SHARE
rootez

Cred că nu am avut telefon Android până acum care să scape de root. Dacă doream optimizare și funcții suplimentare, root era singura cale. Totuși, în ultima vreme simt din ce în ce mai puțină nevoie de a mai face root. Iată de ce…

De ce am ales să rootez telefoane în trecut

În trecut, aveam nevoie de root pentru a putea instala o aplicație de eficientizare al consumului de energie sau a unei aplicații GPS. Fără root nu era posibil. De exemplu multe aplicații de backup gen Titanium Backup necesită privilegii root. În plus, existau multe aplicații de overclock  ce permiteau mărirea frecvenței procesorului, o distracție necesară dacă deții un smartphone de ultimă generație.

De asemenea, prin root poți goli spațiu din memoria telefonului, optimiza aplicații, baze de date, poți recupera sute de MB de memorie RAM. Aplicații de genul SD Maid Pro fac asemenea operațiuni dar necesită atenție sporită pentru că dacă ștergi ceva ce nu trebuie, telefonul nu mai funcționează la parametrii normali.

De ce nu mai am nevoie de root

Ei bine, în ultimele luni telefoanele care ajung pe piață parcă nu mai au nevoie de atâtea optimizări. Fiecare producător a introdus un mod de economisire a bateriei în softul Android, GPS-ul funcționează bine, nu mai e nevoie de aproape nimic. S-a cam rezolvat și cu fenomenul bloatware odată cu introducerea opțiunii de a dezactiva aplicațiile nedorite.

Cât despre backup, cine mai are nevoie de aplicații speciale atâta timp cât folosim servicii cloud pentru fotografii, muzica o ascultăm online, jocurile din PlayStore au opțiunea de cloud backup?

Care ar mai fi motivele pentru a face root în ziua de azi

  • Acces nelimitat la cardul de memorie, acces îngreunat de la KitKat încoace. Totuși, cred că nici asta nu mai e o problemă atât de mare pentru că aplicațiile se adaptează la noile principii ale Android 6.0 Marshmallow.
  • Instalarea custom ROMs. Oricum, chestia asta este făcută de o mână de oameni. Avantajul este că de exemplu poți instala CyanogenMod 13 ce are la bază Marshmallow pe dispozitive ce nu primesc update mai mult de Android KitKat.

Concluzie

În viața de zi cu zi, nu mai ai nevoie de root. Doar cei mai avansați care vor să se joace, să instaleze diverse ROM-uri, mai pot găsi root drept ceva relevant.

Articole Recomandate

Ai o tabletă veche cu care consideri că nu mai ai ce face? Iată 5 idei destul de... În momentul în care cumperi o tabletă Android, ești conștient de faptul că în câțiva ani, tehnologia și internetul vor evolua suficient de mult cât să...
Piața smartwatch a murit. Aduceți un popă Nu știu cum vi se pare vouă peisajul ceasurilor inteligente, însă din punctul meu de vedere asistăm la un frumos priveghi. Lăsând la o parte imaginea ...
Cum să încarci un telefon FĂRĂ ÎNCĂRCĂTOR (3 moduri năstrușnice) Nu întotdeauna ai la îndemână un încărcător sau o priză și de obicei, cu cât ai bateria mai descărcată cu atât vei fi mai departe de aceste două eleme...
Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY