Home Review Review Sony Xperia X – ultimul cui bătut în cosciugul Sony?

Review Sony Xperia X – ultimul cui bătut în cosciugul Sony?

2901
0
Sony Xperia X

Sony Xperia X, Sony Xperia XA și Sony Xperia X Performance reprezintă trioul care are să îngroape seria Xperia Z. Bine, Sony Xperia X Performance va ajunge doar în unele țări, căci așa știe Sony să vândă. În fine, lăsăm de-o parte problema asta cu X Performance deocamdată.

Sony Xperia X este telefonul de mijloc din seria X și evident, este mai scump de cât Sony Xperia Z, fără să iasă în evidență din punct de vedere tehnic. Veșnica problemă a celor de la Sony: fac telefoane scumpe și destul de modeste din punct de vedere tehnic comparat cu concurența. Ne vom rezuma în cele ce urmează la aspectele pozitive și negative ale acestui telefon.Xperia X

Când vom putea cumpăra Sony Xperia X și cât va costa

În Europa, Sony Xperia X va fi vândut în varianta de 32 GB în 3 culori: rose gold, alb verzui și negru. Indiferent de culoare, telefonul va costa aproape 3000 de lei, dacă nu chiar mai mult. Prețul oficial în euro este 599 euro, însă știm cu toții că în România va costa mult peste.

Cât despre momentul în care telefonul va putea fi cumpărat, se estimează că acesta va ajunge pe rafturile virtuale ale magazinelor online la finalul lunii mai.

Calitate de construcție și designul Sony Xperia X

Designul acestui telefon prezintă îmbunătățiri față de telefoanele precedente ale celor de la Sony. Oricum, din punctul acesta de vedere nu putem fi cârcotași, întrucât știm cu toții că Sony face de departe cele mai calitative telefoane din sfera Android. Sony Xperia X seamănă cu Xperia Z5 iar pe spatele din sticlă are un strat anti-aderență ca să nu-l tăvălești pe jos.

Da, este un telefon inconfundabil, nu ai cum să nu-ți dai seama că este vorba despre un Sony, indiferent de unghiul din care îl privești. Aceleași colțuri rotunjite  și finisaje premium. În rest, design Omni-Balance. Lateralele sunt dintr-un aluminiu foarte bine finisat.

Din păcate, Sony Xperia X nu este rezistent la apă. Fratele mai mare X Performance este. Butoanele sunt montate în aceeași poziție ca pe Xperia Z5. Senzorul pentru amprentă, butoanele de volum și butonul pentru cameră  se află pe dreapta, în timp ce partea stângă este rezervată slotului pentru cartela sim și slotului pentru cardul Micro SD. Cred că vom avea nevoie de card întrucât memoria internă este de doar 32 GB.Xperia X 5

Display Sony Xperia X

Display-ul este un Full HD  cu o luminozitate peste medie. Este un display bun care poate fi folosit în momentul în care bate soarele în el. Contrastul este de asemenea destul de bun și culorile destul de saturate.

Versiune Android și UI Sony Xperia X

Sony Xperia X vine cu Android 6.0.1 Marshmallow, o decizie destul de bună pentru compania niponă prin care aduce ultima versiune de Android fanilor. Xperia UI este de asemenea prezent în softul telefonului. Există câteva aplicații preinstalate însă nu putem discuta despre un fenomen bloatware prea avansat, am văzut și mai rău. Totuși, dacă vă așteptați să primiți un Android mai clean, nu cu Xperia X.

Telefonul va primi update-uri de securitate până în 2018 și va primi Android N în momentul în care acesta își va face apariția pentru că cei de la Sony au fost primii participanți la Developer Preview al noilor versiuni Android, cu Sony Xperia Z3.

Xperia UI vine cu o aplicație specială pentru contacte, un client de mail diferit și Stamina Mode destinat economiei de energie. Mai există o chestie interesantă în meniul Settings care golește memoria cache a aplicațiilor în scopul de a optimiza consumul de resurse și de a elibera cât mai mult spațiu. Din păcate, nu poți dezinstala aplicațiile preinstalate.Xperia X 8

Performanță Sony Xperia X

Sony a făcut o treabă destul de bună optimizând performanțele generale ale acestui telefon. Viteza de operare în timpul utilizării de zi cu zi este una destul de bună. Testele în schimb, scot la iveală un lucru destul de nasol: performanța în jocuri este la jumătate față de Xperia Z5. Aici, cei de la Sony au stâlcit-o. Sony Xperia X are un procesor Snapdragon 650 care din punct de vedere tehnic, este aproape identic cu Snapdragon 808. Are o arhitectură Cortex-A72 destul de puternică ce lipsește din Snapdragon 808. Din acest motiv, performanța CPU în unele aplicații este superioară Snapdragon 808, însă performanța video este mult mai scăzută.

