Home Editorial iPhone SE vs Nexus 5x – bătălia clasei de mijloc

iPhone SE vs Nexus 5x – bătălia clasei de mijloc

1446
0

Știm cu toții faptul că pe piața smartphone, clasa de mijloc este cea mai aglomerată și cea mai atacată de producătorii de telefoane mobile. Ce înseamnă clasa de mijloc? Păi să zicem că aici am putea încadra telefoanele mobile de peste 1300 de lei, până în 2200 lei, telefoane cu specificații mijlocii, departe de vârfurile de gamă, telefoane cu o calitate de construcție maxim medie.

În această clasă de mijloc există o sumedenie de telefoane, dar în cele ce urmează ne vom concerta atenția asupra a două dintre ele, un Nexus 5x produs de LG și ultimul iPhone lansat de cei de la Apple, SE, considerat de mulți drept o glumă proastă venită mai devreme de 1 aprilie.  În acest moment, Nexus 5x poate fi cumpărat cu 1500 RON iar varianta de 16 GB a iPhone SE cu 2100 RON.

iPhone SE vs Nexus 5x – aspect și componente interne

E clar că Nexus 5x este fratele mai mare al Nexus 5, lansat prin 2013, la scurt timp după lansarea iPhone 5. Deși mulți or să spună că plasticul de pe Nexus 5x nu se compară cu metalul și sticla din componența carcasei iPhone SE, telefonul își face treaba așa cum trebuie. Nu toată lumea are aceleași gusturi.  Ca și Nexus 5, 5X are un capac pe spate din plastic cauciucat, ce te ajută să îl ții mai bine în mână.

Nexus 5x e un pic mai mare de cât iPhone SE, are un display de 5,2 inch 1080p, o cameră de 12 Mpx, senzor de amprentă. Culorile display-ului sincer să fiu nu mi s-au părut cele mai bune, puteți observa chestia asta comparând cu un display de top dar hey, suntem pe clasa de mijloc aici. E ceva normal. Cât despre luminozitate, cred că Nexus 5x nu are nici măcar jumătate din luminozitatea Nexus 6P.

În rest, legat de aspect și hardware, cred că tot ce aș mai putea adăuga la capitolul „nu-mi place” se leagă de ramele display-ului, cam mari pentru anii contemporani.

Nexus 5x

De cealaltă parte a baricadei, iPhone SE e un telefon mult mai compact, are display de doar 4 inch, mai mic de cât cel de pe Nexus 5x cu 1.2 inch. Evident, designul iPhone SE se trage din 2012, când a fost dezvăluit publicului noul iPhone 5. Pentru iubitorii de iOS, acest iPhone SE este disponibil în 4 culori și prețurile încep de la 400 dolari în SUA sau 2100 RON în România.

Designul iPhone SE este de calitate, Apple nu face rabat când vine vorba despre așa ceva. Avem aluminiu și sticlă doar, nimic din plastic. Camera din spate este de 12 Mpx, are Touch ID, dar cei de la Apple au dat-o în bară cu display-ul. Este mai luminos de cât cel al Nexus 5x, culorile sunt mult mai vibrante într-adevăr, dar rezoluția de 1136 x 640 cu 326 PPI, nu sunt un lucru bun deloc. Din punctul meu de vedere, iPhone SE trebuia să aibă măcar un display 1080p ținând cont de cerințele pieței.

Acum, părerile sunt împărțite. Unii spun că mai puțini PPI alături de o rezoluție mai mică înseamnă mai multă putere de procesare pentru acel cip A9. Alții spun că este o rezoluție de-a dreptul rușinoasă dacă nu chiar jignitoare pentru fanii iPhone.

iphone-se

iPhone SE vs Nexus 5x – specificații

Din punct de vedere al specificațiilor, cele două telefoane nu se prea aseamănă întrucât trag către direcții diferite. Apple practic a luat câteva componente din iPhone 6s precum procesorul, ramii și camera foto și le-a pus într-un iPhone 5s. Nexus 5x este de asemenea o versiune ceva mai avansată de Nexus 5, dar care arată destul de urât,  nu se compară nici pe departe cu Nexus 6P, ce are o carcasă din aluminiu și sticlă. Nexus 5x pare telefonul ideal pentru a-ți face treaba cu el și atât. Cred că are ceva aspect spre industrial, către zone în care oamenii au nevoie de un telefon care să funcționeze, nu de un telefon frumos, elegant, etc.

Nexus 5x are un display de 5,2 inch și un procesor Snapdragon 808, 2 GB Ram, 16 GB memorie internă și 2700 mAh baterie. Evident, cei de la LG au tăiat din putere pentru a putea vinde acest dispozitiv cu 1500 lei. Oricum, specificațiile Nexus 5x sunt decente și seamănă destul de mult cu cele ale LG G4 apărut pe piață prin 2015. Cu toate acestea, mulți sunt cei care se plâng de faptul că telefonul acesta funcționează destul de greoi mai ales pe internet. Totul pare să dureze mai mult de cât trebuie dacă folosești acest Nexus 5x. Poate că unii încă mai speră la un fix din partea Google pentru această problemă de performanță, însă dacă nu au scos nimic până acum cred că sunt slabe șanse să mai apară ceva. E păcat pentru că e lucru știut faptul că 2 GB ram sunt de obicei bottleneck pentru telefoanele de clasă medie, clasă din care face parte și acest Nexus 5x.

