Te gândești să te înscrii la o școală de șoferi sectorul 6 în vederea obținerii permisului de conducere categoria B? foarte bine, cei de la DRPCIV tocmai ce au anunțat că din 18 mai se reiau examinările pentru cei prinși de COVID 19 în ofsaid cu traseul, urmând ca la începutul lui iunie să fie reluate și programările pentru examenele teoretice.
E foarte bine să ai permis de conducere, mobilitatea este crucială în ziua de azi, însă trebuie să știi că te așteaptă și momente dificile. Examenul pentru obținerea permisului nu este unul floare la ureche, presupune multă teorie și practică. Sunt multe de spus despre acest examen și despre școala de șoferi categoria B mai exact, așa că am alcătuit o listă cu 30 cele mai importante lucruri legate de ele, 13 lucruri care te vor ajuta să înțelegi mai bine prin ce vei trece în perioada imediat următoare, după ce te vei înscrie la școala de șoferi.
13 de lucruri pe care trebuie să le știi despre școala de șoferi categoria B și despre examenul propriu-zis
- Școlile de șoferi se împart în 2 mari categorii: școli de șoferi și fabrici de bani. Școlile mici sunt școli de șoferi, școlile foarte mari sunt entități comerciale care au drept scop banul, nu instruirea. Este recomandat să te înscrii la o școală micuță de genul Școala de Șoferi Dicu din Sectorul 6, unde instructorul chiar se va ocupa de tine.
- Te poți înscrie la școală chiar dacă nu ai 18 ani. Se acceptă înscrierile candidaților care au minim 17 ani și 9 luni. Eliberarea permisului de conducere însă se poate face numai după împlinirea vârstei de 18 ani.
- Trebuie să fii apt medical și psihologic pentru a obține permisul de conducere categoria B. Înainte de a începe orele de conducere, vei fi nevoit să efectuezi niște examene medicale ale căror rezultate vor fi menționate într-o fișă medicală. Alături de examenele medicale, trebuie să susții și un examen psihologic.
- Pe lângă fișa medicală și avizul psihologic, va trebui să mai aduci niște documente la dosarul de școlarizare. Va fi necesar cazierul judiciar și două fotografii tip permis de conducere. De asemenea, trebuie achitată taxa pentru examenul auto (6 lei) și taxa pentru permisul de conducere (68 lei).
- Dacă pici sala de mai mult de 3 ori, taxa pentru examinare nu mai este 6 lei ci 84 lei. Mare atenție, școala de șoferi poate să devină foarte costisitoare dacă nu se pune burta pe carte.
- Școala de șoferi înseamnă minim 30 de ore de conducere. Pot fi 30 de ședințe sau 15 ședințe, se pot face și două ore de conducere în aceeași zi, una după cealaltă.
- O oră de conducere = 45 de minute. 15 minte trebuie pauză, odihnă pentru elev și pentru instructor. Această pauză este absolut necesară mai ales atunci când se optează pentru ședința de 2 ore de conducere.
- În cardul școlarizării trebuie parcurse și 24 de ore de legislație rutieră. Se fac la sediul școlii de șoferi sub supravegherea unui profesor de legislație rutieră. În cadrul orelor de legislație rutieră, se învață efectiv teoria necesară conducerii unui autoturism pe drumurile publice respectând regulile de circulație.
- Dosarul pe care școala de șoferi îl întocmește este valabil 1 an de zile. Dacă nu se promovează ambele examene (teoretic și practic) în 12 luni, cursantul trebuie să mai facă școala de șoferi de la capăt.
- Cursanții care au terminat perioada de școlarizare și se simt pregătiți, se pot duce direct la examenul teoretic. În cazul în care sunt declarați admiși, aceștia trebuie să se programeze pentru proba practic. Programarea la proba practică se face în minim două săptămâni, uneori și mai târziu dacă este aglomerație mare.
- Candidații care pică cea de-a doua probă, respectiv traseul, nu mai sunt nevoiți să reia și examenul teoretic. Aceștia vor merge să facă o nouă reprogramare pentru traseu doar.
- Proba teoretică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere categoria B conține un chestionar cu 26 de întrebări, din care candidatul trebuie să răspundă corect la minim 22 pentru a putea fi declarat ADMIS. Astfel de chestionare pot fi efectuate și online pe site-ul DRPCIV.
- La proba practică (traseul) se depunctează greșelile pe care elevul le face la volan. Dacă elevul adună peste 21 de puncte de penalizare la finalul celor 45 de minute de conducere (atât durează proba practică), acesta este declarat RESPINS. De precizat faptul că există câteva greșeli care aduc direct 21 de puncte de penalizare:
- Nerespectarea regulilor de executare a depășirii, ori efectuarea depășirii în zonă de restricție
- Neacordarea de prioritate pentru autovehiculele sau pietonii care au acest drept
- Nerespectarea culorii roșii a semaforului sau a semnalelor polițistului rutier
- Nerespectarea regulilor de circulație la nivel cu calea ferată
- Prezentarea la examen sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor interzise
- Intervenția examinatorului pentru a evita un pericol iminent/ producerea unui eveniment rutier
Multumesc mult pentru link!