să vă prezint cel mai puternic telefon sub 1000 lei. Este de două ori mai puternic decât Samsung Galaxy J5 2016 și reușește să scoată atenție, 53307 puncte în AnTuTu Benchmark v6.2.7. Acest scor este din punctul meu de vedere extraordinar, mult și peste Lenovo Vibe K5 Plus care avea tot un Octacore sub carcasă. Jocurile merg foarte bine pe acest dispozitiv și cred că este cel mai puternic smartphone sub 1000 de lei existent pe piață în luna februarie 2017. Acel Octacore chiar își face treaba.
Memoria internă este de 16 GB și după ce instalezi oarecum aplicațiile importante pentru social media și office, o să rămâi cu aproximativ 6 GB liberi ceea ce este decent din punctul meu de vedere.
Camera foto Huawei P9 Lite
Din punctul meu de vedere, camera foto este bună. Discutăm despre aceeași cameră de pe Honor 7 Lite, de 13 megapixeli cu f/2.0. Din nou, sunt plăcut surprins să văd funcții foarte mișto în aplicația camerei, precum Beauty, HDR, Good Food, Time-lapse, Slow-mo, All-Focus, Watermark și Document Scan. Aceste funcții sunt chiar simpatice cu toate că nu discutăm despre o cameră foto super performantă. Atât timp cât ai grijă să fie suficientă lumină în jur, acest telefon va face niște fotografii mai mult decât frumoase.
Clar, nu poate fi comparat cu telefoane mult mai scumpe precum Samsung Galaxy S7 sau Huawei P9, însă bănuiesc că realizați chestia asta când vedeți cât costă acest dispozitiv. Aș mai avea de precizat faptul că dintre toate funcțiile, HDR este cea care pe mine unul m-a încântat cel mai mult pentru că este foarte utilă în momentul în care ai lumină prea slabă sau prea puternică într-un anumit punct surprins în fotografie. HDR salvează de multe ori o poză ratată.
Despre camera frontală nu aș avea prea multe de spus. Sincer să fiu, în această categorie de preț de maxim 1000 de lei nu prea ai ce să compari sau ce să critici pentru că sunt niște telefoane de buget, proiectate să-și facă treaba în condiții de utilizare normale și cam atât. Această cameră este de 8 megapixeli cu f/2.0 și își face treaba destul de bine. Nu sunt un mare adept al fenomenului selfie dar mi s-a părut o cameră bunicică. Am văzut și mai rău.
Sincer să fiu am fost mult mai impresionat de aceste funcții atunci când am testat Honor 7 Lite pentru că acela este un telefon de vreo 700 de lei. Pentru Huawei P9 Lite care costă 1000 nu știu de ce, dar mă așteptam să aibă asemenea funcții, poate pentru că e momentul potrivit să scot în evidență cât de zero barat este Samsung Galaxy J5 2016 la acest capitol, un telefon mai mult decât sărac în funcții pentru camera foto.
Camera video Huawei P9 Lite
Camera video este bună, cu toate că nici de data aceasta nu avem parte de un stabilizator de imagine. Nu recomand acest telefon celor care vor să facă vlogging sau celor care au de gând să filmeze pe stradă diverse scenete pentru că videoclipurile vor ieși destul de zdruncinate. Atât timp cât stai pe loc, totul este în regulă, camera este foarte bună.
Software Huawei P9 Lite
Huawei P9 Lite vine cu Android 6.0.1 Marshmallow și cu un soft EMUI 4.1.1 din fabrică dar sunt șanse foarte mari să prindă update la Android 7.0 Nougat conform ultimelor zvonuri. Din păcate, nu știe nimeni când anume o să vină acest update dar de venit sunt semnale clar că va veni. Ca și la Honor 7 Lite, nu avem prea multă bătaie de cap cu fenomenul Bloatware, aplicațiile cu care acesta Huawei P9 Lite vine din fabrică sunt puține la număr și unele dintre ele chiar utile (Phone Manager, HiCare, Health).
Interfața este una destul de prietenoasă și de frumos colorată, simplă, nimic pompos. Meniurile sunt destul de logice deși aș fi preferat ca tab-ul Shortcuts să fie primul în sertarul de swipe down, în meniul Settings mi-ar fi plăcut să am la îndemână funcții avansate precum Battery Manager și Storage, nu ascunse în sub-meniul Advanced Settings.
Bateria Huawei P9 Lite
Bateria acestui telefon este foarte ok. O să îți ajungă suficient chiar dacă mai bagi câteva minute bune de gaming. De exemplu, eu cât l-am avut la testat l-am putut încărca o dată la o zi jumătate, ceea ce este perfect normal din punctul meu de vedere. Când ai combinația asta de Octacore + IPS LCD, chiar dacă ai Android 6.0 Marshmallow, nu o să ai performanțe ale bateriei extraordinare. Repet, din punctul meu de vedere, bateria este destul de ok pentru performanțele promise de acest telefon. La Samsung Galaxy J5 2016 bateria ține într-adevăr mai mult, dar acolo avem un display Super AMOLED și un procesor mult mai slab.
Concluzie Huawei P9 Lite. Puncte slabe și puncte forte
Puncte forte Huawei P9 Lite
- Telefon foarte performant pentru categoria maxim 1000 RON
- Funcții utile precum cititor de amprentă și LED pentru notificări
- Va primi update la Android 7.0 Nougat deși deocamdată nu știe nimeni nimic
- Designul este bun, calitativ, dă senzația de telefon bine construit
- Bateria este bună, te scoate dintr-o zi normală de lucru
- Camera foto are funcții foarte interesante ce lipsesc de pe telefoanele Samsung încadrate în bugetul de maxim 1000 RON
Puncte slabe Huawei P9 Lite
- Display-ul este doar IPS, aș fi vrut să văd un Super AMOLED ca pe J5 2016
- Meniul ar putea să fie ceva mai intuitiv și mai user friendly, unele setări sunt puse chiar anapoda în loc să fie la îndemână
- Este un Dual Sim doar pe jumătate, dacă pui card de memorie ocupi un slot de cartelă și ești astfel nevoit să folosești o singură cartelă SIM
- Se încinge după vreo 5 minute de gaming dar nu cine știe ce
Sincer să fiu, aș vrea să-i găsesc mai multe puncte slabe dar din fericire acestea sunt toate. Dacă voi v-ați întâlnit cu alte probleme, nu ezitați să lăsați un comentariu la acest articol. La fel dacă aveți probleme cu el, vom încerca împreună să găsim soluții. Aceasta este părerea mea sinceră de Huawei P9 Lite, un telefon de buget care oferă mai mult decât restul telefoanelor din această categorie de maxim 1000 de lei.
salut. te rog sa`mi dai niste argumente pentru care ar merita sa aleg p9 lite fata de honor 7 lite. dar inafara de faptul e ambalat diferit, ca PARE (doar PARE) mai bine construit, lasand la o parte partea de design. doresc sa achizitionez unul din acestea doua si imi e extrem de greu sa ma decid. iti multumesc anticipat si astept raspunsul tau. respectele mele
mie așa mi se pare, că e mai calitativ construit față de honor 7 lite. plus că are un design mai frumos. atât. alte diferențe nu sunt între ele.