Tot mai des auzim în jur discutându-se de inteligența artificială dar ce anume înseamnă și cum a apărut această tehnologie? Ei bine, vom trata aceste probleme imediat, rămâneți aproape.
Istoria inteligenței artificiale
Inteligența artificială a început să fie dezvoltată în anii 50 prin intermediul proiectului Summer Research Project on Artificial Intelligence în cadrul colegiului Dartmouth, SUA. Originile sale datează de pe vremea lui Alan Turing, Allen Newell și Herbert A. Simon dar adevărata forță a acestui concept s-a văzut pentru prima dată în cadrul unui concurs de șah, când un super computer IBM pe nume Deep Blue a reușit să-l înfrângă pe campionul mondial Garry Kasparov (1996).
Definiția inteligenței artificiale
Inteligența artificială nu este altceva decât o ramură a științei computerelor care se ocupă cu automatizarea comportamentului inteligent. Bine, inteligența artificială nu poate fi definită foarte precis, însă cred că putem fi cu toții de acord că se rezumă la simularea comportamentului uman și a conștiinței de către calculatoare. Să ne aducem aminte de filmul Terminator?
Diferite tipuri de inteligență artificială
Inteligența artificială manipulată simbolic – funcționează cu simboluri abstracte folosite pentru a reprezenta cunoașterea. Este genul de inteligență artificială clasică ce urmărește ideea conform căreia modul de gândire uman poate fi reconstruit la nivel logic.
Inteligența artificială neurală – a devenit populară în anii 80 când știința calculatoarelor a început să prindă curaj. Aici, cunoașterea nu este reprezentată prin simboluri, ci prin neuroni artificiali și conexiunile lor – un fel de reconstrucție a creierului. Spre deosebire de inteligența artificială pe bază de simboluri, cea neurală are nevoie de antrenament.
Rețelele neurale – sunt organizate în straturi care se conectează între ele prin linii stimulate. Stratul superior este și cel care dă comanda, un senzori care acceptă și procesează informația, apoi o trece mai jos în straturile inferioare. Destul de interesant, nu?
Aplicații pentru inteligența artificială
Inteligența artificială este excelentă pentru detectarea, identificarea și clasificarea obiectelor și persoanelor în poze și video. De asemenea, în ultimii ani observăm tot mai mulți boți de chat care sunt capabili să preia informații de la clienți și să-i îndrume în funcție de caz. Să nu uităm nici despre motoarele de căutare, algoritmul Google este un bun exemplu de inteligența artificială. Și, ca să facem referire un pic și la lumea Android, asistenții precum Google Assistant ce folosesc vocea pentru a primi ordine, sunt una dintre cele mai interesante ale inteligenței artificiale moderne.