Home Editorial 3 alternative pentru bateriile litiu–ion

3 alternative pentru bateriile litiu–ion

225
0

Astăzi marea majoritate a bateriilor din telefoanele Android sunt pe bază de litiu-ion, însă există oare și alte variante?

Bateriile pe bază de litiu deși sunt oarecum cele mai folosite au și dezavantaje. Sunt foarte inflamabile, prețurile acestora este destul de mare datorită dificultății în accesabilitatea materialelor (rezervele de litiu de pe planetă sunt foarte limitate), sunt foarte neprietenoase cu mediul înconjurător și colac peste pupăză, nu sunt nici foarte durabile, sunt ok pentru maxim 100 de cicluri.

3 alternative pentru bateriile litiu – ion

1. Bateriile sodiu-ion

Litiul este înlocuit cu sodiul și din start există un impact major asupra capacității de producție a bateriilor. Sodiul este mult mai abundent și mai ușor accesibil în natură față de litiu. Sodiul se poate spre exemplu extrage din mări și oceane foarte ieftin și în cantități incredibil de mari. Costurile bateriilor pe bază de sodiu ar scădea foarte mult și acestea ar fi și mai sigure din punct de vedere al reacțiilor chimice care pot apărea.

Partea proastă la bateriile de sodiu este că ar fi mai ineficiente din punct de vedere energetic, bateriile telefoanelor ar ține mai puțin iar autonomia mașinilor electrice ar scădea și ea puțin. Este însă o tehnologie care merită investigată și dezvoltată.

2. Bateriile litiu–sulf

Bateriile litiu-ion folosesc anodul din cobalt, care este destul de dificil de găsit. Bateriile litiu-sulf ar putea rezolva această problemă folosind sulful drept material catodic. În plus față de înlocuirea cobaltului, bateriile Li-S au câteva avantaje precum densitate energetică mai mare și costuri de producție mai mici. Cea mai mare problemă a lor este se degradează mult mai repede față de bateriile Li-Ion. Deși în 2008 a existat chiar un avion alimentat cu baterii pe bază de Li-S, de atunci tehnologia nu a mai avansat în acest sector.

3. Bateriile Solid-State – bateriile Li-Ion solide

Bateriile Li-Ion folosesc un electrolit lichid care permite ionilor să se miște între electrozi. De obicei electrolitul este un compus organic care poate să ia foc atunci când bateriile se supraîncălzesc. Pentru a reduce acest risc, cercetătorii au dezvoltat o variantă solidă. Acestea folosesc un electrolit solid anorganic care rezistă mediului dur și schimbului mare de temperatură.

Pe lângă riscul mai mic de incendiu, bateriile solide pot să găzduiască mai multă energie față de bateriile lichide Li-Ion. Electrolitul solid pare să fie un mai bun conductor iar acest lucru ar însemna un timp de încărcare mai scăzut ceea ce ar însemna că ar trebui să vedem tot mai multe companii care fac rocada de la bateriile lichide. Deocamdată cei mai mulți interesați de această tehnologie sunt producătorii de autoturisme. Spre exemplu Honda a afirmat că va testa acest tip de baterie curând, Samsung anunțând recent faptul că va începe producția în masă pentru bateriile solide în 2027.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here