Home Editorial Istoria SMS-ului

Istoria SMS-ului

2027
2
Istoria SMS-ului

Iti poti imagina viata fara mesajele SMS? Fara a putea trimite o nota rapida ca vei intarzia sau sa coordonezi o intalnire cu colegii sau prietenii din mers, fara sa efectuezi un apel telefonic? Sms-ul ne-a permis sa fim mai eficienti si mai directi in interactiunile noastre. Cum a ajuns o astfel de metoda aparent simpla de comunicare la nivelul actual de miliarde de sms-uri trimise zilnic?

Mesajele text sau SMS-urile (Serviciu de Mesaje Scurte) sunt o metoda de comunicare intre telefoane mobile (SMS sau SMPP) sau intre un PC si un telefon mobil (SMTP). Partea „scurta” provine de la dimensiunea maxima a unui mesaj text, care este de 160 de caractere (litere, cifre sau simboluri in alfabetul latin), indiferent de telefon, furnizor sau tehnologie.

Conceptul de SMS a fost dezvoltat pentru prima data in 1984 de catre Friedhelm Hillebrand si Bernard Ghillebaert.

Primul mesaj text a fost trimis cu succes ani mai tarziu, pe 3 decembrie 1992, de la Neil Papworth, fost dezvoltator la Sema Group Telecoms, catre Richard Jarvis, Vodafone.

In acel moment, telefoanele mobile nu aveau tastaturi, asa ca Papworth a trebuit sa introduca mesajul pe un computer.

Primul mesaj SMS a fost : „Craciun fericit”.

Cele mai multe telefoane mobile GSM timpurii nu iti ofereau posibilitatea sa trimiti un mesaje text. Primele gateway-uri SMS pentru telefoanele mobile au fost notificarile de retea, de obicei pentru a informa despre mesajele de pe mesageria vocala si alertele de facturare.

Nokia a fost primul producator de telefoane, in anul 1993, a carui linie telefonica GSM a acceptat trimiterea de mesaje SMS de catre utilizator. In 1997, a devenit primul producator care a creat un telefon mobil cu o tastatura completa: Nokia 9000i Communicator.

Ca orice tehnologie noua, cresterea initiala a fost lenta. Utilizatorul american mediu trimitea 0,4 texte pe luna in 1995.

Treptat, telefoanele si retelele s-au adaptat pentru a gazdui mai bine SMS-urile. In 1999, sms-urile puteau fi, in cele din urma, trimise intre retele diferite, ceea ce ii sporea utilitatea.

Pana in 2000, numarul mediu de mesaje text trimise in SUA a crescut la 35 pe luna per persoana.

Prima metoda de a trimite un mesaj text a fost denumita „multi-tap”. Fiecare numar de pe telefon era conectat la trei sau patru litere. De exemplu, tasta „3” afiseaza „D”, „E” si „F.”

Multi-tap este usor de inteles, dar nu foarte eficient. In anii 1990, cofondatorul Tegic, Cliff Kushler, a inventat T9, abrevierea „Text pe 9 taste”. In loc de atingere multipla, tehnologia textului predictiv afiseaza cuvinte dintr-o singura apasare de tasta. Pe masura ce T9 se familiarizeaza cu cuvintele si expresiile utilizate in mod obisnuit de utilizator, ele devin corespondente, in ordinea frecventei.

In 1992, a fost creat IBM Simon Personal Communicator cu primul ecran tactil din lume. El este cunoscut ca si primul „smartphone”, desi termenul nu fusese inca inventat. Telefonul era cu 15 ani inaintea timpului sau.

 

Smartphone-urile au avansat, iar in 2007, Apple a introdus iPhone-ul, remarcabil prin interfata multi-touch si tastatura virtuala. Tastaturile virtuale aveau verificare si corectare ortografica automata, tehnologie de predictie a textului si abilitatea de a invata cuvinte noi. Tastele erau mai mari, iar tastatura se adapteaza la latimea telefonului in functie de orientare. Astazi, tastaturile virtuale au devenit o caracteristica standard pentru smartphone-uri.

Astazi, SMS-urile sunt cea mai utilizata aplicatie de date din lume, 81% dintre abonatii la telefoane mobile folosind-o.

SMS-ul a devenit mai mult decat o simpla modalitate de a schimba mesaje text cu prietenii – ne permite, de asemenea, sa primim actualizari si alerte, sa tinem evidenta finantelor noastre, sa trimitem e-mailuri si multe altele.

ANCOM raporteaza ca in Romania exista 22,6 milioane de cartele SIM active de telefonie mobila, dintre care 60% pe baza de abonament si 40% pe baza de cartele preplatite.

De asemenea, exista 20,4 milioane de conexiuni active la internet mobil.

Mai mult de atat, azi vorbim de concepte precum M-commerce si Mobile Marketing.

Se estimeaza ca la finele anului curent, 2021, vanzarile prin comertul mobil vor reprezenta 54% din totalul vanzarilor online (Retail Emarketer).

SendSMS.ro argumenteaza ca SMS-ul este cel mai puternic canal de Marketing. O campanie SMS pentru a-ti fideliza clientii sau o campanie de mobile advertising pe baza de date a operatorilor de telefonie, pentru a atrage noi clienti, se seteaza rapid, cu putine resurse. Iar rata de conversie si ROI-ul sunt excelente. SMS-urile au o rata de deschidere de 98%. De regula, un SMS e citit in mai putin de 90 de secunde.  Rata de conversie a unei campanii SMS este cu 21% mai mare decat alte tipuri de campanii de marketing.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here