Home Editorial Contează atât de mult faptul că bateria nu este detașabilă?

Contează atât de mult faptul că bateria nu este detașabilă?

11764
4
bateria

În ziua de azi tot mai mulți producători optează să aducă pe piață telefoane Android la bateria cărora nu se mai poate ajunge, umbla. Cică utilizatorii sunt nemulțumiți de acest aspect dar oare chiar au motive să fie nemulțumiți?

Dacă poți desface capacul din spate al telefonului și scoate/înlocui bateria, chiar e utilă treaba asta?

Sunt tare curios, câți dintre voi ați cumpărat vreodată o baterie nouă pentru telefon după 1 an de zile de folosire a dispozitivului?

În cele ce urmează vom încerca să discutăm puțin despre acest concept al carcaselor dintr-o bucată. Chiar sunt motive să fie atât de hulite?

Cât de convenabilă este o baterie ce poate fi înlocuită?

Păi,  să ne gândim la motivul serios pentru care oamenii doresc baterii în telefoane pe care să le poată înlocui: au o baterie de schimb pe care o pun în telefon pentru a evita încărcarea dispozitivului la priză. Este una dintre soluțiile agreate de cei care călătoresc destul de mult, însă în ultimii ani mai e rentabilă?

Cu atâtea baterii portabile power bank, de la care poți încărca telefonul mai mult de o dată alături de alte dispozitive via USB, de ce ai mai da bani pe o baterie suplimentară pentru telefon? În plus, ca să schimbi bateriile în telefon e nevoie să retratezi dispozitivul. Eu unul nu sunt adeptul restartului și după cum puteți vedea, nu sunt nici cel mai împătimit militant pentru bateriile detașabile.

Durata de viață a bateriei detașabile

Bateriile au o durată de viață finită. E vorba despre un anumit număr de cicluri de încărcare pe care acestea le suportă. Când se depășește acest număr, bateriile nu vor mai putea să rețină curent. Evident, cei care au baterii detașabile pot înlocui bateria.

Totuși, potrivit celor de la Battery University, dacă ai un dispozitiv modern pe care îl încarci o dată pe zi, după un an de zile bateria pierde 20% din capacitate. Unii producători susțin că bateriile din dispozitivele lor sunt făcute să reziste între 300 și 500 de cicluri de încărcare-descărcare. Întrebarea elementară este: oare ține cineva telefonul mai mult de 1 an, 1 an și jumătate ca să resimtă cei -20% baterie?

Dimensiunea bateriei detașabile

Da, dacă ne gândim la dimensiunea unei baterii dintr-un telefon și o baterie externă power bank, este câștigătoare clar bateria telefonului. Bateriile externe funcționează diferit față de bateriile smartphone iar capacitatea în mAh este strâns legată de dimensiune. Cu cât e vorba despre mai mulți mAh cu atât este vorba despre o baterie externă mai mare. Acesta ar fi eventual unul dintre inconvenientele unei baterii externe aleasă în locul unei baterii de schimb pentru smartphone.

Costurile unei baterii detașabile comparativ cu o baterie externă

Bateriile portabile sunt de multe ori mai mari de cât o baterie de schimb internă pentru smartphone dacă analizăm din punct de vedere al capacității mAh. Dacă au aceeași capacitate, bateria externă este mai ieftină. De exemplu, găsești baterii de schimb pentru smartphone-uri pe la +100 de lei, în schimb ce baterii externe de capacitate asemănătoare găsești pe la 40 de lei.

Avantaje și dezavantaje baterie detașabilă/power bank

Avantaje power bank

 • Posibilitatea de a încărca telefonul de mai mult de o dată
 • Preț destul de mic
 • Posibilitatea de a folosi bateria pentru a încărca și alte dispozitive
 • Posibilitatea de a încărca două sau mai multe dispozitive în același timp

 Dezavantaje power bank

 • Se încarcă foarte lent mai ales dacă este de capacitate mare
 • Pot încărca telefoanele cu viteze diferite, mici
 • Pot defecta bateria internă a dispozitivelor dacă sunt folosite pe termen lung

Avantaje baterie detașabilă

 • Ai baterie 100% instant dacă este încărcată complet, nu ești nevoit să aștepți cu cabluri după tine
 • Dacă cumva bateria curge sau are alte probleme se poate schimba foarte ușor fără service
 • Cei care cumpără telefoane Second Hand pot înlocui bateria foarte simplu

Acum, fiecare alege telefonul care crede că i se potrivește. Că are baterie detașabilă sau nu, rămâne la alegerea voastră. Din punctul meu de vedere, nu este o problemă atât de mare dacă telefonul nu are baterie detașabilă.

4 COMMENTS

 1. Mie mi se pare utilă o baterie detașabilă din rațiuni de modding: uneori dispozitivele se blochează în timpul anumitor operațiuni și pot fi “salvate” doar dacă li se întrerupe alimentarea direct de la baterie. Desigur, se poate face acest lucru și la cele neaccesibile, însă sunt necesare scule potrivite, cunoștințe despre dispozitivul respectiv și mult curaj. 😀

 2. Da bos$$, e foarte utila bateria detasabila. Poate nu toata lumea isi permite sa arunce telefonul dupa 1 an la fel ca tine. Si daca ai telefon fara baterie detasabila si vrei sa-i schimbi bateria(cel mai probabil dupa 2 ani), s-ar putea sa-ti spuna cei de la service ca trebuie inlocuit si ecranul si nu mai stiu ce. Si atunci il arunci la gunoi si-i umpli frigiderul celui care te-a sfatuit ca nu mai e trendy cu baterie detasabila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here