Home Diverse Mufe de calitate pentru sisteme de televiziune și CATV

Mufe de calitate pentru sisteme de televiziune și CATV

1062
0

S-a întâmplat vreodată să fie nevoie să înlocuiți un cablu coaxial deteriorat? Știați că, pentru a obține o transmisie de calitate, nu este suficient să înlocuiești cablul vechi cu unul mai bine ecranat, ci și să folosești conectori profesioniști? Ce înseamnă aceasta? Că, pe lângă o imagine bună, veți fi scutit și de neplăcerea de a constata că, la o simplă atingere, cablul coaxial vă rămâne în mână iar conectorul rămâne înfipt în televizor!

Conectorii, respectiv  mufele, sunt componente electronice de uz general, despre care avem impresia că nu contează foarte mult. Ei bine, nimic mai greșit! Construcţia şi calitatea acestor componente influenţează în mod direct stabilitatea conexiunii, atenuarea, return loss-ul şi rezistenţa mecanică. Iar în cazul sistemelor de televiziune, SAT  și CATV, mufele sunt extrem de importante: specialiștii în rețelistică vă recomandă să folosiți gama de conectori F specializată pentru cablu coaxial de 75 Ω, de tip RG-6 sau superior.

Conectorul F a fost inventat de Eric E. Winston la începutul anilor 1950, în timp ce lucra pentru furnizorul de echipamente electronice Jerrold Electronics, pentru care dezvolta un sistem de televiziune prin cablu. Conectorul F este, de asemenea, cunoscut sub numele de conector filetat.

Conectorii F au dimensiuni standardizate, dar dimensiunile părții pentru fixarea pe cablu pot varia în funcție de grosimea acestuia. Pentru cablurile coaxiale RG-6 se folosesc de obicei mufe cu diametrul de 6.8 mm, pentru cablurile mai bine ecranate, de tip triple shield, sunt recomandate mufele F cu grosime de 7.2 mm.

Mufele F se împerechează folosind un sistem mamă/tată. Conectorul mamă are o priză pentru conductorul central și filet extern, în timp ce conectorul tată are un pin central și o piuliță captivă cu filete interne. Mufele F profesionale pentru sisteme de televiziune și CATV sunt utilizate cu cabluri coaxiale speciale cu ecranare multiplă și sunt, în general, sertizate folosind scule specializate (clește special pentru sertizare/mufare) prin compresie sau doar  prin autocompresie (Self-Install). Întregul proces de fixare a unei mufe de tip F pe un cablu coaxial necesită o pregătire și unelte adecvate pentru ca rezultatul să fie cel preconizat. Pentru cablul coaxial cu ecranaje multiple, pregatirea se face cu unelte speciale de tip strippere (clește de dezizolat cablu).

Alegerea mufei F profesionale

Conectorii F sunt disponibili în mai multe categorii constructive, în funcție de modalitatea de montaj. Astfel, există conectori F care se montează prin răsucire, aceștia (având un preț mic) nu necesită o unealtă pentru instalare. Dezavantajul lor constă în timpii de instalare mai mari și în conexiuni mai puțin fiabile. O altă categorie o constituie conectorii F de compresie conici, care asigură o conexiune mai fiabilă, dar care necesită un clește special pentru instalare. Cea de-a treia categorie, conectorii F cu instalare rapidă, combină o fiabilitate ridicată cu ușurința de instalare – acest tip de mufe nu necesită un clește special pentru instalare, fiind recomandate pentru utilizatorii care instalează ocazional sisteme mici.

Pentru conexiuni fiabile, stabile și performante, specialiștii în rețelistică recomandă însă utilizarea celei de-a patra categorii de mufe F, conectorii profesionali prin compresie, a căror proiectare și precizie excelentă asigură montarea ușoară. Filetul perfect construit elimină problemele ce pot apărea în momentul înșurubării pe splittere, receiver sau LNB-uri, probleme des întâlnite la mufe ieftine, iar metoda compresiei asigură stabilitate mecanică, etanșeitate și rezistenţă de-a lungul timpului

Conectorii F prin compresie, recomandarea specialiștilor

Astfel, conectorii de la producători precum MASTER și Platinum garantează fiabilitate îndelungată și o funcționare în parametrii normali în orice condiții, la prețuri foarte competitive, iar instalarea acestor mufe F, care se realizează cu ajutorul unui clește de compresie, este foarte simplă și rapidă.

Un bun exemplu pentru acest tip de mufe F profesionale îl constituie mufa de compresie F MASTER 11 E80362, fabricată din bronz placat cu zinc, special pentru cablurile coaxiale RG-11. Fixarea cablului se face prin compresie, printr-o metodă simplă, și care garantează o conexiune bună și stabilă pentru o lungă perioadă de timp. Filetul precis elimină problemele de înșurubare a conectorilor pe cabluri. Inelele duble de compresie şi garnitura inelară (în regiunea de îmbinare) protejează complet cablul și conexiunea (implicit echipamentul) împotriva pătrunderii apsei.

Printre elemente distinctive ale produsului se numără banda largă de frecvențe de funcţionare, rezistența la coroziune, atenuarea foarte mică pe toată banda de operare, adaptarea perfectă a impedanţei pe toată banda de operare, montajul simplu şi rapid și integrarea completă cu cablul, precum și contactul perfect al pin-ului central.

Din aceeași gamă face parte și mufă de tip F 6 MASTER E80332 pentru cabluri coaxiale RG6 , fabricată din bronz placat cu zinc. Inelele duble de compresie şi garnitura de cauciuc din mufă protejează cablul și echipamentul împotriva pătrunderii apei. Precizia din procesul de fabricare garantează un contact perfect şi un aspect profesional al mufei.

Mufarea prin compresie este foarte simplă şi rapidă. Filetul precis face ca înşurubarea mufei pe splittere, receivere de satelit şi LNBuri să fie fără efort

Previous articleCe mufe și ce tipuri de cabluri și conectori se folosesc la LoRA și rețele WiFi?
Next articleVine 1 iunie – 5 cadouri extraordinare pentru copii pe care le poți comanda de pe jubi.ro
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here