SHARE
bateria

În ziua de azi tot mai mulți producători optează să aducă pe piață telefoane Android la bateria cărora nu se mai poate ajunge, umbla. Cică utilizatorii sunt nemulțumiți de acest aspect dar oare chiar au motive să fie nemulțumiți?

Dacă poți desface capacul din spate al telefonului și scoate/înlocui bateria, chiar e utilă treaba asta?

Sunt tare curios, câți dintre voi ați cumpărat vreodată o baterie nouă pentru telefon după 1 an de zile de folosire a dispozitivului?

În cele ce urmează vom încerca să discutăm puțin despre acest concept al carcaselor dintr-o bucată. Chiar sunt motive să fie atât de hulite?

Cât de convenabilă este o baterie ce poate fi înlocuită?

Păi,  să ne gândim la motivul serios pentru care oamenii doresc baterii în telefoane pe care să le poată înlocui: au o baterie de schimb pe care o pun în telefon pentru a evita încărcarea dispozitivului la priză. Este una dintre soluțiile agreate de cei care călătoresc destul de mult, însă în ultimii ani mai e rentabilă?

Cu atâtea baterii portabile power bank, de la care poți încărca telefonul mai mult de o dată alături de alte dispozitive via USB, de ce ai mai da bani pe o baterie suplimentară pentru telefon? În plus, ca să schimbi bateriile în telefon e nevoie să retratezi dispozitivul. Eu unul nu sunt adeptul restartului și după cum puteți vedea, nu sunt nici cel mai împătimit militant pentru bateriile detașabile.

Durata de viață a bateriei detașabile

Bateriile au o durată de viață finită. E vorba despre un anumit număr de cicluri de încărcare pe care acestea le suportă. Când se depășește acest număr, bateriile nu vor mai putea să rețină curent. Evident, cei care au baterii detașabile pot înlocui bateria.

Totuși, potrivit celor de la Battery University, dacă ai un dispozitiv modern pe care îl încarci o dată pe zi, după un an de zile bateria pierde 20% din capacitate. Unii producători susțin că bateriile din dispozitivele lor sunt făcute să reziste între 300 și 500 de cicluri de încărcare-descărcare. Întrebarea elementară este: oare ține cineva telefonul mai mult de 1 an, 1 an și jumătate ca să resimtă cei -20% baterie?

Dimensiunea bateriei detașabile

Da, dacă ne gândim la dimensiunea unei baterii dintr-un telefon și o baterie externă power bank, este câștigătoare clar bateria telefonului. Bateriile externe funcționează diferit față de bateriile smartphone iar capacitatea în mAh este strâns legată de dimensiune. Cu cât e vorba despre mai mulți mAh cu atât este vorba despre o baterie externă mai mare. Acesta ar fi eventual unul dintre inconvenientele unei baterii externe aleasă în locul unei baterii de schimb pentru smartphone.

Costurile unei baterii detașabile comparativ cu o baterie externă

Bateriile portabile sunt de multe ori mai mari de cât o baterie de schimb internă pentru smartphone dacă analizăm din punct de vedere al capacității mAh. Dacă au aceeași capacitate, bateria externă este mai ieftină. De exemplu, găsești baterii de schimb pentru smartphone-uri pe la +100 de lei, în schimb ce baterii externe de capacitate asemănătoare găsești pe la 40 de lei.

Avantaje și dezavantaje baterie detașabilă/power bank

Avantaje power bank

 • Posibilitatea de a încărca telefonul de mai mult de o dată
 • Preț destul de mic
 • Posibilitatea de a folosi bateria pentru a încărca și alte dispozitive
 • Posibilitatea de a încărca două sau mai multe dispozitive în același timp

 Dezavantaje power bank

 • Se încarcă foarte lent mai ales dacă este de capacitate mare
 • Pot încărca telefoanele cu viteze diferite, mici
 • Pot defecta bateria internă a dispozitivelor dacă sunt folosite pe termen lung

Avantaje baterie detașabilă

 • Ai baterie 100% instant dacă este încărcată complet, nu ești nevoit să aștepți cu cabluri după tine
 • Dacă cumva bateria curge sau are alte probleme se poate schimba foarte ușor fără service
 • Cei care cumpără telefoane Second Hand pot înlocui bateria foarte simplu

Acum, fiecare alege telefonul care crede că i se potrivește. Că are baterie detașabilă sau nu, rămâne la alegerea voastră. Din punctul meu de vedere, nu este o problemă atât de mare dacă telefonul nu are baterie detașabilă.

Articole Recomandate

TOP 8 telefoane de clasă medie – august 2018 Numesc telefoane de clasă medie, acele dispozitive Android care costă sub 1000 de lei, mai bine zis pe cele care au un preț cuprins între 500 și 1000 ...
VARĂ INCENDIARĂ – TOP TELEFOANE SUB 500 DE LEI (buget de avarie) Avem parte de o vară incendiară, așa că e momentul să facem și un top incendiar cu telefoane mobile sub 500 de lei. Evident, este un top de mega buget...
Ce așteptări trebuie să ai de la un telefon Android de 1000 de lei? Un smartphone Android care costă 1000 de lei este departe de tot ceea ce înseamnă performanță uluitoare. Discutăm despre niște dispozitive de clasă me...

Ți-a plăcut acest articol? Înscrie-te la NEWSLETTER

Îți vom trimite o dată pe săptămână cele mai importante știri din lumea Android! Nu vă faceți griji, urâm SPAM-ul la fel de mult ca voi.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

1 COMMENT

 1. Mie mi se pare utilă o baterie detașabilă din rațiuni de modding: uneori dispozitivele se blochează în timpul anumitor operațiuni și pot fi “salvate” doar dacă li se întrerupe alimentarea direct de la baterie. Desigur, se poate face acest lucru și la cele neaccesibile, însă sunt necesare scule potrivite, cunoștințe despre dispozitivul respectiv și mult curaj. 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here