Home Tutoriale Telefonul scăpat în apă. Se mai poate repara? Iată câteva idei cu...

Telefonul scăpat în apă. Se mai poate repara? Iată câteva idei cu care îl poți salva de la moarte

22013
9
Telefonul scăpat în apă

Inima îți stă în loc în momentul în care telefonul îți cade în chiuvetă, veceu, cadă, piscină sau orice alt mediu în care este acoperit complet de apă. Cu cât telefonul este mai scump, cu atât drama este mai mare pentru că știm cu toții: garanția nu acoperă daunele produse cu lichide. Dacă ai scăpat un telefon în apă și acesta nu mai pornește, îl repari pe banii tăi (dacă se mai poate repara). Înainte să propunem câteva soluții cu care puteți salva telefoanele care au căzut în apă, trebuie să spunem că indiferent de caz, o să fie o ruletă. Nimeni și nimic nu poate garanta că în timpul cât a stat scufundat, telefonul nu a fost afectat de lichid.

Scoate telefonul din apă și asigură-te că este oprit

Trebuie să fii pe fază și să știi ce să faci în primul rând. Trebuie să realizezi încă ceva: cu cât va sta mai mult timp în apă, cu atât vor fi șanse mai mici să supraviețuiască (de-asta cei care au inventat telefoanele rezistente la apă ar merita un Nobel). Când vezi că ți-a scăpat, CHIAR ȘI ÎN VECEU, sări repede și trage-l afară din apă. După ce l-ai scos, dacă este încă pornit, oprește-l și scoate bateria afară cât mai repede posibil (dacă ai telefon la a cărui baterie nu se poate umbla, cred că poți să te duci să tocmești deja popa, groparii, etc)…

Ce NU trebuie să faci imediat după ce ai scos telefonul din apă

 • Nu-l porni. Apa și curentul electric nu fac casă bună. Riști să-l strici de tot.
 • Nu-l băga în priză. Știu, sunt unii care se gândesc că dacă-l pun la încărcat se usucă mai repede apa
 • Nu te apuca să apeși pe butoanele fizice pentru că riști să împrăștii apa către placă
 • Nu te apuca să sufli în telefon, din același motiv ca mai sus, o să împingi apa înăuntru
 • Nu te apuca să-l usuci cu feonul, căldura excesivă poate să-l defecteze iremediabil
 • Nu te apuca să-l plimbi prin casă pentru că apa se va întinde printre componentele interne

Dezasamblează telefonul

Când spun să dezasamblezi telefonul, nu mă refer să-l desfaci bucăți ca la service. Desfă tot ce poți și ce este normal: baterie, cartela SIM, cardul microSD, stylus dacă are și așază-l apoi pe prosoape din hârtie sau chiar hârtie igienică. Dacă incidentul se petrece în baie, situația este destul de căcăcioasă, dar partea bună e că o să ai suficientă hârtie igienică la îndemână. Dacă te pricepi totuși la desfăcut telefoane (poate ai mai desfăcut), ținând cont de faptul că poți pierde garanția (pe care oricum o pierzi din cauza apei), poți dezasambla și alte părți ale telefonului. Dacă te pricepi zic. Dacă ești genul de tehnician căruia-i rămân întotdeauna șuruburi extra după ce repară câte ceva, mai bine lasă.

Usucă exteriorul cu hârtie igienică

Prima dată trebuie să scapi de apa care se află în exteriorul telefonului. Folosește prosoape de hârtie sau hârtie igienică pentru a șterge fiecare componentă desfăcută de pe telefon în parte. Trebuie să faci treaba asta fără să agiți prea mult telefonul, pentru că nu vrei să împrăștii apa care a intrat deja în el și la care nu poți ajunge.

Aspiratorul

Există anumite zone în care hârtia nu poate ajunge și din moment ce nu e bine să sufli în telefon ca să nu împingi apa mai departe, poți încerca să folosești un aspirator ca să tragi apa afară. De fapt, aspiratorul poate să tragă apa afară fără riscuri, fii doar atent să nu zdruncini telefonul prea mult ca să nu se întindă lichidul. Fii atent de asemenea să nu zboare vreo componentă prin el, dacă cumva ai uitat să scoți cartela SIM.

