Când s-a aflat faptul că acest card microSD va fi disponibil din nou pe dispozitivele Samsung Galaxy S, multă lume s-a bucurat. Totuși, există încă multe confuzii legate de ”puterea” acestor carduri microSD comparativ cu memoria internă propriu-zisă a telefonului mobil. Iată câteva gânduri menite să explice de ce memoria internă a telefonului este mult mai bună de cât memoria oferită de cardul microSD.
Să ne înțelegem… A cumpăra un telefon cu 32 GB memorie internă și adăugându-i un card microSD de 32 GB nu este același lucru cu a avea un telefon a cărui memorie internă fără card este de 64GB. E mult mai ieftin să adaugi memorie externă și mulți suntem tentați să o facem, însă nu este așa eficient. Să discutăm puțin despre timpurile dinainte și după Android 6.0 Marshmallow.
Înainte de Android 6.0 Marshmallow
Pe dispozitivele ce nu rulează Android Marshmallow, datele ce pot fi stocate pe card diferă de cele care pot fi stocate in memoria interna. De exemplu, poți pune pe card muzica, poze, filme, aplicații, însă datele folosite de aplicații rămân în telefon. Nu poți instala o întreagă aplicație sau joc pe cardul microSD, poți doar să muți o anumită parte a aplicației pe card.
Ei bine, din cauza acestui mod de funcționare a Android, chiar și un card de 128 GB era inutil pentru că depindeai de memoria internă a telefonului. Apare această limitare de care nu poți scăpa nici în ruptul capului.
După Android 6.0 Marshmallow
O dată cu apariția Marshmallow, Google a făcut o încercare de a unifica memoria internă cu cardul microSD, o funcție numită Adoptable Storage. Cu aceasta, pți folosi cardul microSD asemenea memoriei interne… Ok sună prea bine ca să fie adevărat, nu? Bineînțeles. Dezavantajul acestei funcții este faptul că o dată cardul folosit cu această funcție, nu va putea sa mai fie folosit vreo dată cu alt telefon. Rămâne legat de glie pe veci de telefonul respectiv. Dacă scoți cardul, începe circul.
Și chiar dacă acest card se va comporta asemenea memoriei interne, nu va avea aceeași performanță. Viteza cu care se citește și se scrie informația pe card e mai lentă de cât cea cu care se fac operațiunile în memoria internă, așa că o să scadă performanța destul de mult.
Problema HTC One A9
Totuși, HTC One A9 poate beneficia de viteze de citire și de scriere mai mari după activarea funcției Adobtable Storage dacă se folosește un card SanDisk Extreme Plus 64 GB. Performanțele de citire și de scriere vor fi mai bune, nu ceva vizibil, însă mai bune.
Problema Samsung Galaxy S7
Aici circul se amplifică pentru că deși telefonul are slot pentru card microSD, deși rulează Android 6., Marshmallow, funcția Adoptable Storage nu poate fi folosită. Se pare că o dată activată, cardul se va comporta asemenea unui card dinainte de Android Marshmallow, putând stoca doar fișiere și o parte din aplicații.
Concluzie
Ei bine, cred că va mai trece ceva apă pe Dunăre până când problema memoriei externe pe Android va fi rezolvată în totalitate. Cei de la Google au făcut un pas în acest sens o dată cu Android Marshmallow, însă deocamdată lucrurile nu prea funcționează așa cum ar trebui, mai e nevoie de cizelare.