Home Tutoriale Probleme Starlink – și cum le rezolvăm

Probleme Starlink – și cum le rezolvăm

251
0

Starkink reprezintă una dintre cele mai bune și ieftine metode de a face rost de internet în România, în zonele izolate în care din păcate fibra optică nu va ajunge probabil nici în următorii 100 de ani. În acest moment, Starlink costă 2250 RON aparatura și apoi abonamentul lunar care trebuie plătit este în valoare de 230 ron / lună. Ei bine, din păcate deși aparatura este făcută în SUA de celebrul Elon Musk, mai sunt probleme cu ea pe ici pe colo prin punctele esențiale așa că în cele ce urmează vom trece în revistă cele mai des întâlnite probleme Starlink și cum le rezolvăm.

Probleme Starlink – și cum le rezolvăm

  1. Pierderea completă a semnalului

Poate fi o problemă cauzată de obstrucționare. Dacă locuiești într-o zonă cu multe obstacole în jur, precum păduri, este posibil să ai probleme cu pierderea semnalului. Ca să verifici acest lucru, trebuie să mergi la aplicația Starlink la secțiunea Obstructions. Acolo vei vedea o reprezentare 3D a antenei și conform indicațiilor, tot ce este cu albastru este în regulă, tot ce este cu roșu reprezintă obstrucționare. Poți verifica și manual acest lucru apăsând butonul Check for Obstructions. Aplicația va folosi camera telefonului pe care va trebui s-o îndrepți spre cer.

Poate fi o problemă temporară a antenei sau a routerului. Uneori pot fi anumite interferențe și astfel antena Starlink să nu funcționeze cum trebuie, fiind posibilă chiar pierderea semnalului. Iată câteva lucruri pe care le poți încerca:

  • Asigură-te că versiunea de software / firmware este cea corectă. Deschide aplicația Starlink și mergi jos la Advanced. Acolo vei vedea informații despre versiunea softului atât pentru router cât și pentru antenă. Poți verifica pe Starlink Insider dacă sunt versiunile corecte. Dacă nu sunt updatate, softul ar trebui să le updateze singur însă nu se întâmplă întotdeauna așa. Resetarea routerului ar trebui să pornească acest proces.
  • Resetează routerul. Chiar dacă ești la zi cu versiunea de soft, resetarea routerului poate rezolva problema de comunicație cu antena. Așadar, mergi la Settings, găsești acolo Reboot Router. Este recomandat să faci această resetare din soft, resetarea clasică cu scosul aparatului din priză nu este recomandată, întrucât se poate defecta.
  • Resetează antena Starlink. Tot la Settings, vezi la tab-ul Starlink, vei găsi acolo Slide to Reboot. Folosind această metodă, antena de satelit se va restarta. Nici așa nu a funcționat? Apasă atunci Stow Starlink. Deși este o funcție care se activează dacă vrei să transporți antena, este eficientă și drept un hard reset.

Poate fi o problemă a routerului. Dacă led-ul routerului este roșu, înseamnă că are probleme de comunicare cu antena. Problema poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv echipament sau cabluri defecte. Din păcate, pentru cei care au antenele pătrate, routerul și antena sunt conectate prin intermediul unui cablu special. Dacă acel cablu este rupt și nu se mai poate repara, Starlink vi-l poate vinde chiar și cu 93 de dolari pentru varianta de 30 de metri. Dacă nu reușești să descoperi problema de unul singur, poți trebuie să iei legătura cu Starlink prin intermediul formularului de contact.

  1. Viteza este foarte mică.

Dacă ai probleme cu viteza internetului Starlink, stai liniștit, nu ești singurul. Sunt câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, cel mai des întâlnit se leagă de popularitatea serviciului în zona în care te afli. Cu cât au mai mulți vecini Starlink, cu atât va merge mai slab pentru toată lumea.

Din păcate, singura soluție este upgradarea subscripției la cea business, care însă costă peste 1000 de lei în România, ceea ce depășește cu mult limitele rezonabilului. La început când serviciul a fost lansat oficial internațional, inclusiv în Europa, nu erau atât de multe abonamente, era normal ca internetul să meargă mult mai bine decât o conexiune chiar și 5G. Pe măsură însă ce tot mai mulți clienți s-au conectat, serviciul a început să funcționeze tot mai slab.

Acum rămâne la aprecierea fiecăruia dacă merită investiția, mai ales că în România echipamentul trebuie cumpărat și este destul de scump. Abonamentul apoi este peste 50 de euro / lună. Nu există nicio garanție asupra vitezei de internet așa că ați face bine să vă gândiți de 3 ori înainte să cumpărați Starlink.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here