Home Aplicatii Android Ce este un emulator? Iată tot ce trebuie să știi

Ce este un emulator? Iată tot ce trebuie să știi

487
0

Dacă ești pasionat de jocurile retro, sunt șanse destul de mari să fi avut de-a face până acum cu emulatoarele. Emulatoarele sunt niște unelte destul de interesante care-ți permit să joci jocuri foarte vechi pe calculator sau pe telefonul mobil. Ele au la bază software care permit unui sistem să imite funcționalitatea altui sistem. Acest lucru permite sistemului gazdă să ruleze softul sau jocul lansat pentru o altă platformă cu un cu totul alt tip de hardware.

Spre exemplu, există emulatoare Android precum Blue Stacks care permit utilizatorilor de calculatoare cu Windows să ruleze sisteme de operare Android. Cum fac ele acest lucru? Ei bine, emulatoarele imită fiecare piesă hardware dintr-un sistem țintă. Acest lucru nu implică doar traducerea codului mașinii țintă într-un limbaj pe care gazda să-l poată înțelege, dar și emularea componentelor precum procesor, memorie și alte componente interne.

Pentru dispozitive mai vechi precum emulatoarele NES sau Xbox 360, acest proces este mult mai simplu întrucât calculatoarele moderne sau telefoanele mobile de ultimă generație sunt extraordinar de puternice. Astfel, ele pot imita orice componentă în timp ce pot salva diverse procese, pot mări vitezele de procesare și așa mai departe. Emulatoarele pentru console noi precum Nintendo Switch sau PlayStation 3 sunt însă altă mâncare de pește, iar proprietarii de calculatoare se pot bucura prin intermediul lor de foarte puține jocuri.

Dar cum rămâne din punct de vedere legal? Ei bine, deși emulatoarele sunt legale, ele pot ajunge oarecum într-o zonă gri. De obicei ele sunt folosite pentru a testa anumite softuri, însă pot deveni ilegale din cauza BIOS-ului și a ROM-urilor. Unele emulatoare necesită un anumit tip de BIOS care se găsește doar pe hardware-ul original pentru a putea funcționa, spre exemplu emulatoarele pentru Sega Saturn, PlayStation și PlayStation 2.

E legal să obții acest BIOS de la o consolă pe care o deții, dar descărcarea lor de pe internet și distribuirea este absolut ilegală. Aceeași situație este și cu ROM-urile, discutăm despre softurile jocurilor, atât de necesare pentru a ne putea juca pe consolă sau pe emulator. Dacă deții jocurile originale, este ok să le folosești și la emulatoare, însă descărcarea și distribuirea ROM-urilor este ilegală. Marile companii precum Nintendo sunt foarte agresive cu site-urile de unde se pot descărca ROM-uri (jocuri), cele mai celebre site-uri închise de această companie au fost Emuparadise și ROMUniverse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here