Home Diverse Cursurile de Programare pentru Copii – Hobby sau Necesitate?

Cursurile de Programare pentru Copii – Hobby sau Necesitate?

1273
0

Interesul la nivel global pentru cursurile de programare a crescut exponential in ultimii ani. Motivul? Nu exista suficienti specialisti pentru a satisface cererea foarte mare. In viitor, cu cat tehnologia continua sa avanseze, aceasta cerere va creste si mai mult. In acest context, sunt cursurile de programare pentru copii un hobby sau o necesitate?

Unele dintre cele mai proeminente nume din comunitatea tehnologica si stiintifica vad programarea pentru copii ca pe o alfabetizare esentiala, la fel de importanta ca matematica, limba materna sau limbile straine.

Din acest grup fac parte personalitati marcante, precum Bills Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk si Stephen Hawking. Acestia sunt citati intr-un videoclip viral numit „What Most School’s Don’t Teach” (Ceea ce majoritatea scolilor nu predau), in care subliniaza importanta invatarii limbajelor de programare in scoala.


Nu e doar despre a deveni specialist IT. Computerele si tehnologia digitala sunt utilizate in toate domeniile de activitate, fie ca vorbim de agricultura, constructii, arte sau educatie.

In plus, copiii si adolescentii care invata limbaje de programare au parte de un start excelent in viata. Caci atunci cand intelegi programarea, intelegi lumea! Poate iti suna pompos, dar, concret, e vorba despre a dezvolta copiilor un mod de a gandi si de a le imbunatati abilitatea de a rezolva probleme si creativitatea. Iar aceste abilitati sunt extrem de importante in viata, indiferent pe unde ii vor purta pasii. Programarea este stiinta de a lua ceva mare si adesea intimidant si de a-l transforma intr-o serie de actiuni mici. Cu pasi marunti, cate o linie de cod odata. Iar prin testare, incercare si eroare copii isi dau seama cum anumite parti ale codului interactioneaza unele cu altele pentru a prinde viata. De asemenea, abordarea bazata pe proiecte, folosita in cursurile de programare ii invata pe copii ce inseamna cu adevarat munca de echipa. Dar si ce inseamna sa fii un team player, caci mai degraba colaborarea, nu competitia, contribuie la dezvoltarea societatii.

Astfel, e clar: cursurile de programare pentru copii nu sunt doar un hobby, ci o necesitate!

Care sunt cele mai populare cursuri de programare pentru copii?

Iata care sunt principalele limbaje de programare predate in scolile private de IT:

  • Programare C++ si Python

Daca vrei ca al tau copil sa exploreze limbaje de programare mai avansate, atunci C++ si Python sunt un bun punct de pornire, deoarece ofera foarte multe functionalitati si au o curba de invatare rapida.

C++ este unul dintre cele mai populare limbaje de programare, fiind recunoscut pentru eficienta si viteza sa. In C++ se pot implementa atat algoritmi de inteligenta artificiala, cat si servere sau retele de telecomunicatii.

Cursurile de programare C++ pentru copii deschid o lume cu totul noua pentru cei mici. De la web design la dezvoltarea jocurilor video, limbajul C++ poate pregati un copil pentru carierele viitorului!

Programarea Python pune accentul pe expresivitatea si intelegerea usoara a codului. Python este unic prin faptul ca este usor de inteles, chiar si pentru copiii fara experienta de programare.

Cu ajutorul programarii Pyhton copiii sunt capabili sa-si creeze propriile proiecte si animatii, folosind codificare simpla, bazata pe text.

Cursurile de programare Python sunt relevante pentru cei pasionati de inteligenta artificiala, structuri de date si biblioteci. Python face limbajul de programare distractiv!

  • Programare Web HTML, Java si CSS

Ca si in cazul invatarii unei limbi straine, limbajele de programare HTML, Java si CSS deschid multe usi pentru creativitate, afaceri si oportunitati de cariera.

HTML (Hypertext Markup Language) este un limbaj de programare foarte usor de invatat, folosit in  crearea paginilor web, pentru a eticheta elemente precum dimensiunea, fontul, spatiile de paragraf, titlurile etc. Este un punct de pornire excelent pentru copiii care vor sa afle „secretele” din spatele unui site web.

CSS (Cascading Style Sheets) este al doilea punct de plecare pentru incepatori, dupa limbajul HTML, fiind usor de invatat, dar si foarte important: fara CSS paginile web ar fi foarte plictisitoare. CSS este un limbaj de programare care incorporeaza elementele de stil, adaugand practic design si formatare documentelor HTML.   Cursurile de programare web care includ CSS le permit copiilor sa se joace cu layout-ul unei pagini web, sa ajusteze culorile si fonturile, sa adauge efecte imaginilor si multe altele. Astfel ca sunt indragite de copii.

Java este un limbaj de programare puternic, multi-platforma, folosit pentru o serie de aplicatii profesionale si comerciale, inclusiv aplicatii pentru Android si chiar sistemul de operare Android in sine! Twitter, Gmail, Minecraft sunt doar cateva exemple de programe si platforme care folosesc limbajul de programare Java. Scopul unui curs de programare Java este de a-i ajuta pe copii sa invete sa creeze jocuri si aplicatii cu JavaScript, sa creeze animatii, sa construiasca naratiuni interactive si sa-si dezvolte gandirea logica si de calcul.

  • Programare 2D, 3D si VR pentru copii

Stii care este cel mai cool lucru pentru un copil? Sa se joace cu propria creatie! Cu ajutorul unor limbaje de programare special gandite pentru copii, precum Scratch, Alice sau Cospace, acestia creeaza jocuri cu sunete, imagini, vibratii, butoane si notificari.

Cursurile de programare 2D, 3D si VR reunesc domeniile artei, programarii si designului si ofera copiilor posibilitatea de a se exprima liber si a-si puna imaginatia si creativitatea la lucru.

Cursurile de programare 2D, 3D  si VR sunt relevante pentru copiii care sunt pasionati de jocuri, aplicatii si realitate virtuala.

Speram ca aceste informatii te vor ajuta sa alegi cursul IT potrivit pentru copilul tau.  Programarea exista deja in curicula scolilor din Anglia, Australia, S.U.A. Pana cand se va implementa si in Romania, copiii si adolescentii se pot inscrie la cursurile centrelor private.


Poate nu toti elevii vor deveni programatori, ingineri in robotica sau experti in automatica, dar vor fi castigati in urma invatarii programarii. Vor dezvolta abilitati cognitive (gandire logica, critica, analitica, creativitate) si vor beneficia de cunostinte utile in orice meserie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here