Home Editorial Rate la telefoane – când și ce fel de achiziții sunt recomandate

Rate la telefoane – când și ce fel de achiziții sunt recomandate

1743
0

Nu e nimic deosebit în faptul că dorești să faci rate la un telefon ceva mai scump, telefon pe care nu-ți permiți să-l cumperi cu banii jos. Societatea din România este una cu rădăcini adânc înfipte în conceptul de consumerism și… cam asta e. Nimeni și nimic nu ne mai poate schimba. Haideți să discutăm un pic despre aceste rate la telefoane pe care mulți dintre noi suntem tentați să le facem astfel încât să dispunem de un dispozitiv Android cât mai performant. Când sunt ratele recomandate și pentru ce fel de telefoane?

Rate la telefoane – când și ce fel de achiziții sunt recomandate

Când sunt recomandate ratele la telefoane scumpe, gen peste 3-4000 de lei? Atunci când spre exemplu ai bani să repari un asemenea dispozitiv dacă-l scapi pe jos. O să fie o reparație care se va duce probabil în 30, 40% din valoarea dispozitivului. Acest tip de reparație nu este acoperită de garanție din păcate. Dacă nu ai bani de reparație ai face bine să nu te bagi la rate, pentru că e posibil să plătești ani de zile rate degeaba.

Când sunt recomandate ratele la telefoane normale gen 500-1500 de lei? Din punctul meu de vedere, sunt recomandate atunci când le puteți lua fără dobânzi exagerate. Magazine precum Altex sau Flanco au oferte de genul 12/24 de rate fără dobândă. Mi se pare faină și oferta celor de la RCS-RDS. Puteți lua telefoane în rate de la ei fără dobândă dacă sunteți clienți Digi Mobil. Vă pune rata în factura de la serviciile lor.

Despre ratele pe 5 ani – eu unul nu le recomand, chiar dacă vouă vi se pare o afacere bună. E rata mai mică dar în realitate:

  • plătiți de 2 ori dispozitivul
  • nimeni nu ține telefonul 5 ani

Așadar, decât să fii nevoit să plătești rate la un telefon pe care nu-l mai ai demult, mai bine nu faci pe 5 ani. Mai bine o rată mai mare și le terminați în 2-3 ani, căci cam asta e media de viață a unui telefon Android.

În mod normal, n-ar trebui să facem deloc rate la telefoane. Fiecare dintre noi ar trebui să cumpere cu banii jos dispozitivul pe care și-l permite. Eu unul, ca părere personală, nu aș face niciodată rate pe mai mult de 3-6 luni. Că nu se știe niciodată ce se întâmplă cu dispozitivul și nu are rost să rămân ani de zile de plătit rate aiurea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here