Fragmentarea este o boală care ne afectează pe toți, pe toți posesorii de dispozitive Android, excepție făcând cei cu telefoane Nexus care au primit toate patch-urile de securitate ale sistemului de operare. Aproape toate dispozitivele pe care le avem în jur rulează o versiune de Android diferită, iar foarte multe rulează versiuni mai vechi de 3 ani chiar.
Ce este fragmentarea
Există multe discuții legate de fragmentarea Android. Nu trebuie să te gândești prea mult ca să-ți dai seama că aproape fiecare dispozitiv Android rulează versiune diferită a sistemului de operare. Fragmentarea se referă la acele dispozitive Android care continuă să ruleze versiuni depășite, neupdatate ale sistemului de operare.
Fiecare model de telefon sau tabelată are o versiune Android, are o versiune a kernel-ului și un așa zis build numer. Acestea sunt cele 3 caracteristici care unice de la telefon la telefon, de la tabletă la tabletă. Așadar, sunt mii de versiuni Android, inclusiv cele personalizate de producători și ROM-urile custom. Dacă ne gândim la procente, ultima versiune Android, respectiv Marshmallow nu a ajuns încă la 9% din totalul dispozitivelor Android în 10 luni de la lansarea oficială. În schimb, KitKat este folosit pe 68% dintre dispozitive.
Din moment ce Google face public codul sursă al Android, producătorii de telefoane mobile trebuie să se grăbească să adapteze acest cod telefoanelor lor și să scoată și update-uri. Aici, utilizatorii sunt cei care trebuie să aibă răbdare, căci durează. Așteptarea merită, căci ultima versiune de Android aduce de obicei niște funcții noi, bug-uri rezolvate și performanță totală superioară.
Ce se pierde la fiecare versiune Android?
Google îmbunătățește constant sistemul de operare Android. De când a lansat Marshmallow, a lansat aproape lună de lună câte un update de securitate pentru a proteja utilizatorii de atacurile malware ce sunt mereu în continuă dezvoltare, hackerii sunt mereu în căutare de vulnerabilități. E un proces absolut necesar, însă din păcate Google nu mai oferă aceste update-uri pentru sistemele Android depășite, vechi. Există o singură linie de dezvoltare a update-urilor de securitate și aceasta este pentru ultima versiune de OS existentă.
Evident, în funcție de producător, problema poate să mai varieze. Pot să fie probleme și mai mari în cazul în care există update-uri de securitate dar producătorii de telefoane mobile nu le implementează. Nu există sistem de operare 100% și zilnic se descoperă vulnerabilități noi. Google știe cum să trateze problema, producătorii sunt cei care au resurse limitate…
Cum ne afectează fragmentarea?
Varietatea apare cu compromisuri. Producătorii folosesc diverse componente în procesul de fabricație dar ceea ce face diferența cu adevărat este prețul, designul și funcțiile extra. Producătorii se luptă mereu pentru a scoate pe piață produse cât mai originale fiind conștienți că piața este oricum foarte aglomerată și dacă vor să aibă șanse mari la vânzare trebuie să vină cu ceva nou.
Codul sursă Android este gratuit și asta înseamnă că producătorii de dispozitive pot să-l modifice așa cum vor ei. Din punctul meu de vedere, cred că-i un lucru minunat atâta timp cât utilizatorul final al dispozitivului are extra beneficii, însă această diversitate naște fragmentarea. Într-un final, rezultatul este un număr uriaș de dispozitive total diferite. Din cauza acestei fragmentări producătorii se îndepărtează de codul sursă original care poate fi updatat. Din cauza fragmentării, utilizatorii de dispozitive modificate primesc update-uri foarte rar sau chiar deloc după maxim 1 an sau doi.
Cum poate fi evitată fragmentarea?
Ei bine, răspunsul l-am dat chiar mai devreme. Producătorii nu trebuie să se abată prea mult de la codul sursă oferit de Google. Utilizatorii nu vor avea aproape nici o șansă să mai primească update-uri de securitate după câteva luni cu atâtea modificări. Totul ar trebui să fie simplificat iar update-urile de securitate să se facă prin PlayStore.