Cel mai enervant mesaj pe care-l vedem pe telefoanele noastre Android este „Memory full” și mulți dintre noi încercăm să instalăm diferite aplicații ce ar trebui să ne ajute să eliberăm din spațiu, și chiar aplicații dedicate pentru RAM Management, însă am stat de multe ori și m-am întrebat: oare chiar are sens chestia asta cu RAM Management?
Ce este memoria RAM
Într-un smartphone, ca și într-un calculator sau PC, există mai multe tipuri de memorie. Acestea au viteze variabile și operează în mod diferit. Memoria internă de exemplu, este lentă, ieftină și este folosită pentru a salva date constant chiar și atunci când deconectăm dispozitivul de la o sursă de alimentare cu energie electrică. Drept rezultat, aici sunt stocate aplicațiile și datele precum fotografii, muzică, video – aceasta este memoria internă.
RAM (Random Access Memory) este scumpă, dar mult mai rapidă față de memoria internă. Cu toate acestea, în momentul în care o deconectăm de la alimentarea cu energie electrică, uită totul. Memoria RAM este folosită pentru a stoca datele folosite de aplicații și datele necesare pentru ca sistemul de operare Android să funcționeze în parametri normali.
Memoria RAM este full. Motiv de panică?
După o perioadă, memoria internă a telefoanelor noastre se umple cu aplicații, muzică, etc. Atunci e nevoie să mai ștergem din ele pentru a instala alte aplicații sau pentru a putea folosi telefonul în parametri optimi. Ideea că memoria RAM din Android însă, trebuie golită manual atunci când e full este greșită. Dacă memoria RAM este full nu-i motiv de panică, nu este un lucru rău, din contră, este chiar de dorit să se întâmple acest lucru pentru că sistemul de operare Android are la bază Linux și Unix. Acel kernel de Linux este cel care setează regula pentru RAM management iar aceste reguli se bazează pe ideea că memoria RAM disponibilă este memorie care nu este folosită optim. Cu alte cuvinte, cu cât e mai mult RAM liberă, cu atât e mai rău întrucât ar putea fi alocată aplicațiilor și astfel acestea ar putea să ruleze mai bine.
Dacă pornești telefonul tău Android și lansezi câteva aplicații, toate acestea se vor „odihni” în memoria RAM. De exemplu dacă folosești Facebook, apeși butonul Home, intri într-un joc, te joci 2 minute apoi vrei să intri din nou pe Facebook, vei vedea că aplicația se va lansa imediat, instant. Asta se întâmplă datorită memoriei RAM care permite procesorului să execute aceste comenzi instant. Apoi, dacă folosești aplicații task-killer sau aplicații de economisire a RAM-ului, o să observi că din cauza faptului că procesele de fundal sunt închise, lansarea aplicațiilor se va face într-un timp mult mai lung.
Când e necesară golirea memoriei RAM pe Android?
Multe telefoane Android au funcții automate care se ocupă de golirea memoriei RAM, însă există situații în care ar trebui să scoți aplicațiile din memoria RAM. Discutăm despre cazurile în care acestea se blochează, ori nu mai funcționează corespunzător. De exemplu aplicația Facebook ce rămâne blocată pe acel loading screen. Cam aceasta sunt singurele momente în care golirea memoriei RAM este utilă – pentru a obliga o aplicație să piardă datele ce o țin blocată. Dacă aplicațiile fac figuri și după ce sunt scoase din RAM, singura soluție rămâne Clear Data + Cache, uneori chiar și o reinstalare este binevenită.