Rețelele WiFi, la fel ca și rețelele de tip LoRa (o rețea fără fir pentru platforma Internet of Things, ce oferă o soluție economică, flexibilă și eficientă pentru probleme reale de conexiune din mediul rural și anumitor cazuri indoor, unde rețelele tehnologiei celulare sau WiFi/BLE nu sunt eficiente sau posibile), sunt – așa cum se știe – rețele wireless, care, de cele mai multe ori, funcționează folosind antene integrate. Dar, chiar și în cazul acestui tip de conectivitate, pot să apară problemele de semnal slab sau de viteză mică de download.
Acoperirea reţelelor fără fir (clasice sau speciale, precum LoRa) depinde de o serie de factori ce depind de specificaţiile dispozitivelor utilizate (cum ar fi puterea, atenuarea cablurilor, câștigul și lărgimea de bandă a antenelor, impedanța, eficiența sau sensibilitatea), dar și de factori ce depind de condițiile externe (cum ar fi obstacolele existente în zonă, precum pereți, tavane, armaturi metalice, copaci sau interferențe datorate altor sisteme).
O soluție pentru rezolvarea situaţiilor nefavorabile o reprezintă conectarea unei antene suplimentare, compatibilă cu dispozitivele din reţea, care să asigure o eficiență mai ridicată. Iar, în această situație, avem nevoie de cabluri suplimentare și de conectori de calitate, care să genereze cât mai puține pierderi de semnal. Specialiștii recomandă, deci, pentru rețelele WiFi și LoRa, utilizarea de cabluri coaxiale de 50 de ohmi, cu atenuare mică (low loss), dedicate transmisiilor de date și, drept conectori, mufe cu impedanța de 50 Ohm. Atenuarea mică a unui cablu destinat frecvențelor de până la 6 GHz face ca acesta să poată fi folosit în benzile de 2.4GHz şi 5 GHz – sau LoRa și, astfel, migrarea unui sistem să presupună doar înlocuirea echipamentelor.
Tipuri de cabluri ce se folosesc la LoRa și rețele WiFi
Pentru început, pentru a putea reduce pierderile de putere prin cablu se vor folosi cabluri coaxiale destinate frecvențelor de până la 6 GHz. Atenuarea acestor cabluri coaxiale la 2.4 GHz este considerabil mai mică decât cea a cablurilor tipice folosite în această bandă.
În cazul cablurilor coaxiale moderne Tri-Lan, spre exemplu, atenuarea este cu 20 % mai mică decât în cazul cablurilor coaxiale tipice si, evident, cu o eficienţă de ecranare mărită (90 dB la 2.40 GHz) și o adaptare perfectă a impedanţei liniei de transmisie cu sarcina.
O altă recomandare: migrarea către rețele superioare frecvenței de 2.4 GHz se face prin utilizarea de cabluri coaxiale cu fir solid de cupru (deci nu lițat!) și cu ecranare multistrat.
Printre variantele de cabluri moderne low-loss pe care le propunem pentru antenele LoRa se numără cablul coaxial 50 ohmi Tri-Lan 240 dedicat transmisiilor de date în benzile de 2.4GHz şi 5 GHz, care asigură o adaptare de impedanţă perfectă (30 dB la 2.4GHz) și o ecranare mare la frecvenţe înalte (90dB la 2.4GHz). Același producător oferă și varianta Tri-Lan 400, cu diametru mai mare, care sigură – de asemenea – economii substanțiale în cazul migrării de la banda de 2.4 GHz la banda de 5 GHz, ne mai fiind nevoie de schimbarea cablului. Ambele cabluri pot fi utilizabile până la frecvențe de 6 GHz, iar învelișurile lor sunt făcute din PE rezistent la ultraviolete, ceea ce permite folosirea acestora și în exteriorul clădirilor.
Tipuri de mufe/conectori ce se folosesc la LoRA și rețele WiFi
Conectorii folosiți pentru aceste cabluri coaxiale reprezintă alt factor determinant de care trebuie ținut cont pentru a genera un minim de pierderi de semnal – aşa că nu vă recomandăm utilizarea excesivă de conectori! Atunci când se alege un conector, factorii cheie ce ar trebui luaţi în considerare sunt gama de frecvenţă și atenuarea (inserţie şi reflexii). Prin urmare, se recomandă ca mufele să fie destinate pentru gama de frecvență de până la 6 GHz, cu atenuare și pierderi cât mai mici.
Trebuie să știți că un producător bun de conectori prezintă în specificațiile acestora două valori importante: prima – VSWR – determină cantitatea de semnal reflectată înapoi spre emiţător. O valoare tipică pentru banda de 2.4 GHz nu trebuie să depășească 1.5 dB, care corespunde unei reflexii de aprox. 4% din puterea semnalului. A doua valoare importantă este atenuarea cauzată de mufă: aceasta nu trebuie să depășească 0.2 dB, ce corespunde cu aproximativ 0.5% din puterea semnalului.
Cele mai multe dintre echipamentele wireless sunt dotate cu conectori SMA-RP, în timp ce antenele de exterior sunt echipate cu conectori de tip N. Mufele SMA/RP mamă și tată sunt cel mai des folosite în echipamentele ce funcţionează în banda de 2.4 GHz pentru a conecta o antenă externă. Mufele N mamă și tată sunt frecvent folosite în dispozitive ce funcţionează în benzile de 2.4 şi 5 GHz, atât pentru dispozitive active precum amplificatoarele / repetoarele GSM,DCS,3G cât, mai ales, pentru a conecta antenele la dispozitivele active. Cablul Tri-Lan recomandat anterior se sertizează cu un conector SMA/RP într-unul din capete și cu conectorul adecvat tată sau mamă, în funcție de antena de pe partea cealaltă.
Informaţii precise privind calitatea conectorilor pot fi furnizate doar prin măsurători specifice efectuate cu dispozitive scumpe. Cu toate acestea, la cumpărarea unui conector este posibilă estimarea calității sale în funcţie de filet, de acoperirea galvanică, etc. Trebuie să țineți cont și de fapul că toți conectorii montaţi pe antene trebuie protejaţi de intemperii, în caz contrat apa intrată în mufă putând cauza pierderi serioase de semnal. În general, doar conectorii N respectă cerinţele unei astfel de utilizări, fiind proiectați pentru a fi utilizați de către armată pe vase. Dacă producătorul nu menţionează că acel conector respectă norme precum MIL-C-39012, atunci se recomandă inspectarea cu atenţie a elementelor de cauciuc din interiorul mufei, din cauza cărora apa poate intra în conector.