Uscarea de la sine sau cu ajutorul orezului. Există și Silica Gel

Cel mai dificil este să lași telefonul să se usuce de la sine, să îi acorzi timp pentru ca apa să se evapore. Stai mereu cu grija că s-a stricat și ești nerăbdător să vezi dacă mai funcționează sau nu. Dacă ai de gând să-l lași la uscat, poți face rost de alt telefon și pe cel cu bucluc să-l pui într-un sertar cu haine unde este un pic mai cald. O idee și mai bună ar fi să-l pune-ți într-o pungă cu orez, și să-l lăsați așa vreo 3 zile. De ce orez? Pentru că absoarbe umezeala și este simplu de făcut rost. Ar fi cel mai bine dacă ați putea face rost de acele pungulițe micuțe pe care le întâlniți în cutiile cu pantofi sau în cutiile cu electronice. Dacă nu știți cum îi zice, căutați pe Google Silica Gel.

Momentul adevărului

După ce ați acordat suficiente zile dispozitivului pentru a scăpa de apă, asamblați-l frumos înapoi și conectați-l la curent prin intermediul încărcătorului sau a cablului de date. Dacă dă semne de viață, ați avut noroc. Cu toate acestea, e bine să verificați cu atenție fiecare componentă în parte: microfonul, difuzorul, camera, vedeți dacă aveți semnal pe cartela SIM sau la internet. Chiar dacă telefonul se aprinde și pare ok, sunt șanse mari ca una dintre componente să fi fost afectată. Fiți cu ochii în patru vreo câteva zile.

Dacă telefonul nu dă semne de viață, trebuie să vă declarați învinși. V-am spus de la început că va fi o ruletă. Uneori avem noroc, alteori ghinion. Puteți să duceți la service telefonul să vedeți dacă se mai poate face ceva. Puteți de asemenea să cereți asigurarea dacă ați încheiat un asemenea act când ați cumpărat telefonul.

9 COMMENTS

 1. Salut! Am si eu o rugaminte la tine.. Am scapat o carela sim in apa, am sterso dar.. Imi scrie no sim.. sau nu sunt in retea.. Cam asa, plus ca am taiato din ochi am busit cumva cartela sim.. ma poti ajuta cu sfat.. Multumesc

  • Mi e mi cazut un Samsung Galaxy a40 in apa si a asta cam 30 de secunde pana am observat si l am scos si l am pus in orez acum am citit ca e bine sa scoti sim ul si cartela l am scos acum dupa o zi si telefonul nu se aprinde de cand l am scos din apa(L am scos si a stat 2-3 secunde si s a stins. Eu vorbeam cu cineva la telefon si ea se auzea dar nu mai vedeam nimic telefonul era stins) Si inca e stins. Ma ajutati va rog? Multumesc! Sâmbătă 11 aprilie 2020

   • Mie mi-a căzut în râu si a stat trei zile. Cartela este bună dar telefonul l-am pus pe calorifer sa se usuce. Bateria e terminată ptr ca în momentul în care îl pun la încărcat, imi arata semnul bateriei gol si incearca sa se aprinda dar bateria este terminata. Incerc sa-l bag in orez.

 2. Am scapat in veceu telefon de modelul”Redmi”lam pus deodata in orez si apoi sa apri s dar sensorul nu functioneaza….am uscat cu feonul mai apoi dar are pete de umezeala pe ecran…acum se aprinde doar si scrie denumirea telefonui dar ecranul principal numi apare apoi se stinge….as vrea sa stiu daca mai pot face ceva cu el…

 3. Buna seara !! am scapat telefonul in vasul de la toaleta ,lam scos repede dar singurul lucru care nu merge la el este ca nu se incarca ,si nu pot desface telefonul care este un Samsung j5 . ce pot face ???

 4. Buna am scapat telefonul Samsung galaxy A40 apa nu se aprinde ramane negru dar primesc notificari pe el suna daca apelez crezi ca se mai poate face ceva? Multumesc frumos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here