Home Stiri Lentile lichide – să asistăm oare la o revoluție industrială pentru camerele...

Lentile lichide – să asistăm oare la o revoluție industrială pentru camerele foto smartphone? 

2171
0
Lentile lichide

A trecut cam o lună de când Xiaomi a prezentat primul lor telefon care se împăturește,  respectiv Mi Mix Fold, și chiar dacă din cauza celor de la Samsung care au lansat în trecut  astfel de telefoane (Samsung Galaxy Fold – 27 septembrie 2019) conceptul nu mai pare ceva spectaculos, telefonul celor de la Xiaomi vine cu o idee revoluționară pe parte de cameră foto. Este vorba despre lentile lichide, o idee revoluționară despre care vom discuta pe larg în cele ce urmează. Să asistăm oare la o piatră de temelie pentru noile generații de camere foto? 

Mi Mix Fold

Lentilele lichide au fost inspirate din corpul uman și imită ochiul. Acestea sunt encapsulate alături de un lichid transparent, o tehnologie care nu seamănă deloc cu lentilele rigidr pe care le găsim astăzi în telefoanele mobile. Iată cum explică cei de la Xiaomi lentilele lichide.

„Lentilele lichide funcționează pe principiul ochiului uman, formând o structură ce seamănă cu o lentilă înconjurată de lichid, totul învelit  într-un film, foarte diferit față de optica lentilelor tradiționale. Raza curburii suprafeței sferice poate fi modificată cu ajutorul unui motor de mare precizie bazat pe tehnologia autonomă Xiaomi, tehnologie care permite un Zoom Optic 3x și un zoom telephoto 30x, alături de o distanță focală minimă de 3 cm”

Mi Mix Fold

Cu aceste lentile lichide,  Xiaomi oferă garanție a faptului că o combinație de patru camere foto,  doar trei dintre acestea sunt necesare pentru că o singură lentilă poate înlocuit două,  prin simplul fapt că își schimbă forma.  în acest caz de exemplu,  aceeași lentilă poate oferi un Zoom 3x  dar și  O mărire de 30x,  funcție specifică camerelor foto de tip microscop.

Xiaomi mai specifică Și faptul că această tehnologie este mult mai durabilă decât lentilele tradiționale.  ceea ce nu specifică Din păcate este costul acestei componente, Întrucât una este să pui un asemenea dispozitiv pe un telefon care costă peste 1.000 de euro și alta este să pui un asemenea dispozitiv pe un telefon care costă doar 600 de euro. Oricum cei de la Xiaomi neobișnuit cu acest talent al lor de a aduce în prim plan componente de top pe telefoane considerate midrange sau chiar low end. 

Beneficiile lentinelor lichide

  • Durată de viață mai mare din cauza faptului că nu au piese care se mișcă în interiorul camerei foto 
  • anduranță de sute de mii de cicluri,
  •  viteză de  Focus mult mai mare
  •  posibilitatea funcției macro
  •  consum de energie redus
  •  operare silențioasă 

Vom vedea oare în viitor această tehnologie folosită masiv de toți producătorii? 

Ei bine, deși cei de la Xiaomi au fost primii care au adus pe piață acest tip de cameră, în trecut  conceptul la stârnit interes și pentru cei de la Huawei, sau OnePlus.

Dacă stăm să analizăm avantajele lentilelor lichide, rămâne să răspundem la o singură întrebare: sunt oare eficiente din punct de vedere al costurilor? De ce nu au fost implementate până acum de majoritatea producătorilor din moment ce știau de acest concept? Nu și-ar fi dorit oare să reducă din spațiul din interiorul telefonului?

Nu și ar fi dorit să aducă în prim plan camere mai performante pentru utilizatori și mai longevive? Întrebările acestea nu au răspuns oficial dar faptul că un brand renumit pentru obiceiul de a aduce componente de top, scumpe, pe telefoane de clasă medie, ar putea să lămurească implementarea lentilelor lichide pe Xiaomi Mi Mix Fold.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here