Home Editorial Ce este Gorilla Glass și care sunt diferențele între versiuni?

Ce este Gorilla Glass și care sunt diferențele între versiuni?

2884
0
Gorilla Glass

Probabil că ați auzit despre Gorilla Glass. Este o sticlă mai rezistentă la zgârieturi și șocuri, ideală pentru smartphone și tablete. Ei bine, această sticlă este dezvoltată de compania Corning Inc și are la bază un material numit alkali-aluminosilicate, material obținut în urma unui amestec de aluminiu, silicon și oxigen. Nu este un material pe care să-l găsești în natură și există pe piață de pe la jumătatea anului 2005. Inițial Gorilla Glass a fost un produs ce avea ca scop protecția la zgârieturi, dorind să se mențină la o grosime maximă de 0.4 milimetri.

Adevăratul succes al Gorilla Glass a apărut în 2010 când telefoanele inteligente au început să se folosească de această tehnologie care deși nu era rezistentă la casare, era oarecum un plus foarte mare. Evident, cu cât tehnologia a evoluat, a devenit din ce în ce mai rezistentă și mai avansată, Gorilla Glass ajungând în zilele noastre la varianta numărul 5. Să trecem în revistă toate aceste versiuni și să vedem care sunt cele mai importante diferențe între acestea.

Gorilla Glass 1

Prima variantă de Gorilla Glass a fost dezvoltată în anii 2005-2006  și și-a făcut debutul pe iPhone. În 2007 a apărut primul iPhone cu Gorilla Glass iar potrivit cerințelor companiei Apple, avea 1.5 MM grosime fiind acoperită cu un compus ce împiedica lăsarea amprentelor. Evident Gorilla Glass nu a rămas doar pe iPhone, a ajuns pe alte 250 de dispozitive chiar de la prima versiune.

Gorilla Glass 2

În 2012, Corning a lansat Gorilla Glass 2 la CES. Sticla era la fel de rezistentă ca prima versiune dar apărea un update important în ceea ce privește grosimea. Cea de-a doua generație era cu 20% mai subțire decât precedenta. În testele de laborator, ținea la o presiune de până șa 50 de kilograme de forță. În același an, Gorilla Glass exista deja pe 600.000.000 de dispozitive.

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 3 a adus și mai multă rezistență în joc, spre deosebire de versiunile precedente care se axau pe grosime. Este versiunea care a introdus și tehnologia Native Damage Resistance (NDR) care permitea sticlei să ofere protecție pentru zgârieturile adânci. Potrivit celor de la Corning, cea de-a 3-a generație Gorilla Glass era cu 35% mai rezistentă la șocuri și zgârieturi.

Gorilla Glass 4

În 2014, Corning a prezentat Gorilla Glass cu un nou obiectiv. Într-unu dintre sondajele făcute, compania a descoperit faptul cp 70% din telefoanele mobile sunt stricate de șocurile produse în momentul scăpării pe jos așa că s-a gândit să ranforseze sticla. De fapt, potrivit studiilor de laborator, Gorilla Glass 4 era de 2 ori mai rezistentă decât versiunea precedentă.

Gorilla Glass 5

Cea de-a 5-a generație Gorilla Glass a fost lansată cu scopul de a oferi mai multă rezistență telefoanelor scăpate pe jos și a adus de 4 ori mai multă rezistență față de Gorilla Glass 4. Conform testelor de laborator, această sticlă rezistă la cădere de la 1.6 metri. Producătorul garantează faptul că această tehnologie poate rezista la spărturi pe suprafețe dure în 80% din cazuri. Înălțimea de referință este aceea de 1 metru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here