Home Diverse Arta mobilei

Arta mobilei

4082
2

De multe ori am spus ca mobila trebuie sa fie o arta din toate punctele de vedere. Oamenii inca din cele mai vechi timpuri au vazut in mobila un lucru aparte. Aduceti-va aminte de mobila din secolele 17 -18 chiar… Cat de maiestros erau scupltate si aranjate. Inca de pe atunci, oamenii obisnuiau sa trateze mobila ca pe o arta. De fapt, pe atunci arta era tot ce se facea manual, caci masini nu aveau pentru a prelucra materialele si din acest motiv, fiecare incerca sa devina mai bun in meseria pe care o practica.

In ziua de azi, mobila face parte din viata noastra la fel de mult, insa in alta forma. Ideea e destul de simpla… Mobila moderna este facuta de masini, insa la fel de calitativa ca in trecut. Sau nu? Ei bine, depunde de unde cumperi. In ziua de azi e foarte simplu sa iti iei teapa cu absolut orice, nu doar cu mobila. Mobila de calitate e destul de rara si doar cateva magazine sunt capabile sa o furnizeze in tara asta. Arta mobilei iese in evidenta destul de rar, insa atunci cand o face ramane in mintea noastra drept un pol al calitatii.

Mobila pe comanda poate sa fie o arta? Dar poate sa fie arta de proasta calitate?

Multi incearca sa isi faca mobila pe comanda, insa de cele mai multe ori aceste comenzi se soldeaza cu niste failuri de zile mari. Am auzit povesti din cele mai nastrusnice cu mobila pe comanda, de la elemente facute in graba care nu se potrivesc la locul cu pricina, la mobila de proasta calitate care s-a degradat intr-o luna cat alta in zece.

Mobila de slaba calitate este cel mai adesea conceputa in ateliere private unde nimeni nu stie ce se intampla cu adevarat. Nu e o idee prea buna sa iti lasi viitorul casei in seama unora recomandati de X si de Y. Nu stiu cum sunteti voi, insa eu cred ca mobila este genul de cumparatura pe care o facem o data la cel ptin 10 -15 ani. Nu cumparam mobila toata ziua bunaziua si trebuie sa ne asiguram ca este de calitate, altfel vom fi nevoiti sa o inlocuim la scurt timp.

Oamenii s-au obisnuit sa cumpere foarte ieftin si cred ca este motivul principal pentru care exista mobila pe comanda. Ti se ia ochii cu niste preturi mai mai mici si ti se ofera in schimb o calitate mult inferioara, nedemna de arta mobilei. Mobila poate sa devina o arta numai in cazul in care exista calitate, altfel, “arta” nu rezista in timp se afla in contradictie cu calitatile acesteia.

Arta dainuie printre ani si cred ca cu totii ne aducem aminte de bibliotecile si dulapurile anilor 90, venite din comunismul anilor 70 -80… Cine spunea ca pe vremea lui Ceausescu nu se faceau lucruri de calitate? Iata ca in acest caz chiar exista calitate, chiar exista arta. Un dulap care te tine 40 de ani si il si folosesti, asta inseamna calitate si arta.

2 COMMENTS

  1. Salut Alex. Eu ma bucur ca ai mentionat ca sunt ani “de zile”. Daca n-o faceai, as fi crezut ca vorbesti despre ani lumina. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here