Nexus-5X-back-Novet

iPhone SE vine cu ultimul procesor al celor de la Apple, A9, lăudat de toată lumea pentru performanța oferită în sfera unui singur nucleu, single-core performance. De asemenea, grafica este una de nota 10+. Deși pare un procesor prea puternic pentru acest iPhone SE, planurile Apple sunt acelea de a menține telefonul pe piață timp de 3 ani. E clar că peste 1 an jumătate acest procesor A9 nu va mai fi ceva wow. Telefonul vine cu 2 GB Ram, ceea ce e foarte important pentru viitor și rețineți că 2 GB Ram pe Android nu sunt egali cu 2 GB Ram pe iOS. iOS folosește în mod total diferit ramii față de Android.

 iPhone SE vs Nexus 5x – specificații

Ambele telefoane au camere de 12 Mpx. Când a fost lansat, Nexus 5x a fost lăudat pentru claritatea fotografiilor, pentru acuratețea culorilor. Are un senzor de 1/2.3 inch și 1.55um, care ajută telefonul să scoată poze destul de bune în condiții de iluminare slabă. iPhone SE pe altă parte, vine cu camera foto de la iPhone 6s, de 12 Mpx. Senzorul este de 1/3 inch  cu 1.22um și din păcate nu este la fel de bun precum senzorul de pe Nexus 5x în condiții de iluminare slabă. Ceea ce este superior în cazul camerei foto de pe iPhone SE, este acuratețea culorii.

În realitate, cele două telefoane fac poze foarte asemănătoare, cu un Nexus 5x ce scoate umbre mai pregnante în condiții de lumină puternică. În plus, camera frontală de pe Nexus 5x, de 5 Mpx, distruge pur și simplu gluma proastă de pe Apple de doar 1.2 Mpx în orice condiții, iluminare bună ori slabă. Totuși, camera de pe iPhone SE suportă slow morion 240fps la 720p, ceea ce e mult mai ok de cât ce poate face camera de pe Nexus 5x. În concluzie, în ceea ce privește camera foto, iPhone are o cameră mai bună pentru cei care doresc să filmeze sau să facă poze.

iPhone SE

iPhone SE vs Nexus 5x – concluzie

Scopul acestui articol nu este acela de a învrăjbi fanii Android cu cei iOS, ci acela de a decide care este cea mai bună variantă pentru cei care doresc să cumpere un telefon de clasă medie, de maxim 2200 Ron.  Mulți optează pentru Nexus 5x în ciuda problemelor de performanță. E oricum rapid, are o cameră bună și o baterie pe măsură. Că nu-i frumos, că nu arată bine, acesta este singurul dezavantaj. E un telefon din plastic.

iPhone SE pe altă parte, se bucură de mult mai multă atenție fiind vorba despre ultima versiune de iPhone lansată zilele trecute de cei de la Apple. Din păcate, este de asemenea un telefon al compromisurilor. E mic, seamănă cu iPhone 5 aproape la perfecție, are un preț de clasă medie când fanii Apple erau obișnuiți doar cu produse de top. De oricare parte a baricadei v-ați pune, o să aveți parte de un telefon destul de bun.

Telefoane LG Nexus 5X Apple iPhone SE
Sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow iOS 9.3
Display 5.2 inches
FHD (1920×1080) LCD at 423 ppi
4 inches
1136×640 LCD at 326 ppi
Procesor Qualcomm Snapdragon 808 Processor, 1.8GHz hexa-core 64-bit
Adreno 418 GPU
Apple A9 SoC, 1.85GHz dual-core 64-bit
Camera spate 12.3MP
1.55 μm pixels, f/2.0 aperture
4K video capture @ 30fps
120 fps slow motion video capture
Broad-spectrum CRI-90 dual flash
12MP
1.22μm pixels, f/2.2 aperture
4K video capture @ 30fps
240fps slow motion video capture
Live Photos support
Camera Față 5MP
f/2.2 aperture
1.2MP
f/2.4 aperture
Memorie RAM și stocare RAM: 2GB LPDDR3
Internal storage: 16GB or 32GB
RAM: 2GB
Internal storage: 16GB or 64GB
Dimensiuni 147.0 x 72.6 x 7.9 mm 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Greutate 136g 113g
Baterie 2,700 mAh 1,624 mAh
Previous articleCe telefoane Android mai performante de cât iPhone SE poți cumpăra cu aceiași bani
Next article5 lucruri pe care trebuie să le știi despre Huawei P9
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here