Am văzut cu siguranță aceste 3 litere prezente în aplicațiile camerelor foto a multor telefoane, însă cred că destul de puțini sunt cei care știu într-adevăr ce este HDR și ce face mai exact. Von discuta în detaliu despre acest HDR în cele ce urmează, așa că dacă te interesează subiectul, stai pe frecvență.
Ce este HDR?
În termeni fotografici, dynamic range este diferența dintre cel mai luminos și cel mai întunecat element dintr-o imagine. High Dynamic Range – HDR, este un fel de proces prin care dynamic range crește mult peste ceea ce ar putea captura camera foto în sine. Scopul HDR este acela de a da naștere unor fotografii mai frumoase, chiar dacă nimeni nu o folosește pentru fiecare fotografie în parte. Haideți să vedem efectiv cum funcționează HDR.
Cum funcționează HDR
Când faci o poză cu HDR activat, camera face câteva poze foarte rapid (vreo 3) cu diferite valori în ceea ce privește expunerea. Softul camerei foto combină acele fotografii într-una singură care conține detalii mai amănunțite atât de la cele mai luminate regiuni cât și de la cele mai întunecate.
Înainte ca HDR să fie implementată pe telefoanele mobile, dacă voiai fotografii îmbunătățite trebuia să le descarci în PC și să le editezi cu Photoshop. Acel soft are o funcție HDR cu care puteai compila 3 poze de genul. Efectul era același. Din fericire iată că producătorii de telefoane s-au gândit să adauge această funcție si să scutească astfel pe unii de multă muncă.
Când trebuie folosit HDR?
După cum spuneam mai devreme, HDR nu este folosit la fiecare fotografie pe care o facem cu telefoanele mobile și asta pentru că nu este necesar. Oricum, chiar dacă nu există o situație specifică în care să se folosească HDR, totul se rezumă la individ, la ce anume vrei să obții de la acea fotografie. Poți încerca să îmbunătățești peisajele sau fotografiile făcute în condiții de iluminare precară.
1. Peisajele
Lumina este cel mai important factor atunci când facem fotografii, însă în lumina soarelui, poate să fie un dezavantaj. Prea multă lumină nu este bună. HDR poate să obțină un echilibru în acest caz. Priviți cele 2 poze de mai jos, cu HDR activat, există mult mai multe detalii în ceea ce privește cerul.
2. Iluminarea Precară
Dacă mediul în care vrei să faci poze este prea lipsit de lumină, HDR poate fi folosit pentru a egala puțin nivelul de luminozitate. Chiar poate face minuni.
Când NU trebuie folosit HDR
Evident, există și contraindicații. Pe cât de bun poate să fie în balansarea luminozității unei fotografii, HDR poate de asemenea să strice pozele dacă se încearcă folosirea acestei funcții inadecvat.
1. Când există mișcare
Pentru că HDR face 3 poze, dacă ceva se mișcă în fundalul uneia sau mai multe dintre cele 3 fotografii, imaginea finală va ieși blurată. Dacă vrei să folosești HDR, asigură-te că tu nu te miști, mediul înconjurător de asemenea nu se mișcă.
2. Când vrei să te bucuri de un contrast ridicat
Există momente în care contrastul puternic dintre zonele luminate și zonele întunecate pot să aducă la iveală niște fotografii foarte bune. Dacă ai HDR activat, acesta va balansa automat contrastul iar fotografiile tale nu vor mai ieși atât de frumoase.
3. Când ai deja culori foarte vii
HDR clar poate să coloreze zonele lipsite de culoare dintr-o fotografie, dar dacă ai de-a face cu niște culori destul de vii, HDR poate să le cam altereze.
Cum verifici dacă ai HDR pe telefon
Majoritatea telefoanelor moderne au HDR ca setare pe care o poți activa din meniul softului camerei. Uneori e nevoie să pui camera pe Manual Mode ca să apară setarea, nu pe Automatic. Dacă nu ai HDR pe telefon, poți folosi o aplicație de genul Ultimate HDR Camera sau HDR Camera +.