La IFA anul trecut a avut loc un adevărat boom al ceasurilor inteligente dar era vorba despre niște modele destul de primitive. Anul acesta, tot la IFA Berlin, ZenWatch 3 fost dezvăluit publicului, care deși nu este la fel de ieftin ca predecesorul său, se încadrează destul de bine în ideea cum că aceste ceasuri inteligente NU TREBUIE SĂ FIE SCUMPE. Evoluția lor trebuia să ia în calcul și depinde chiar foarte mult de prețul cu care aceste dispozitive vor fi vândute.
Cât costă Asus ZenWatch 3?
ASUS ZENWATCH 3 o să fie pus în vânzare în octombrie, adică peste o lună și se va vinde cu 229 euro. Asta înseamnă undeva la 1000 de lei în străinătate, iar în România probabil undeva la 1300 RON. Versiunea care are curea din piele va fi cu 20 de euro mai scumpă.
Merită 1300 RON Asus ZenWatch 3?
Ceasul arată foarte bine, finisajele sunt foarte bine. Este un ceas mai calitativ decât predecesorul său iar cei care sunt amatori de ceasuri rotunde vor îndrăgi și mai mult acest model. Gata cu designul dreptunghiular sau pătrățos. Acest Asus ZenWatch 3 vine ca o alternativă pentru Apple Watch și are și certificare IP67 – adică este rezistent la apă și praf.
Din punct de vedere al butoanelor, sunt 3 la număr. Cel de sus te duce la aplicația de fitness, cel de jos te duce la alarmă iar cel principal este folosit pentru navigare. Mulți spun că cele două butoane extra sunt absolut inutile, funcțiile pe care le controlează ar fi putut fi integrate în soft. Predecesorul său nu avea cele două butoane extra. De asemenea, ceasul are o grosime cam mare, 10.65 mm.
Cele mai importante specificații Asus ZenWatch 3
Display-ul – este un AMOLED cu o diagonală de 1.39 inci, rezoluție 400 x 400 pixeli. Densitatea acestor pixeli este foarte bună, undeva la 287 ppi. Luminozitatea este bună, la fel ca unghiurile de vizualizare. Majoritatea ceasurilor inteligente de top de pe piață au asemenea ecrane de calitate.
Procesorul – procesorul NU ESTE UN SNAPDRAGON 400 cum am fost obișnuiți până acum în sfera ceasurilor inteligente, ci un Snapdragon 2100. E destul de greu să calculezi diferența de performanță dar cei de la Qualcomm spun că este cu 25% mai eficient din punct de vedere energetic, fapt ce ar trebui să se vadă în timpul de standby.
Softul – softul este același Android Wear la care Samsung a renunțat pe această nișă în favoarea lui Tizen OS. Pentru Asus ZenWatch 3, acest Android Wear nu aduce multe îmbunătățiri, aceleași comenzi prin gesturi, aceleași intervenții minime asupra sistemului de operare din partea Asus. Oricum, nu vă așteptați la prea multă evoluție a acestui OS pe Asus ZenWatch 3. Printre aplicațiile de bază enumerăm ZenFit, ZenWatch Manager și FaceDesigner.
Bateria – din păcate, nu avem parte de surprize. Asus ZenWatch 3 stă pornit la fel de mult ca majoritatea ceasurilor care rulează Android Wear, mai precis până la 2 zile. Ca și dimensiune, bateria are 340 mAh și poate fi încărcată de la 0 la 60% în doar 15 minute.
Concluzie: cui se adresează Asus ZenWatch 3
Asus ZenWatch 3 va fi cumpărat mai des și în cantități mai mari față de predecesorul său și asta din cauza designului îmbunătățit. În termeni de performanță nu aduce nimic nou deocamdată. Rămâne de văzut dacă acel procesor Snapdragon 2100 va ieși din cușcă la următoarele update-uri Android Wear în combinație cu alte dispozitive sau în anumite aplicații pe măsură ce acestea vor fi dezvoltate. Asus ZenWatch 3 se adresează celor care doresc un smartwatch foarte bun, exclusivist, dar care nu-i Apple sau Samsung.