Telefoanele Android au evoluat fantastic în ultimii 10 ani și putem cădea cu toții de acord asupra faptului că aceste dispozitive nu mai sunt demult niște simple telefoane. Ideea de smartphone ar fi fost luată în derâdere destul de serios în urmă cu 30 de ani, însă astăzi, concluzionăm spunând despre acest dispozitiv un singur lucru: viitorul ne surprinde mult mai tare decât am putea noi crede.
Haideți să trecem în revistă 4 funcții ale telefoanelor Android fără de care astăzi, viața noastră de zi cu zi ar fi fost oarecum mai dificilă, 4 funcții pe care nimeni nu le-ar fi văzut adăugate unui telefon, la granița anilor 80 – 90.
HotSpot – prin intermediul acestei funcții, fiecare telefon mobil se transformă într-un mic router. Dispozitivele care se conectează la el (alte telefoane, laptopuri, etc) pot să folosească internetul 4G/5G disponibil prin intermediul cartelei SIM. O minune a ingineriei mobile de care ne bucurăm astăzi.
NFC – deși NFC există dinainte de apariția telefoanelor Android, nimeni nu-l prea folosea, nu era foarte practic. Ei bine, odată cu telefoanele inteligente au venit și aplicațiile care ar avea nevoie de un asemenea transfer de date, cel mai bun exemplu sunt aplicațiile bancare. Astăzi putem face plăți cu telefonul mobil în loc de card, cu ajutorul aplicaților bancare și NFC. Și este o funcție foarte utilă, mai ales atunci când ești la cumpărături în supermarket, casiera a scanat deja jumătate dintre produsele puse pe bandă și constați cu stupoare că ai uitat portofelul cu carduri cu tot în mașină.
Senzorul de Amprentă – este una dintre cele mai sigure metode pentru securizarea dispozitivelor și aplicațiilor, mult mai sigur ca orice tip de parolă. Din acest motiv, aplicațiile bancare permit accesul pe baza amprentei înregistrate în baza de date a telefonului Android. Pe lângă faptul că putem debloca telefonul mult mai rapid cu amprenta, acest senzor ne scutește și de parolele pe care am fi nevoiți să le utilizăm pentru a ne loga în aplicațiile bancare, ori pentru a confirma anumite plăți online.
Wi-Fi Charge – încărcarea wireless a telefonului, fără a conecta vreun cablu. Deja discutăm despre o soluție desprinsă parcă din filmele Science Fiction ale anilor 80-90. Cine știe, poate atunci oamenii și-au imaginat că tehnologie va atinge și acest punct, cunoscut fiind faptul că evoluția tehnologică nu face altceva decât să ne urmeze imaginația. Sau mai bine zis, viitorul ne duce acolo unde ne poartă imaginația.