Ți-ai cumpărat un telefon Android nou și nu știi cu ce să începi prima dată după ce l-ai scos din cutie? Ei bine, nu-i nimic, nu ești nici primul nici ultimul care nu cunoaște ce anume trebuie să facă după ce și-a cumpărat un telefon nou Android.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să inserezi cartela SIM, iar în pachet vei găsi o unealtă cu ajutorul căreia vei căpăta acces la sertarul cartelei SIM. După ce ai inserat cartela SIM, pune telefonul la încărcat pentru că setarea lui inițială va dura puțin și va avea nevoie de foarte multă energie. Majoritatea telefoanelor Android vin încărcate destul de mult dar e bine să fii sigur că ai suficientă energie atunci când te apuci de setări.
Conectarea la rețeaua Wi-Fi
Conectarea la rețeaua Wi-Fi este următorul pas pe care va trebui să-l efectuezi. Probabil ai date mobile și pe cartela SIM pe care ai inserat-o, însă trebuie să știi că imediat după ce deschizi telefonul vei avea parte de update atât pe parte de sistem de operare dar și pe parte de securitate. Datele mobile sunt bune dar dacă ai Wi-Fi e păcat să le irosești.
Conectează-te la contul de Google
Conectarea la contul de Google este primul pas în configurarea telefonului Android. Vei avea acces automat apoi la e-mail, calendar și contactele salvate deja în cloud, urmând cel mai probabil PlayStore. Dacă ai mai avut un telefon Android în trecut, ești pe cale să asiști la ceva magic. După ce te-ai logat în contul de Google, telefonul se va conecta automat la PlayStore de unde-ți va descărca și instala toate aplicațiile pe care le-ai avut în vechiul telefon Android.
Dezactivează Bloatware
Noul telefon va veni probabil la pachet cu multe aplicații nefolositoare instalate direct de producător, de care evident trebuie să scapi. Ocupă spațiu și îți încetinesc telefonul. Odată ce ai pornit telefonul, mergi la meniul Apps din Settings și localizează toate aplicațiile preinstalate. Deși pe multe nu ne vei putea dezinstala, ai funcția DISABLE pe care o poți folosi. Dacă există aplicații preinstalate care au și udapte-uri dezinstalează mai întâi update-urile ca să eliberezi din spațiu. Dacă este primul tău telefon Android mai bine sari acest pas pentru că nu știi dacă vei folosi sau nu acele aplicații.
Setează-ți home screen și instalează-ți aplicații noi
Dacă faci upgrade la un telefon noi, clar este momentul să-l pui la încercare și să instalezi aplicații foarte recente care nu s-ar fi mișcat grozav pe vechiul dispozitiv. De asemenea, nu uita că trebuie să te loghezi din nou pe Facebook, WhatsApp, Netflix și multe alte aplicații care necesită autentificare pentru a putea fi folosite. Odată ce ai instalat toate aplicațiile necesare, poți începe să adaugi noi imagini de fundal (wallpapers), tonuri noi de apel, inclusiv să te joci cu home screen adăugându-i cele mai uzuale aplicații și widget-uri. Nu uita nici de meniul rapid pe bază de pictograme care-ți apare când dai scroll din capul telefonului, știi tu, locul unde setezi intensitatea luminii ecranului.
Securizează dispozitivul
Telefonul tău conține foarte multe informații sensibile. Ai acolo aplicații bancare, rețele de socializare, căsuța de e-mail și ala mai departe. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să setezi PIN și Pattern Lock , apoi să setezi și senzorul de amprentă. Să nu uităm că amprenta este mult mai sigură decât orice parolă din această lume.
Updatează totul
După ce ai pornit noul telefon, sunt șanse mari ca acesta să aibă nevoie de update-uri pe bandă rulantă. Ca să vezi dacă ai sau nu update pregătit, mergi la Settings – System – System Updates și aici sunt două tipuri de actualizări: sistemul de operare Android și actualizările pentru securitate. De asemenea, nu uita să updatezi aplicațiile din telefon, întrucât aplicațiile ne actualizate pot aduce cu ele riscuri de hacking. Mergi așadar și la Play Store, My Apps & Games, apoi alege Update All, butonul din partea de sus dacă este accesibil.
Întotdeauna este o experiență extraordinară momentul în care faci update la un model mai nou de telefon Android.