3 GB RAM și 32 GB memorie internă încadrează acest dispozitiv în clasa medie și din punct de vedere strict al performanței, Sony Xperia X NU FACE ÎN VECII VECILOR APROAPE 600 DE EURO. Din nou cei de la Sony supraevaluează telefoanele și cred că acest lucru le va fi fatal la un moment dat.teste xperia X

Sunet Sony Xperia X

Sunetul pe Sony Xperia X este unul destul de puternic. Are două boxe stereo orientate către față. Se aude destul de clar atât muzica mp3 cât și cea de pe YouTube. Căștile cu care vine telefonul sunt de asemenea destul de bune, reușind să anuleze zgomotul de fundal. Conversația din timpul convorbirii este de asemenea clară, datorită câtorva microfoane și tehnologiei de anulare a zgomotelor de fundal.

Camera foto Sony Xperia X

Camera principală Sony Xperia X face niște poze foarte bune. La primă impresie, contrastul este unul destul de ridicat, culorile par destul de vii. Clipurile sunt de asemenea peste mediu ca și calitate datorită softului de stabilizare a imaginii. În condiții de luminozitate scăzută, imaginile au însă tendința să apară blurate. Camera pentru selfie face poze de asemenea foarte bune și detaliate dar ca și camera principală, e un fail total în condiții de iluminare scăzută.Xperia X 9

Pe timp de zi însă, camera principală de 23 Mpx face poze destul de bune după cum puteți observa mai jos. Unele detalii par șterse dar pentru o cameră smartphone, e destul de ok. Pentru camera frontală, de 13 Mpx, din păcate lipsește stabilizatorul de imagine. Cu toate acestea, cred că Sony Xperia X face cele mai bune selfie dintre toate telefoanele de pe piață. După cum spuneam mai sus, repet, doar atunci când există lumină.

Aplicația pentru cameră însă, este așa cum ne-a obișnuit Sony, mai mult un bazar. Poți să adaugi funcții plătite sau gratuite, în special efecte. Însă, această aplicație consumă foarte multă baterie, nu abuzați dacă nu aveți o baterie externă la voi.Xperia X 7

Bateria Sony Xperia X

După o zi și jumătate de butonat ceva mai intens, bateria de pe Sony Xperia X indică 0%. Cu luminozitatea la maxim, telefonul rezistă 7 ore. E destul de bine, însă tot nu se apropie de cele 2 zile cum pretind cei de la Sony că ar trebui să țină. Discutăm despre o baterie de 2620 mAh cu funcție de încărcare rapidă Quick Charge. Ar mai fi de menționat faptul că încărcarea la acest model se face prin intermediul unui port Micro-A. De încărcat, se încarcă de la 0% la 100% în 2 ceasuri. Dacă veți folosi aplicația de la cameră cu luminozitatea la maxim, bateria se va descărca tot în 2 ceasuri.

Concluzie Sony Xperia X

Sony Xperia X e din nou un telefon care nu va avea succes și din păcate va îngropa și interesantul Xperia Z5. Nu cred că există motive speciale pentru care ar trebui să cumperi acest telefon. În regulă, este un Sony veritabil, dar cam atât. Nu rupe gura târgului cu absolut nimic, din contră, este mai slab de cât Sony Xperia Z5 din multe puncte de vedere și după ce va fi lansat, mulți cred că vor ajunge să plângă după Xperia X5. Există 6 motive să cumperi un Sony Xperia X dar sunt motive generale. Prețul ridicol, performanțele slabe în jocuri vor face pe mulți să stea departe de acest telefon. Voi cere totuși în teste toate cele 3 telefoane din seria X celor de la Sony pentru teste mai amănunțite.SPECIFICAȚII XPERIA X

Sursa foto: androidpit.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here