SHARE
Internet of Things

Am discutat de multe ori despre răspândirea dispozitivelor conectate la internet din casele noastre. Acest concept are să aducă la iveală o lume mult mai prezentă online dar oare nu va atrage după sine și atacurile cibernetice? Cât de sigur este IOT și care sunt pericolele la care ne expunem în momentul în care decidem să folosim de exemplu niște siguranțe electrice sau niște întrerupătoare ce pot fi controlate online, ori niște simple camere DVR?

IOT și securitatea

Ați auzit de Mirai, acel virus ce convertește dispozitivele electronice precum camerele web într-un bot comandat de la distanță? Scopul acestui bot este lansarea atacurilor DDoS (Distributed Denial of Service) pentru a bloca anumite servicii. În luna octombrie a anului trecut, Mirai malware a afectat o grămadă de utilizatori IOT de pe Coasta de Est a SUA, împiedicându-i să acceseze servicii precum Twitter, Netflix și Spotify. Roberts Stephens, un veteran în domeniul tehnologiei, a conectat o cameră Wi-Fi la rețeaua casei sale și a așteptat un atac. Se pare că au fost necesare doar 98 de secunde pentru ca primul malware să apar, un Trojan ce avea legătură cu Mirai. Camera folosită de el era un dispozitiv low-end și probabil dispozitivele mai scumpe ar oferi mai multă siguranță.

Ce putem face pentru a spori securitatea IOT?

Din păcate în acest moment nu există legislație care să rezolve așa ceva. Ar fi nevoie de un sistem de reguli capabil să monitorizeze distribuția datelor prin IOT, atât pe parte de producător cât și pe parte de consumator. Între timp, există câteva sfaturi pentru cei care doresc să se ferească de aceste atacuri cibernetice din lumea IOT:

  • Dispozitivele inteligente trebuie să aibă în spate un brand puternic
  • Trebuie folosite parole de 16 caractere imposibil de ghicit cu dicționare
  • Trebuie schimbate numele utilizatorului și parola default de pe dispozitiv
  • Trebuie schimbată parola la intervale de timp regulate, la 6 luni minim
  • Trebuie făcut update la software/firmware imediat ce apare o nouă versiune

Articole Recomandate

Dacă ai 8 GB RAM nu înseamnă că ai un telefon bun Chiar există o logică în spatele celor 8 GB de memorie RAM existentă în unele modele de telefoane Android? După ce am examinat câteva dispozitive Andr...
3 telefoane pe care nu le vom uita prea curând Chiar dacă timpul trece, există telefoane mobile care rămân emblematice, rămân telefoane mobile pe care nu le putem uita. Despre 3 asemenea dispozitiv...
TOP 10 Cele mai citite articole de pe androidblogger.eu Cu siguranță mulți dintre voi v-ați întrebat care sunt cele mai citite articole de pe androidblogger.eu, ce anume caută iubitorii de Android pe site-u...

Ți-a plăcut acest articol? Înscrie-te la NEWSLETTER

Îți vom trimite o dată pe săptămână cele mai importante știri din lumea Android! Nu vă faceți griji, urâm SPAM-ul la fel de mult ca voi.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here