În epoca Fast Charging, durata de viață a bateriei devine un subiect de discuție din ce în ce mai întâlnit. Toate bateriile moderne suferă de procesul numit degradarea bateriei, indiferent că este vorba despre o baterie dintr-un telefon mobil sau despre o baterie dintr-o mașină electrică precum Tesla. Dar ce este mai exact degradarea bateriei?
Ce este degradarea bateriei?
Bateriile moderne din telefoane și din autoturisme sunt în general pe bază de litiu – ion. Bateriile Litiu – Ion pot să stocheze o cantitate foarte mare de energie într-un factor mai mult decât compact. Acest aspect le face perfecte pentru a fi folosite în dispozitive de mici dimensiuni precum telefoanele smart sau mașinile electrice. În plus, rata lor de descărcare este foarte scăzută, menținând voltajul constant pe întreaga perioadă a descărcării.
Cu toate acestea, bateriile litiu-ion sunt departe de perfecțiune. Cu toate că oferă multe cicluri de încărcare-descărcare, acestea încep să-și piardă capacitatea de stocare după un anumit număr de astfel de cicluri. De fiecare dată când o baterie litiu-ion este descărcată la zero, se consideră un ciclu. Pentru telefoanele mobile, producătorii de baterii litiu-ion destinate telefoanelor Android spun că produsele lor pot suporta în medie între 500 și 1000 de cicluri de încărcare.
Cum apare degradarea bateriei la telefoanele Android?
Simpla utilizare a telefonului mobil zi de zi ba aduce în prim plan la un moment dat procesul de degradare a bateriei, însă există și factori care pot accelera acest proces, precum:
- Schimbările de chimicale din interiorul bateriei – catodul bateriei litiu-ion este alcătuit dintr-un material oxidabil, care cu timpul îmbătrânește. Poate dezvolta crăpături și își poate pierde structura originală, ceea ce duce la diminuarea cantității de litiu disponibilă în timpul procesului de descărcare a bateriei. De asemenea, o parte din litiu poate reacționa cu alte materiale din baterie și astfel se pot forma compuși care pot afecta performanțele bateriei. Utilizarea excesivă a telefonului poate grăbi acest proces foarte mult.
- Temperaturile extreme – expunerea bateriilor litiu-ion la temperaturi extreme în special atunci când sunt puse la încărcat, poate da naștere procesului numit placare cu litiu. Cu alte cuvinte, litiul se depune pe suprafața anodului. Cu timpul, litiul străpunge separatorul dintre anod și catod, producând un scurt circuit în interiorul bateriei. Acesta este motivul pentru care bateriile se umflă în telefoanele lăsate în căldură în mașină, vara.
- Descărcarea completă – auzim de mult timp că nu este recomandat să lăsăm telefonul smart să se descarce de tot, la 0%. Acest obicei pun mai mult stres pe părțile mecanice ale bateriei, inclusiv pe chimicalele din interior și pe electrozi. Acest proces de stoarcere a bateriei este cel care dă startul cel mai rapid procesului numit degradarea bateriei. Așadar, încercați pe cât posibil să nu stoarceți bateria telefonului complet.
Cum prevenim degradarea bateriei?
Degradarea bateriei nu poate fi prevenită, este o boală a bateriilor pe bază de litiu-ion care nu se poate vindeca. Există însă câteva metode simple cu ajutorul cărora, degradarea bateriei poate fi încetinită.
- Nu folosiți încărcarea wireless – poate că este comodă, însă nu este foarte eficientă în acest moment. După cum știm, eficiența încărcătoarelor wireless nu este spectaculoasă, undeva la 30% din energie se pierde pe drum.
- Nu ține telefonul în căldură – după cum spuneam mai sus, temperaturile ridicate și bateriile litiu-ion nu sunt cei mai buni prieteni. Mare atenție cu telefoanele pe timpul verii, uitate prin mașină.
- Folosește mai rar fast charging – știu că toți ne dorim ca telefonul să se încarce cât mai repede, însă această „bruscare” a bateriei contribuie destul de serios la procesul de degradare, care este unul ireversibil.
- Evită descărcarea la maxim – este foarte indicat să bagi telefonul la încărcat atunci când mai are cam 20% baterie și să-i scoți de la încărcat atunci când ajunge la 80%, nu este recomandată nici încărcarea completă a bateriei.