SHARE
rootez

Cred că nu am avut telefon Android până acum care să scape de root. Dacă doream optimizare și funcții suplimentare, root era singura cale. Totuși, în ultima vreme simt din ce în ce mai puțină nevoie de a mai face root. Iată de ce…

De ce am ales să rootez telefoane în trecut

În trecut, aveam nevoie de root pentru a putea instala o aplicație de eficientizare al consumului de energie sau a unei aplicații GPS. Fără root nu era posibil. De exemplu multe aplicații de backup gen Titanium Backup necesită privilegii root. În plus, existau multe aplicații de overclock  ce permiteau mărirea frecvenței procesorului, o distracție necesară dacă deții un smartphone de ultimă generație.

De asemenea, prin root poți goli spațiu din memoria telefonului, optimiza aplicații, baze de date, poți recupera sute de MB de memorie RAM. Aplicații de genul SD Maid Pro fac asemenea operațiuni dar necesită atenție sporită pentru că dacă ștergi ceva ce nu trebuie, telefonul nu mai funcționează la parametrii normali.

De ce nu mai am nevoie de root

Ei bine, în ultimele luni telefoanele care ajung pe piață parcă nu mai au nevoie de atâtea optimizări. Fiecare producător a introdus un mod de economisire a bateriei în softul Android, GPS-ul funcționează bine, nu mai e nevoie de aproape nimic. S-a cam rezolvat și cu fenomenul bloatware odată cu introducerea opțiunii de a dezactiva aplicațiile nedorite.

Cât despre backup, cine mai are nevoie de aplicații speciale atâta timp cât folosim servicii cloud pentru fotografii, muzica o ascultăm online, jocurile din PlayStore au opțiunea de cloud backup?

Care ar mai fi motivele pentru a face root în ziua de azi

  • Acces nelimitat la cardul de memorie, acces îngreunat de la KitKat încoace. Totuși, cred că nici asta nu mai e o problemă atât de mare pentru că aplicațiile se adaptează la noile principii ale Android 6.0 Marshmallow.
  • Instalarea custom ROMs. Oricum, chestia asta este făcută de o mână de oameni. Avantajul este că de exemplu poți instala CyanogenMod 13 ce are la bază Marshmallow pe dispozitive ce nu primesc update mai mult de Android KitKat.

Concluzie

În viața de zi cu zi, nu mai ai nevoie de root. Doar cei mai avansați care vor să se joace, să instaleze diverse ROM-uri, mai pot găsi root drept ceva relevant.

Articole Recomandate

Care a fost primul tău telefon Android? Povestea lui Rambo… Primul meu telefon android a fost un Samsung Galaxy Grand Neo Dual Sim pe care l-am cumpărat de la RCS-RDS în momentul în care aceștia au trecut în re...
Huawei Honor 7 Lite vs Samsung Galaxy J5 2016 – performanță sau calitate de cons... Am spus de multe ori faptul că Samsung Galaxy J5 2016 este cel mai bun telefon sub 1000 de lei. Luni de zile asta am crezut până am dat peste acest Hu...
Probleme Samsung Galaxy S7 și rezolvările lor Samsung Galaxy S7 este un telefon grozav dar din păcate, nici un producător nu a reușit să aducă până acum pe piață telefonul perfect. În cele ce urme...

Ți-a plăcut acest articol? Înscrie-te la NEWSLETTER

Îți vom trimite o dată pe săptămână cele mai importante știri din lumea Android! Nu vă faceți griji, urâm SPAM-ul la fel de mult ca voi.

Mă numesc Alex Ciocan și scriu pe bloguri de ani de zile. Dețin bloguri pe aproape toate nișele dar cele tech mă pasionează cel mai mult. Puteți citi mai multe lucruri personale pe blogurile alexciocan.ro sau amiralul.info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here